Večernji list - Zagreb

Benović sedmi na parteru, malo se udaljio od plasmana na OI u Parizu

Bit će ovo 100. ligaški susret Rijeke i Osijeka, u proteklih 99 Rijeka ima pobjedu više (36/35), dok je 28 bilo neriješeno

- Katarina Kušec

U Bakuu, na trećem od četiri Svjetska kupa koji se boduju u kvalifikac­ijama za Olimpijske igre, Aurel Benović završio je sedmi na parteru. Nažalost, ovim rezultatom znatno su smanjeni izgledi 23-godišnjeg Osječanina da u srpnju i kolovozu bude dio olimpijske smotre. Ostao je još jedan kvalifikac­ijski Svjetski kup, u Dohi sredinom travnja. Za Benovića teoretske šanse još postoje, no ne ovisi samo o sebi. U Kataru bi morao ostvariti fantastiča­n rezultat, uz podbačaje njegovih glavnih konkurenat­a.

– Odradio sam svoju vježbu najbolje što sam mogao u datom trenutku, nažalost imao sam dosta grešaka i zbog toga sam završio na sedmom mjestu. Što se tiče kvalifikac­ija za odlazak na Olimpijske igre, na parteru sam si sada malo zakomplici­rao situaciju, ali borit ću se do samog kraja – rekao je Benović koji danas nastupa u finalu preskoka.

Rijeka ove sezone igra jedan od najljepših nogometa u ligi, uživaju u tome igrači, ali i navijači. Najbolji dokaz je praktički rasprodana Rujevica za današnji dvoboj protiv Osijeka (15 sati, HRT2). Bit će to stoti susret ova dva kluba, a u proteklih 99 ligaških derbija Rijeka ima samo pobjedu više (36/35), dok je 28 ogleda završavalo neriješeno.

Rijeka je u naletu

No, ono čega se gosti iz Slavonije pribojavaj­u je baš ta statistika, a ona kaže da Osijek nije sjajan na gostovanji­ma, štoviše od 2017. godine samo dva puta slavio je kod Rijeke, posljednji put u rujnu 2022. godine. Olakotna okolnost im nije ni to što su došli bez prvog strijelca lige Ramόna Miereza koji neće igrati zbog žutih kartona.

– Mi se spremamo za Osijek. Miereza nema, no što se toga tiče može i netko drugi u datom trenutku dati više od Miereza. S druge strane, nije to nikakvo olakšavanj­e ili ne znam što, uz podršku koju Osijek ima od svoga grada i svojih navijača, oni minimalno računaju da se izbore za Europu i tako će se postaviti. No, da i Real Madrid dođe, mi se na Rujevici ne bojimo nikoga. Želimo li i dalje zadržati visoke ambicije, moramo od prve minute krenuti po tri boda. Mislim da je Osijek pokazivao jedno drukčije lice u svojoj Opus Areni, za razliku od gostujućih terena. No znate kako je to, nogomet ima uspon i pad sportske forme. Nekad si dobar, nekad loš, no oni imaju svoje brige, a mi svoje brige i svoju borbu – rekao je trener Rijeke Željko Sopić u najavi susreta.

On pod upitnikom ima nastup Nike Jankovića, zbog kartona ne može računati ni na Ivana Smolčića, ali spreman će biti Stjepan Radeljić, dok se u konkurenci­ju vraća i Toni Fruk.

Sopić je tako negdje dobio, a negdje mu je oduzeto, no ima dobar roster igrača te navijače i domaći teren iza sebe.

Usprkos svemu, optimistič­an je strateg Osijeka Zoran Zekić:

– Bilo je razdoblja kad smo pobjeđival­i u Rijeci, a sada je trenutak takav da je Rijeka u velikom naletu. Ima najbolju energiju, kvalitetno­g trenera, kvalitetne igrače… To gostovanje na Rujevici za nas će biti jako izazovno, ali trebamo razmišljat­i pozitivno – kaže Zekić koji se osvrnuo na nedostatak Miereza. Iako on neće igrati, nekako je glavna tema u oba tabora, ali i u medijima.

– Prijašnje utakmice pokazale su da je svaki njegov izostanak bio veliki nedostatak za nas. No, jasno je da moramo pronaći nekakvo rješenje za Rujevicu. Ramon je centarfor koji u igri donosi dubinu, energiju i presing na zadnju liniju suparnika. Bez njega u konkurenci­ji za momčad moramo razmišljat­i na drukčiji način i tražiti novu ideju u igri. Opet, moramo se naučiti na to jer je u današnjem nogometu jednostavn­o nemoguće očekivati da jedan igrač stalno bude na raspolagan­ju. Nakon priprema došao nam je Ladislav Almasi koji je drukčiji tip igrača od Ramona. On je do sada nastupio na četiri utakmice i zabio je gol u pobjedi nad Goricom. Možda ćemo pokušati s njim – otkrio je Zekić.

Najefikasn­ije momčadi

Susret Rijeke i Osijeka, bez obzira na prvenstven­u tablicu i razliku od 17 bodova, derbi je 26. kola SuperSport HNL-a.

Osim toga, to su dvije najefikasn­ije momčadi lige. Rijeka je zabila 49 pogodaka, dok je Osijek na 45. Momci s Kvarnera malo golova i primaju, tek 20, manje je ove sezone dobio samo Hajduk (14).

Bilo kako bilo, s Mierezom ili bez njega, s golovima ili bez njih, sraz Rijeke i Osijeka pred prepunom Rujevicom bit će vrhunac nogometnog HNL dana u Hrvatskoj.

 ?? ?? RAMON MIEREZ Najbolji strijelac lige (11 pogodaka) zbog žutih kartona propustit će utakmicu protiv Rijeke. Trener Zekić priznao je da je svaki njegov izostanak bio veliki nedostatak za Osijek
RAMON MIEREZ Najbolji strijelac lige (11 pogodaka) zbog žutih kartona propustit će utakmicu protiv Rijeke. Trener Zekić priznao je da je svaki njegov izostanak bio veliki nedostatak za Osijek
 ?? ?? AUREL BENOVIĆ Na posljednje­m kvalifikac­ijskom Svjetskom kupu u Dohi očekuje ga borba za drugo mjesto i put u Pariz
AUREL BENOVIĆ Na posljednje­m kvalifikac­ijskom Svjetskom kupu u Dohi očekuje ga borba za drugo mjesto i put u Pariz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia