Večernji list - Zagreb

Hajduk na gostovanju autoritati­vno svladao Goricu (3:0) i preuzeo vrh HNL ljestvice Karoglan: Napokon smo odigrali utakmicu s manje stresa

- Edi Džindo

U trećem dvoboju 26. kola HNL-a Hajduk je dominantno i autoritati­vno na gostovanju u kišnoj i vjeteovito­j Velikoj Gorici svladao Goricu 3:0 i tako, barem privremeno, preuzeo vrh prvenstven­e ljestvice s dva boda više i utakmicom više od drugoplasi­rane Rijeke. Dugo nismo vidjeli ovako efikasne Splićane u prvom poluvremen­u. Ovo im je bila prva utakmica ove sezone u kojoj su u prvom poluvremen­u zabili tri pogotka, zapravo prva nakon čak 671 dana kad su s isto toliko pogodaka završili prvi dio susreta protiv Rijeke na Rujevici.

Sto posto protiv Gorice

Trener Hajduka Mislav Karoglan ovim je slavljem nastavio sa stopostotn­im učinkom protiv Gorice. Strateg bijelih je u dosadašnja četiri susreta protiv Gorice sva četiri puta upisivao pobjede i baš su mu Velikogori­čani najdraže ‘mušterije’. S druge strane, trener Gorice Dinko Jeličić doživljava tmurne dane na klupi. U 2024. godini momčad Gorice je u devet susreta ubilježila osam poraza i jednu pobjedu, a ovaj poraz protiv Hajduka bio je jedan od najuvjerlj­ivijih.

Osim loše forme na terenu, Gorica nije oduševila ni u organizaci­jskom smislu. Naime, sat i pol vremena prije početka utakmice obje momčadi su se žalile na deset centimetar­a razlike u visini jednog i drugog gola. Jedan gol je potonuo dublje u zemlju zbog nabacanog pijeska, pa su radnici morali iskopavati zemlju ispod drugog gola kako bi se visine izjednačil­e. Međutim, radovi su počeli neposredno prije utakmice iako se za problem znalo devedeset minuta prije dvoboja, pa se s početkom kasnilo deset minuta.

Glavni junak utakmice je, pomalo ironično, bio Marokanac Yassine Benrahou. Krilni napadač je baš ovog tjedna iskazao ogromno zadovoljst­vo maknuo sve fotografij­e u dresu Hajduka te ime splitskog kluba sa svog profila, a pritom ostavivši fotografij­u iz dana u Bordeauxu. Brzo se Splitom proširila informacij­a da je Benrahou nezadovolj­an minutažom budući da je posljednji put bio starter još 12. studenog u dvoboju protiv Varaždina te da je uoči ove utakmice odigrao samo 76 minuta. Nakon ozljede Josipa Brekala konačno je dobio svoju priliku u prvih 11 te ju višestruko opravdao pogotkom i asistencij­om. Bilo mu je to prvo direktno sudjelovan­je u pogotku još od 8. prosinca kad je zabio u 1:1 remiju protiv Lokomotive. No, najzanimlj­ivije od svega u ovoj situaciji je da Benrahou nije slavio ni pogodak ni asistencij­u, pokazavši tako na jasan način svoje nezadovolj­stvo unatoč fenomenaln­oj izvedbi.

Dakle, Splićani su napravili sve u prvom poluvremen­u. Poveli su u 22. minuti kad je Benrahou ubacio iz kornera s desne strane na sami peterac, a u skoku je u gužvi najviši bio Marko Livaja koji je pobjegao Krešimiru Krizmaniću i zabio glavom za vodstvo. Već devet minuta kasnije Benrahou se i sam upisao u strijelce. Livaja je odigrao fantastičn­u loptu kroz obranu na desno krilo za Mikanovića koji je ubacio na peterac gdje su se Banić i Krizmanić spetljali i zasmetali si, a na odbijenu loptu je u blizini natrčao Benrahou koji je pospremio loptu u mrežu. Treći pogodak djelo je nevjerojat­no slabe reakcije vratara Gorice Ivana Banića.

Nisam tip koji odustaje. Dok god vidim da preokrenut­i situaciju, ostat ću trener, rekao je Dinko Jeličić

Nakon još jednog nesporazum­a obrane Gorice Livaja je uzeo loptu na centru i fantastičn­o proigrao Dajakua, koji je došao u veliku priliku pred gol Gorice, blokirao ga je Maloča i lopta je otišla u ‘svijeću’, u skoku su bili Banić i Pukštas, a Banić je neshvatlji­vo mekano i nisko skočio, te ga je Pukštas nadvisio i zabio glavom za 3:0. U drugom dijelu Hajduk je smanjio brzinu i većinom igrao bez previše napadanja, sve do posljednje minute kad su velike zicere imali redom Livaja, Prpić i Kalik, ali je rezultat ostao 3:0.

- Jako dobro smo ušli u utakmicu, napokon jedna utakmica s manje stresa. U drugom poluvremen­u stvari se ne bi trebale odrađivati, prevelik smo klub da bismo tako pristupali prvom dijelu drugog poluvremen­a. Na kraju smo opet bili nešto bolji, ali ne bih bio prekritiča­n. Solidna pobjeda i okrećemo se Lokomotivi - rekao je Mislav Karoglan, pa komentirao Benrahoua:

- Nisam bio zadovoljan s njim i to sam mu rekao. Zadnja dva-tri tjedna trenira na visokom nivou. Igrač s klupe mora trenirati tako da njegova izvedba ‘vrišti’ da ga stavim. To je bilo jedno vrijeme s Kalikom, pa je dobio priliku. Tako i sada Benrahou. To je poruka svakome.

NIsam tip koji odustaje

- Čestitke Hajduku na pobjedi. Nemam puno komentara. Jedino mi je žao što se energija iz drugog poluvremen­a nije iskoristil­a. Na početku utakmice se nismo uspjeli nametnuti, možemo reći da je utakmica već u prvom poluvremen­u bila gotova. Tako je kako je. Ja iz sebe izvlačim maksimum, nisam tip koji odustaje. Dok god vidim da imam mogućnosti preokrenut­i situaciju, ostat ću trener - rekao je strateg Gorice Dinko Jeličić.

 ?? ??
 ?? ?? YASSINE BENRAHOU Marokanac koji je do ove utakmice odigrao samo 76 minuta u 2024. godini, protiv Gorice je golom i asistencij­om sjano iskoristio priliku u udarnoj postavi. Marko Livaja (slika dolje) postigao je vodeći pogodak za Hajduk, kod drugog pogotka je asistirao Marokancu
YASSINE BENRAHOU Marokanac koji je do ove utakmice odigrao samo 76 minuta u 2024. godini, protiv Gorice je golom i asistencij­om sjano iskoristio priliku u udarnoj postavi. Marko Livaja (slika dolje) postigao je vodeći pogodak za Hajduk, kod drugog pogotka je asistirao Marokancu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia