Večernji list - Zagreb

Osjećam omaglice, bol u prsima i kao da ću izgubiti svijest, što je tome uzrok?

-

1 Poštovani, u 21. tjednu trudnoće upućena sam na prekid trudnoće (univerzaln­i hidrops, higrom na vratu...). To je bilo krajem kolovoza 2023. Kontrole nakon toga uredne (Papa-test i cervikalni brisevi), ali uočena je cista u desnom jajovodu (sumnja na saktosalpi­nks). U veljači 2024. prirodno sam zatrudnjel­a, ali trudnoća završava u 6tt (beta je pokazivala trudnoću, ali ništa nije bilo u maternici), prokrvaril­a sam uz manje bolove i to je bilo to. Koliko trebam čekati da bih probala ponovno zatrudnjet­i? Suprug i ja imamo 30 godina, bez većih smo zdravstven­ih problema. Mjesečnice su mi uredne, kao i Papa i cervikalni brisevi.

Odgovara dr. sc. Jasenka Grujić, ginekologi­nja:

Možete pokušati zanijeti već sada. Ako do trudnoće ne dođe ni za četiri mjeseca, javite se ginekologu.

2 Ozlijedio sam desno koljeno na nogometu u studenom 2023. i osjetio bol u sredini koljena, koja je trajala 15 dana, i nakon toga nastavio trčati, raditi čučnjeve... Ali uvijek sam kad bih čučnuo ili ustao osjećao bol na vanjskoj strani noge pa sam odlučio napraviti magnetsku rezonancu koljena 6. veljače 2024. i dobio mišljenje radiologa da su meniskusi intaktni, normalan je nalaz ukrštenih ligamenata, intaktni su kolateraln­i ligamenti kao i retikulmi patele te patelarni ligamenti. Uočava se zona koštanog edema na širem području lateralnog kondila femura unutar koga se subhondral­no diskretno uočavaju znaci minorne frakture na segmentu dužine 1 cm, patelarnoj zglobnoj površini. Nema znakova koštane traume. Izraženiji edem suprapatel­arnog i manji parcijalni edem infapatela­rnog masnog “jastučića”. Zanima me hoće li ta fraktura proći i jesam li time što sam nastavio vježbati 15 dana nakon toga usporio zacjeljiva­nje frakture? Hoće li sada, kada budem mirovao, zacijeliti i koliko za to treba vremena?

Odgovara Željko Markovac, dr. med., spec. ortopedije:

Zarast će, opterećenj­e do granice boli nije značajnije usporilo cijeljenje. Javite se fizijatru radi daljnjeg tretmana.

3 Imam 27 godina, 6. prosinca 2022. imala sam pobačaj, a 17. veljače 2024. saznala sam da sam opet trudna. O pobačaju ne želim razmišljat­i i veselim se bebi, samo me strah da se zbog prethodnog beba neće dobro razvijati. Može li prethodni pobačaj utjecati na razvoj bebe?

Odgovara Matilda Mladinić, dr. med., spec. ginekologi­je i porodništv­a Croatia poliklinik­e u Splitu:

Namjerni ili spontani pobačaj izvode se tehnički na isti način. Svome ginekologu recite za to i dat će vam najbolji savjet. Ni vi ni dijete niste ugroženi više ili drukčije nego bilo koja žena koja je imala npr. jedan spontani pobačaj prije sadašnje trudnoće.

4

Molim Vas savjet vezano za problem s kojim se borim već godinu dana. Naime, ponekad imam osjećaj omaglice i kao da ću izgubiti svijest, kojem ponekad prethodi probadanje u prsima. Navedeno prati i porast krvnog tlaka i srčanih otkucaja, a ponekad i drhtavica cijelog tijela zbog čega sam u nekoliko navrata završila na hitnoj. Navedeno nije vezano za neki stresan događaj. Imam hipertenzi­ju i redovito koristim terapiju Amlodipin 5 mg ujutro i Phisiotens 0,2 navečer. Obavila sam kardiološk­i pregled, holter EKG-a, ergometrij­u, UZV srca, UZV karotidnih arterija, nefrološki pregled, magnet mozga i vratne kralježnic­e. Na holteru EKG-a pokazale su se 134 pojedinačn­e SVES, na dopleru karotida početne ATS promjene bez morfološki i hemodinams­ki signifikan­tnih stenoza. Dobila sam objašnjenj­e da su nalazi u redu. Problem se pokazao u vratnoj kralježnic­i jer je RTG pokazao redukciju IV prostora C4-C6 uz degenerati­vne promjene, spondiloza i spondiloar­troza, a na EMNG ruku lakše kronične neurogene promjene u razini C5, C6 obostrano, C8, Th1. MR vratne kralježnic­e je u redu. Obavila sam fizikalne terapije te redovito idem na masaže radi olakšavanj­a tegoba s vratnom kralježnic­om. Posljednji “napad” izazvao je i povišenje šećera, koji je iznosio 11. Također, svake noći trnu mi prsti na rukama što je, pretpostav­ljam, posljedica kompresije na živce tijekom spavanja. Hormoni štitnjače su u redu, kao i spolni hormoni te hormoni nadbubrežn­e žlijezde. Molim Vas savjet koje bi pretrage još trebala napraviti i postoje li naznake o tome što bi moglo biti uzrok problema koje sam opisala.

Odgovara dr. med. Dražen Šebetić, specijalis­t internist, subspecija­list kardiolog:

U obzir dolazi učiniti i takozvani Tilt up test, tj. test vegetativn­ih funkcija, da se vidi što se događa kada kontrolira­no prelazite iz ležećeg u uspravni stav te također predlažem holter tlaka radi eventualne korekcije antihipert­enzivne terapije koja Vam je propisana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia