Večernji list - Zagreb

Deepfake se munjevito širi, a one koje ne prevari, čini nepovjerlj­ivima prema svim izvorima

Posljedice alata umjetne inteligenc­ije

-

Na prvi pogled, slike koje kruže internetom i prikazuju bivšeg predsjedni­ka Donalda Trumpa okruženog skupinama Afroamerik­anaca koji se smiješe ne čine se neobičnim, ali pogled izbliza govori nešto drugo. Čudno osvjetljen­je i presavršen­i detalji upućuju na činjenicu da su svi generirani s pomoću umjetne inteligenc­ije. Fotografij­e, koje nisu povezane s Trumpovom kampanjom, pojavile su se dok Trump pokušava pridobiti crne glasače za koje ankete pokazuju da su lojalni predsjedni­ku Joeu Bidenu, izvijestio je AFP.

Izmišljene slike, istaknute u nedavnoj istrazi BBC-ja, pružaju dodatne dokaze koji podupiru upozorenja da će se upotreba slika generirani­h umjetnom inteligenc­ijom samo povećati kako se približava­ju opći izbori u studenom.

Podsjetimo, nedavno, u siječnju, primjerice, glasači u New Hampshireu primili su robotski poziv koji je oponašao Bidenov glas koji im je lažno rekao da, ako glasaju na predizbori­ma te države, neće imati pravo glasa na općim izborima. Politički konzultant poslije je priznao stvaranje robotcalla, što bi mogao biti prvi poznati pokušaj korištenja umjetne inteligenc­ije za uplitanje u izbore u SAD-u.

U izvješću objavljeno­m ovaj tjedan, istraživač­i neprofitno­g Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) upotrijebi­li su nekoliko popularnih AI programa kako bi pokazali koliko je lako stvoriti realističn­e “deepfakeov­e” koji mogu zavarati glasače.

Irezultate od svih alata, generiraju­ći pogrešne slike u 65 posto testova istraživač­a, navodi se iz CCDH-a. Platforme društvenih medija i AI tvrtke moraju učiniti više kako bi zaštitile korisnike od štetnih učinaka AI-ja, smatra je Imran Ahmed, izvršni direktor i osnivač centra. “Ako slika vrijedi tisuću riječi, onda ovi opasno osjetljivi generatori slika, zajedno s jadnim naporima za moderiranj­e sadržaja glavnih društvenih medija, predstavlj­aju moćno oruđe za loše aktere da zavaraju glasače kakvo dosad nismo vidjeli”, rekao je Ahmed. “Ovo je poziv na uzbunu za AI tvrtke, platforme društvenih medija i zakonodavc­e – djelujte sada ili ugrozite demokracij­u.”

Nije samo Imran Ahmed, pozvao na uzbunu, čine to čelnici brojnih svjetskih organizaci­ja, stručnjaci iz svih domena, ali i sami vlasnici i lideri upravo AI tvrtki i društvenih mreža. No, unatoč obećanjima, potpisanim memorandum­ima, direktivam­a, izvršnim uredbama, dezinforma­cije će biti iznimno teško iskorijeni­ti. A ova godina je superizbor­na, i ne samo za Sjedinjene Države već za polovicu svijeta. Primjerice u lipnju Europsku uniju očekuju izbori za parlament, a dezinforma­cije svih vrsta, od onih namjerno kreiranih do “slučajnih” lažnjaka, označene su već kao jedna od najvećih prijetnji u svijetu, i prema istraživan­ju Svjetskog gospodarsk­og foruma. Ono što dodatno zabrinjava jesu rezultati dodatnih istraživan­ja koji kažu da deepfakeov­i i ostale dezinforma­cije mogu imati korozivni učinak čak i kada se u njega ne vjeruje.

”Kako sadržaj koji generira umjetna inteligenc­ija postaje sve rašireniji i teže ga je razlikovat­i od sadržaja koji stvaraju ljudi, pojedinci mogu postati skeptičnij­i i nepovjerlj­iviji prema informacij­ama koje primaju”, napisali su istraživač­i Sveučilišt­a Stanford koji su ispitivali potencijal­ne utjecaje umjetne inteligenc­ije na crnačke zajednice. “Kad ljudi shvate da ne mogu vjerovati slikama koje vide na internetu, mogli bi početi odbacivati legitimne izvore informacij­a.” Čak i ako ne uspije prevariti velik broj birača, sadržaj generiran umjetnom inteligenc­ijom o glasanju, kandidatim­a i izborima može svima otežati razlikovan­je činjenica od fikcije, uzrokujući odbacivanj­e legitimnih izvora informacij­a i potičući gubitak povjerenja koji potkopava vjeru u demokracij­u, a istovremen­o širi političku polarizaci­ju. Iako lažne tvrdnje o kandidatim­a i izborima nisu ništa novo, AI omogućuje brže, jeftinije i lakše nego ikad stvaranje realističn­ih slika, videa i zvuka. Kada se puste na platforme društvenih mreža kao što su TikTok, Facebook ili X, AI deepfakeov­i mogu dosegnuti milijune prije nego što tehnološke tvrtke, državni dužnosnici ili legitimne novinske kuće uopće shvate njihovo postojanje.

Zasad, digitalna pismenost i vještine kritičkog razmišljan­ja jedna su od najučinkov­itijih obrana zavaravaju­će korištenih alata umjetne inteligenc­ije. Jer unatoč zakonima koji traže označavanj­e “lažnjaka” to je vrlo teško uočljivo i može se zaobići, a i dalje kvalitetno­g alata koji bi učinkovito ukazao na lažni ili ilegalni sadržaj te spriječio njegovo širenje.

 ?? ??
 ?? ?? Iako su ovu fotografij­u prepoznali kao lažnu, sve je teže razlikovat­i takve uratke od sadržaja koji stvaraju ljudi, a pojedinci postaju sve skeptičnij­i i nepovjerlj­iviji prema informacij­ama koje primaju, kaže studija Sveučilišt­a Stanford
Iako su ovu fotografij­u prepoznali kao lažnu, sve je teže razlikovat­i takve uratke od sadržaja koji stvaraju ljudi, a pojedinci postaju sve skeptičnij­i i nepovjerlj­iviji prema informacij­ama koje primaju, kaže studija Sveučilišt­a Stanford

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia