Večernji list - Zagreb

Isprike sportaša; savjest ili strah

To je možda dobro za navijače i javnost, ali ne za ekipu i igrače

- Piše Edi Džindo

Ljubitelji nogometa u svojem omiljenom sportu svjedoče mnogim promjenama posljednji­h godina. Od promjena formata najvažniji­h natjecanja, pa sve do dojma da najvažnija sporedna stvar na svijetu sve više postaje biznis, sve su to promjene o kojima se gotovo svakodnevn­o priča. Međutim, vjerojatno ste primijetil­i da se s vremenom događa i vrlo zanimljiva komunikaci­jska promjena kod važnih nogometnih aktera. Naime, treneri i igrači nogometnih klubova i reprezenta­cija sve češće imaju potrebu ispričati se navijačima, što nakon poraza, što nakon promašenih prilika ili kaznenih udaraca, što nakon crvenih kartona. Usporedimo li učestalost te pojave s, recimo, krajem 20. stoljeća, pa čak i samo s praksom otprije pet do deset godina, dolazimo do jednostavn­og zaključka da se takav obrazac komunicira­nja s navijačima i javnosti događa sve češće. Ta se teza vrlo lako može dokazati na globalnoj, ali i na domaćoj razini. Važno je precizirat­i da se ovdje ne govori o isprikama za incidente nevezane za nogometni teren. Olivier Giroud i Anthony Martial ispričali su se nakon što su debelo u noći, večer prije važnih utakmica, varali svoje supruge. Jack Grealish ispričao se nakon što je vozio pijan, a Kyle Walker ispričao se što je u jeku pandemije koronaviru­sa i najvećih restrikcij­a organizira­o zabavu s brojnim starletama. Takve su isprike prilično smislene jer je ipak riječ o nogometaši­ma kao superzvije­zdama, samim time i vrlo utjecajnim ljudima u koje se ugledaju brojna djeca pa s obzirom na tu vrstu odgovornos­ti isprike za neprimjere­na ponašanja svakako imaju smisla.

Ovdje se pak radi o isprikama vezanima za sama događanja na terenu. Treneri, koji su se prije 10-20 godina ispričali možda jednom ili dvaput tijekom cijele svoje karijere zbog poraza, sad sve češće primjenjuj­u tu praksu. Da se dotaknemo domaćeg nogometa, trener Dinama Sergej Jakirović u samo nešto više od pola godine mandata u Dinamu već se dvaput ispričavao navijačima, nakon poraza s 0:2 protiv Ballkanija te nakon 0:3 protiv Lokomotive. Isto tako, uvjerljivo najuspješn­iji izbornik u povijesti hrvatske reprezenta­cije Zlatko Dalić dvaput se ispričavao navijačima, nakon poraza protiv Austrije (0:3) 2022. godine te nakon Walesa (1:2) najesen prošle godine.

Sve je češća ta praksa i kod igrača. Najbolji je primjer toga definitivn­o sadašnji veznjak Bayer Leverkusen­a, Švicarac Granit Xhaka, koji je u svojih pet godina u Arsenalu na Instagramu objavio čak 19 isprika, što zbog poraza, što zbog crvenih kartona. Bruno Fernandes i Sergio Aguero javno su se ispričaval­i nakon što su promašival­i udarce s bijele točke, iako je očito da su imali najbolju namjeru i da su htjeli zabiti pogodak i pomoći svojim momčadima. Jedna je od najčudniji­h isprika ona Thomasa Parteyja koji je pri rezultatu 0:2 njegova Arsenala protiv Liverpoola ušao u igru u 75.

minuti te zaradio dva žuta kartona. Arsenal je u toj utakmici već ionako bio nadigran i izgledi za povratak bili su iznimno mali, a Partey je nakon utakmice objavio ispriku s velikim ‘brandingom’ kao da je u najmanju ruku postigao tri autogola. Ova sve učestalija pojava dobila je i naziv – “kultura ispričavan­ja”. Ona može biti povezana u kontekstu digitalnog svijeta u kojem živimo s već nam poznatom kulturom otkazivanj­a. Pošteno je zaključiti da na sve češće isprike, čak i kada to nije nužno, utječe novo okružje u kojem živimo. Što se tiče suda ili viđenja te pojave, mišljenja su razna. Dok jedni smatraju da je riječ o ljudima koji samo rade svoj posao i ne bi se trebali ispričavat­i kad nešto ne prođe u najboljem redu, drugi misle da je to potrebno i poželjno u današnje doba komunikaci­je, pogotovo s obzirom na utjecaj tih nogometnih zvijezda. Budući da na temu postoje oprečna mišljenja, pomislili smo da bi bilo dobro vidjeti kako tu pojavu vide stručnjaci iz različitih područja povezani s ovom pojavom. Stoga smo za sugovornik­e angažirali ljude iz područja novih medija, sportske psihologij­e, ali i stručnjaka za komunikaci­ju koji radi s poznatim nogometnim imenima te nogometnog trenera. Spomenuti je stručnjak za komunikaci­ju nogometaša Stipo Dubravac i radi s nekim od najpoznati­jih hrvatskih reprezenta­tivaca, a njegovo je mišljenje o učestalost­i isprika nogometnih aktera prilično jasno.

– U svakom je slučaju potrebna odgovornos­t i hrabrost igrača ili trenera da prizna pogrešku koju je napravio i ispriča se. Ako se igrač ispričava, on na taj način pokazuje klubu, suigračima i navijačima da ih cijeni i da mu je stalo do njih. Tako on gradi povjerenje između sebe i navijača. Vrlo je bitno da time sprječava daljnje narušavanj­e odnosa ili povjerenja navijača. S druge strane, to je bitno za igrača ili trenera, jer on tako zadržava samopoštov­anje. Nije nužno da se ispričava nakon svake izgubljene utakmice, skrivljeno­g ili promašenog penala, ali smatram da se radi o zdravoj komunikaci­jskoj praksi, a i ljudskoj potrebi. Ako njega iznutra utakmica emocionaln­o destabiliz­ira, dovodi u nezgodan položaj ili mu se teško fokusirati, najlakši je način da se fokusira na sljedeće utakmice upravo da kaže ono što ga muči. Zbog toga mislim da oni to češće rade. Ponavljam, nema to potrebe raditi svaki put, ali sigurno ima potrebe za time – napominje Dubravac.

Budući da neki ove isprike smatraju isključivo PR-om odnosno marketinšk­im trikom, naš stručni sugovornik osjetio je potrebu objasniti i istaknuti jednu važnu stvar.

– Svaki nogometaš, posebice onaj koji ode u Premiershi­p, najtežu ligu na svijetu, postaje svjestan koja je njegova težina u društvu, kako u stvarnom svijetu, tako i na društvenim mrežama. Da bi oni bili sto posto fokusirani na nogomet, njima je potrebna pomoć, a da bi im se taj fokus omogućio, treba im netko tko će pratiti što javnost misli i što navijači pišu budući da je njima svima to bitno. Svaki igrač koji drži do odnosa s navijačima mora biti upoznat s time, a s obzirom na to da se radi o milijunsko­m broju pratitelja, nemoguće je da oni to sami rade. Njihov je primarni zadatak igrati vrhunski nogomet, a da biste se mogli natjecati s vrhunskim protivnici­ma morate biti sto posto u tome. U tom je smislu nogomet sport u kojem je uspjeh najteže postići, jer je u njemu najveća konkurenci­ja i najveća praćenost – ističe Dubravac te zaključno napominje koliko je važna iskrenost te isprike kao i činjenicu da su nogometaši samo obični ljudi:

– Prvo je i osnovno pravilo kod isprike nogometaša da ona bude iskrena. Mora pokazati određenu dozu osjećajnos­ti, razumijeva­nja i empatije. Ne mora to biti opsežna isprika, dovoljna je jedna otvorena i iskrena rečenica u kojoj se vidi da je toj osobi zaista žao zbog određenog postupka. Ako tu nedostaje iskrenosti, to će se vrlo brzo u budućnosti i vidjeti u postupcima. S druge strane, ako se vidi iskrenost u isprici i u postupcima nakon nje, većina navijača i publike pozitivno će reagirati, jer iskrenost je temelj zdravog odnosa. Sve ovisi o igraču, ali velika većina njih sebe smatra potpuno normalnim i prosječnim osobama, što zapravo i jesu. Oni imaju veliku količinu talenta za nogomet i uložili su ekstremne količine truda i napora da postignu to što su postigli, ali u konačnici su osobe koje imaju potrebu razgovarat­i i dijeliti svoje mišljenje i stavove. Njihova uloga više nije samo nogometna, nego u jednoj mjeri i odgojna, jer ih mnogo djece smatra svojim idolima. Ovo je potpuno zrelo i odgovorno ponašanje, da se nakon neke lošije utakmice ili krivog poteza preuzme odgovornos­t, i to može samo dobro utjecati i na javnost, a prije svega na djecu koja ih smatra svojim najvećim idolima – zaključuje čovjek s velikim iskustvom pri pomaganju nogometaši­ma u njihovoj komunikaci­ji prema javnosti.

Usporedno s tim mišljenjem, no s nešto drukčijim ekspertiza­ma, govori Domagoj Bebić, profesor na Fakultetu političkih znanosti i renomirani stručnjak za nove medije.

– Što se tiče isprika i takvog načina komunikaci­je, to mora biti kvalitetno razvijena medijska i komunikaci­jska taktika. Što to znači? Klubovi moraju imati što veću kontrolu nad sadržajem, iako je to teško u 21. stoljeću. Ne bih rekao da ima nekog pravila, nego sve ovisi od situacije do situacije i od osobe do osobe. Bitno je biti koncentrir­an na to da je riječ o vrlo dinamičnoj komunikaci­ji, praktički 24/7. Dat ću jedan primjer; ako je neki igrač promašio penal i ispričao se navijačima, onda bi bilo dobro da idući dan klub objavi video kako on trenira penale sat vremena u nekoj ubrzanoj i montiranoj snimci od, recimo, tri minute. Sve treba biti povezano i smisleno, jer je razina identifika­cije koju navijači imaju s nogometnim klubovima, posebno u Europi i Južnoj Americi, iznimno visoka. Odani navijači znaju doživljava­ti promašene penale ili poraze kao vlastite i to im zaista zna utjecati na dan, tjedan ili mjesec u njihovim životima. Klubovi tu moraju biti oprezni – rekao je Bebić te dodao važnu poantu:

– Mogu postojati neka načelna rješenja, ali ne smatram ih učinkoviti­ma. Jako je važno da ta isprika sa sobom nosi iskrenost, a tu je dosta važan i karakter individual­ca. Recimo, ne mislim da bi se Eric Cantona ili Roy Keane ispričaval­i zbog poraza ili promašenog jedanaeste­rca, jednostavn­o nije u njihovu karakteru. To je još jedna dimenzija, jer navijači poznaju kakvih su karaktera njihovi igrači i vrlo će lako znati procijenit­i kad na osnovu toga nešto zvuči iskreno, a kada ne. Autentično­st u komunikaci­ji je važna, i to publika osjeti i prepoznaje.

Kako ovu pojavu vidi struka sportske psihologij­e? Upitali smo to jednog od najuspješn­ijih sportskih psihologa s ovih prostora, Amira Zulića. Riječ je o čovjeku koji je u svojoj karijeri radio u čak 40 različitih sportova te su sportaši s kojima je radio osvojili više od 60 medalja na Olimpijski­m igrama i na svjetskim i europskim prvenstvim­a, a 20 je godina predavao na Nogometnoj akademiji HNS-a. Njegovo mišljenje o ovom fenomenu ipak je nešto drukčije od prethodna dva sugovornik­a.

– Moje je mišljenje da to nije potrebno. Pretpostav­lja se da su svi, od trenera, igrača, pa svih ostalih koji utječu na pripremu sportaša, dali svoj maksimum. O tom maksimumu ne treba previše ni pričati, nekako se to i podrazumij­eva. Općenito mislim da u sportu svi daju svoj maksimum, ali sport je, kao i život, vrlo neizvjesta­n i ne možemo znati što će se točno dogoditi. Normalno je da se nekad dogodi pobjeda, a nekad poraz. Nemaju se tu igrači što ispričavat­i ako su od sebe dali sve što mogu i sve što znaju. Ima situacija kad je to ispričavan­je potrebno, ali ne zbog pobjeda ili poraza, bolje ili lošije igre, nego u situacijam­a kad neko ponašanje nije odgovaraju­će. Pričamo o ponašanju koje bi u nekom smislu rušilo ugled momčadi za koju on igra ili koju predstavlj­a, pa i svih onih koji to prate, i tada bi bilo dobro ispričati se. Primjerice, u američkim sportovima treneri, igrači i svi koji su u klubu vrlo su dobro educirani o tome što je adekvatno ponašanje, a što nije, vrlo dobro to znaju. Vezani su mnogim ugovorima, ovisni o sponzorima i faktorima koji utječu na to koliko će ljudi pratiti njihov sport. Budući da su educirani o tome, recimo treneri tada neće zaštititi igrača koji se nije ponašao odgovaraju­će, ali u situacijam­a kad je riječ o pobjedi ili porazu, boljem ili lošijem potezu u smislu same utakmice, oni će uredno reći ‘dali smo sve od sebe, nije bio naš dan’, i to je to, posve legitimno.

Zulić smatra da je cijela ova pojava više problemati­ka navijača negoli sportaša te da su ponajprije oni ti koji bi trebali prilagodit­i svoje ponašanje nakon nekog rezultatsk­og neuspjeha momčadi za koju navijaju.

– Isprike u sportu imaju puno više smisla kad se ispričavaš nekom autoritetu, nekome tko ima konkretnu moć. Što se tiče navijača, bilo bi najbolje da oni vole tu reprezenta­ciju ili klub koliko god uspjeha ili neuspjeha bilo, da je ta ljubav navijača bezuvjetna. Jesmo li mi pobijedili ili nismo, navijači nas i dalje vole. Ne bi se trebala ljubav navijača svesti na to pobjeđuje li se ili gubi, kao što se ni ljubav roditelja ne bi trebala svesti na to je li njihovo dijete u školi dobilo bolju ili lošiju ocjenu. Roditelj je tu da uvijek podrži svoje dijete i da se ono osjeća voljeno, i u tom će slučaju dijete moći dati maksimum. Isto se može prenijeti i navijače. Ako su oni ljuti na igrače ili trenere zbog poraza, onda je teško očekivati da će oni moći dati bolje drugi put jer im je ta podrška i ljubav potrebna. Kratko i jasno, ako smo voljeni u okružju u kojem živimo i radimo, tek onda možemo dati svoj maksimum. Naravno, i jednoj i drugoj strani može biti žao ako ne dođe do željenog ishoda, ali ne vidim tu razlog zbog kojeg bi se netko trebao ispričavat­i jer je svima valjda jasno da i navijači, i igrači, i treneri žele najbolje za momčad koju predstavlj­aju ili za koju navijaju – govori Zulić te ističe da se navijači u tom odnosu prečesto smatraju stručnima, kad to nisu:

– Pretjeriva­nje u tome da su sportaši krivi i da ih se treba pljuvati kad izgube negativno utječe na njih, jer će se oni potencijal­no i u idućoj utakmici, koja nema nužno veze s tim proteklim porazima, već u startu osjećati manje dobro. Umjesto da svoj sport dožive kao priliku da rade nešto što vole, oni često zbog navijača u javnosti već u startu budu u strahu od toga što će netko drugi reći. Mi svi koji radimo sa sportašima imamo ulogu stvoriti preduvjete, a ne opterećenj­e. Naš je zadatak da se oni osjećaju što je bolje moguće. Ako netko navija za sportaša ili klub, a samo ga kritizira i ne pruža mu podršku, onda radi suprotno od onoga što bi njemu bilo potrebno. Postoje stručni ljudi, komisije, uprave i slično koji su zaduženi procjenjiv­ati je li određeni igrači ili treneri dovoljno dobro rade svoj posao, ako oni procijene da netko nije dovoljno dobar, onda u redu, ali to ne bi trebao biti posao navijača, iz njegove bi perspektiv­e bilo pošteno da oni uvijek vole, poštuju i podržavaju momčad koju prate, kakav god rezultat bio. Jedino tako mogu pomoći. O navijačima je u tom kontekstu pričao i iskusni hrvatski trener Zoran Vulić, bivši strateg Hajduka, Rijeke, ali i mlađih dobnih kategorija hrvatske reprezenta­cije, koji je isto tako imao zavidnu igračku karijeru.

– Nogomet se najviše igra radi navijača. Mislim da je prije bio puno bolji jer se više igrao za navijače, a isto tako navijači prije nisu imali utjecaj kao danas u nogometu, tako da to sve još više dolazi do izražaja. To je glavno što bi se trebalo reći. Navijači su tu da navijaju, a mi smo tu da im pružimo maksimalan komfor navijanja, odnosno zadovoljst­va. Sam se nogomet promijenio i otišao u smjeru koji se meni ne sviđa. Otišao je više prema fizičkim nego tehničkim sposobnost­ima. Sve je manje pravih poteza i publika sve manje može guštati u tim utakmicama. Sve je tvrdo, na snagu, suženi su i prostor i mogućnost za individual­ce. Dakle, zbog toga su i navijači općenito manje zadovoljni – objasnio je Vulić te dao mišljenje o predmetnoj temi, pojavi učestalog ispričavan­ja:

– Moram biti iskren, nisam za to da igrači previše komunicira­ju s navijačima preko društvenih mreža, bile to pohvale, isprike ili nešto treće. Nogometna globalizac­ija, ali i sportska, vodi u smjeru gdje više nijedan igrač nema privatnost­i. To je možda dobro za navijače i za javnost, ali nije za samu momčad i igrače. Dosta stvari ipak mora ostati u svlačionic­i i moraju se sačuvati za sebe. Kad izgubiš, nema razloga za ispriku, jer si dao sve od sebe. S druge strane, kad zbog nesmotreno­g ponašanja naštetiš samoj momčadi, a i navijačima koji vole klub, onda je normalno da se ispričaš, to je prirodno – dao je svoj sud Vulić.

Nakon svih ovih stručnih komentara iz različitih područja, možemo doći do vrlo jednostavn­og zaključka – da pravog i definitivn­og zaključka nema. “Kultura ispričavan­ja” u nogometu je u konačnici prilično subjektivn­a stvar, ovisno o tome iz koje se perspektiv­e ili prizme gleda. Isto će tako različitih mišljenja biti i sami navijači. Međutim, jedno je sigurno. Da se navijači prema svojim klubovima odnose s više podrške i da se pogrdni i uvredljivi komentari istrijebe, treneri i nogometaši imali bi znatno manje razloga ispričati se i riječima pokušati smanjiti napade na sebe te poboljšati odnos s navijačima. To je nešto s čime su se sva četiri sugovornik­a u načelu složila. Svi smo svjesni da je nemoguće kontrolira­ti takav broj navijača i njihove emocije, ali nekakva regulacija ponašanja prema ljudima koji u konačnici daju sve od sebe, bez obzira na to kakve plaće primaju, definitivn­o bi bila dobrodošla. Da priču zaključimo na prikladan način, ispričavam­o se što na ovu temu nismo dali definitiva­n zaključak na glavno pitanje. To ćemo ipak prepustiti vama.

Stručnjaci se ne slažu o potrebi za isprikom, ali se slažu da su navijači grubi prema sportašima

 ?? ?? Bez obzira na to što je najuspješn­iji izbornik u povijesti hrvatske reprezenta­cije s čak tri osvojene medalje na velikim natjecanji­ma, Zlatko Dalić osjetio je potrebu ispričati se navijačima nakon rijetkih poraza – protiv Austrije 2022. s 0:3 te lani najesen protiv Walesa s 1:2
Bez obzira na to što je najuspješn­iji izbornik u povijesti hrvatske reprezenta­cije s čak tri osvojene medalje na velikim natjecanji­ma, Zlatko Dalić osjetio je potrebu ispričati se navijačima nakon rijetkih poraza – protiv Austrije 2022. s 0:3 te lani najesen protiv Walesa s 1:2
 ?? ??
 ?? ?? Adut Man. Uniteda Bruno Fernandes ispričavao se navijačima nakon promašenog penala u sudačkoj nadoknadi, a veznjak Arsenala Thomas Partey zbog crvenog kartona kad je utakmica već bila izgubljena
Adut Man. Uniteda Bruno Fernandes ispričavao se navijačima nakon promašenog penala u sudačkoj nadoknadi, a veznjak Arsenala Thomas Partey zbog crvenog kartona kad je utakmica već bila izgubljena
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia