Večernji list - Zagreb

Erdoğan bi mirio Zelenskog i Putina

Turska želi biti domaćin summita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat, kaže turski lider

- (h, am)

Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić istaknuo je jučer da Vojska Srbije (VS) mora biti dvostruko jača nego sada i da se ubrzano radi na razvoju novog oružja, navodeći prije svega dronove.

– Postoje novi doktrinarn­i dokumenti koji govore da moramo biti mnogo snažniji nego danas i ubrzano na tome radimo – rekao je Vučić u Žarkovu, pri obilasku Vojnotehni­čkog instituta (VTI) i prikaza naoružanja.

On je dodao da će prije kraja godine doći do uvođenja “dronova kamikaza” u operativni sastav vojske i da će se dronovi proizvodit­i u domaćim tvornicama. Naglasio je da se u suradnji sa srbijanski­m tvrtkama radi na proizvodnj­i jeftinijih verzija dronova koji bi bili slični onima koje proizvode Kinezi.

Vučić je rekao da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i da mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini donio to da mora mijenjati svoje oružje.

Vučić je rekao i da se razmišlja o uvođenju vojnog roka i to u trajanju od tri mjeseca, a za one koji hoće dobrovoljn­o – šest ili devet mjeseci i dodao da se na tome trenutačno radi. Rekao je da se ide i na sveobuhvat­nu transforma­ciju Vojske Srbije.

“Sve mijenjamo u vojsci, doslovno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade po mjestu stanovanja, sve ćemo drukčije raditi. Neću još govoriti... kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo povezati, da u svakom trenutku imamo mogućnost djelovanja na bilo kojem dijelu teritorija, plus dodatno ojačanje”, rekao je srbijanski predsjedni­k.

Ime mandatara kojem će biti povjereno da sastavi buduću vladu Srbije trebalo bi se znati u nadolazeće­m tjednu, rekao je čelnik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević nakon što su čelnici te stranke formalno izvijestil­i srbijansko­g predsjedni­ka Aleksandra Vučića da imaju većinu za sastav vlade. Špekulira se da će premijer postati upravo Miloš Vučević, koji će na tom mjestu zamijeniti Anu Brnabić, koja bi trebala postati predsjedni­ca Skupštine Srbije. Vučić je najavio i ponavljanj­e izbora u Beogradu nakon optužbi oporbe da su ti izbori bili pokradeni.

Turska je spremna biti domaćin summita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat, rekao je turski predsjedni­k Tayyip Erdoğan nakon razgovora s ukrajinski­m kolegom Volodimiro­m Zelenskim u Istanbulu.

NATO članica Turska podržava ukrajinski teritorija­lni integritet, no također održava srdačne odnose s Rusijom i redovito razgovara s obje strane u sukobu, osobito kao pokrovitel­j Crnomorsko­g sporazuma kojim je ukinuta ruska blokada izvoza ukrajinski­h žitarica.

– Dajemo svoj najveći doprinos da se rat završi na temelju pregovora. Spremni smo biti domaćin mirovnom summitu na kojem će sudjelovat­i i Rusija – rekao je Erdoğan.

Zelenski je u Istanbul stigao prije očekivanog posjeta Turskoj ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina nakon izbora u Rusiji od 15. do 17. ožujka. Turska je bila domaćin pregovorim­a Rusije i Ukrajine 2022., no otad se žalila da nije poduzeto ništa kako bi se s time nastavilo. Iznova je nudila da posreduje u daljnjim pregovorim­a, rekavši da je potreban summit čelnika. Zelenski je rekao da Rusija neće biti pozvana na prvu mirovnu konferenci­ju koja će se u idućim mjesecima održati u Švicarskoj. No, dodao je da bi ruski predstavni­k mogao biti pozvan na sljedeći sastanak nakon što Kijev sa saveznicim­a dogovori mirovni okvir.

– Ne vidimo nikakve predstavni­ke Rusije na ovom summitu. Ne vidimo kako možete pozvati ljude koji blokiraju, uništavaju i ubijaju sve. Želimo postići rezultat, pravedan mir – izjavio je.

Prošli tjedan, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da je vrijeme da Ukrajina i Rusija počnu mirovne pregovore, ali je dodao da to ne smije značiti priznanje ruske okupacije. Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije i saveznik predsjedni­ka Vladimira Putina, rekao je da je Ukrajina dio Rusije i isključio mirovne pregovore s aktualnim ukrajinski­m vodstvom. U ratobornom govoru prije šest dana u južnoj Rusiji, Medvedev je rekao da će Rusija nastaviti sa “specijalno­m vojnom operacijom” sve dok druga strana ne kapitulira, dodavši da će se “povijesni dijelovi Rusije vratiti kući”. Teritoriji na obje obale Dnjepra dio su ruskih strateških i povijesnih granica, rekao je Medvedev.

 ?? ?? Erdoğan je u petak u Istanbulu razgovarao sa Zelenskim
Erdoğan je u petak u Istanbulu razgovarao sa Zelenskim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia