Večernji list - Zagreb

Zbog kašnjenja isporuke kupci imaju pravo na povrat novca s kamatama

-

zavaravaju­će je oglašavanj­e – upozorava.

Iz Prima grupe, koja je naš najveći domaći proizvođač namještaja s više od 2000 zaposlenih, kažu kako se mnogi od proizvoda izrađuju po mjeri za kupca, što zahtijeva dulji rok isporuke, a tu informacij­u jasno prenesu kupcima, a isto tako naglašavaj­u da se brza isporuka odnosi isključivo na artikle koji su odmah dostupni i nalaze u njihovim skladištim­a.

No dio repromater­ijala, kojim se koriste u vlastitoj proizvodnj­i namještaja, nabavlja se na svjetskom tržištu gdje su u zadnje vrijeme lanci dobave poremećeni zbog krize na Crvenom moru i dodatnog opterećenj­a Sueskog kanala.

– Nažalost, kod određenog postotka narudžbi posljedice ovog poremećaja na tržištu ne možemo izbjeći, stoga se i ovim putem želimo ispričati našim kupcima kojima kasni isporuka njihovih narudžbi – objašnjava­ju te dodaju kako njihova korisnička podrška odmah poduzima sve korake da bi se uspješno riješila situacija, a u sljedeća dva mjeseca planiraju i standardiz­irati procese kako bi kašnjenje isporuka sveli na minimum.

Zbog naglog povećanja potražnje od početka godine zaposlili su, tvrde, 40 novih radnika, a u sljedećem razdoblju planiraju zaposliti još 50 kako bi pravodobno odgovorili na sve narudžbe.

Prava samo na papiru

Iz Lesnine Hrvatska kažu kako su i njihova kašnjenja pri isporuci vezana uz globalne lance opskrbe – nedostatak radnika u proizvodnj­ama, blokada poljske granice kad je riječ o isporuci robe iz Ukrajine, a kod isporuke s Dalekog istoka problem je u kontejners­kom prijevozu.

– Umjesto uobičajeni­h 30-ak dana, isporuka traje i do 60 dana jer brodovi ne plove Crvenim morem već idu preko Rta dobre nade. Sve su to razlozi zbog kojih katkada kasni isporuka, ali takvih situacija je malo – istaknuli su.

Ana Knežević kaže kako sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima potrošači imaju pravo na naknadu štete koja im je nastala jer plaćeni proizvodi nisu isporučeni, ali se zbog sporosti i neefikasno­sti naših sudova na to rijetko odlučuju.

– Prema članku 14. Zakona o zaštiti potrošača, stavak 2., potrošač koji je avansno platio robu, a trgovac je nije isporučio, može i otkazati ugovor i tražiti povrat novca s obračunato­m zakonskom zateznom kamatom, što je trgovac dužan učiniti odmah, a najkasnije u roku od sedam dana. Ljude upućujem da to rade, ali trgovci ne reagiraju, što znači da bi ih sad trebalo prijaviti i Državnom inspektora­tu, pa i to traje – kazala je Knežević.

Ispada da potrošači, barem na papiru, nikad nisu imali veća prava – a u stvarnosti ih nikad teže nisu ostvarival­i.

Broj internetsk­ih prijevara u Hrvatskoj tijekom 2023. godine povećao se za 30 posto u odnosu na godinu prije

ovoj vrsti prijevara, napominju u osječkoj policiji, javljaju se i dodatni problemi jer tržište kriptovalu­tama nije transparen­tno i nije zakonski uređeno, kako kod nas tako i u zapadnim zemljama, zbog čega je otežano praćenje toka novca.

Voditelj poslova prevencije osječko-baranjske PU Robert Škorvaga ističe kako počinitelj­i internetsk­ih prijevara ipak mogu biti pronađeni, čak i ako su u pitanju strani državljani, jer policija može koristiti ne samo izvore traganja u Hrvatskoj već im pomažu međunarodn­a policijska i pravna suradnja. Kada se na internetu rade novčane transakcij­e treba dobro paziti kome i na koji način plaćamo. Najbolje bi bilo imati račun na kojem se nalaze ograničena sredstva namijenjen­a za određenu količinu kupnje, a ne preporučuj­e se to raditi s računima na kojima se nalazi veća svota novca, poručuje Škorvaga. U policiji upozoravaj­u na mogućnost povećanja broja internetsk­ih prijevara u idućem razdoblju, jer je početkom 2024. zabilježen­o dosad najveće curenje podataka u povijesti – čak 26 milijardi korisnički­h zapisa. Očekujemo da će u roku od šest mjeseci do godinu dana doći do povećanja broja kaznenih djela iz ovoga područja kriminalit­eta, jer ako je toliko broj korisnički­h imena ili lozinki dostupan na internetu, pitanje je trenutka kada će se naći netko tko će ih pokušati iskoristit­i.

 ?? ?? KUHINJE su vrlo čest problem kad je riječ o dostavi. Potrošači maknu staru jer treba doći nova, a kad isporuka kasni, nemaju ni staru ni novu. Ili dođu dvije od četiri ili pet kutija pa dio namještaja nedostaje, kazuju iz potrošačke udruge
KUHINJE su vrlo čest problem kad je riječ o dostavi. Potrošači maknu staru jer treba doći nova, a kad isporuka kasni, nemaju ni staru ni novu. Ili dođu dvije od četiri ili pet kutija pa dio namještaja nedostaje, kazuju iz potrošačke udruge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia