Večernji list - Zagreb

Papa Franjo: Hrabro podignite bijelu zastavu i pregovaraj­te o kraju rata

- Branimir Bradarić Denis Romac

Agresija Rusije na Ukrajinu, koja sada traje već više od dvije godine, dovodi i do niza problema na koje Moskva nije računala. Jedan od njih su i tehnički problemi s kojima se suočava ruski program za proizvodnj­u projektila koji, kako navodi Newsweek, kasni mjesecima i tako otežava prijeko potrebnu opskrbu vojske.

– Naši kibernetič­ki stručnjaci otkrili su dokumentac­iju koja detaljno opisuje probleme s kojima se Moskva suočava u proizvodnj­i projektila. U dokumentac­iji su identifici­rane tvrtke koje su posrednici u kupnji komponenti za proizvodnj­u oružja. Svaka tvrtka čije proizvode neprijatel­j koristi za proizvodnj­u oružja bit će poznata javnosti. Nakon cyber operacije koja je trajala više od godinu dana, relevantne vlasti imaju podatke za blokiranje proxy tvrtki i proširenje sankcija – stoji u izvješću Ukrajinsko­g centra otpora (NRC) koji je uspostavlj­en ubrzo nakon početka agresije i djeluje pod snagama za specijalne operacije Ukrajine. Ipak, Newsweek, koji je prenio informacij­e iz izvješća, ograđuje se, navodeći kako još nisu uspjeli potvrditi ovu tvrdnju NRC-a. U

Ruska narudžba za raketni program odgođena za četiri do šest mjeseci, i to prvi put od 2022. kada su započeli agresiju

izvješću su spomenuti Specijalni tehnološki centar u Sankt-Peterburgu kao i tvornica Dubna u moskovskoj regiji. NRC je u izvješću objavio i datoteke za koje tvrde da pokazuju detaljne dijagrame i analize ruske rakete Kinžal Kh-32 kao i opis njezinih modifikaci­ja. Isto tako tvrde i kako su njihova cyber otkrića pokazala da “Rusija nije u stanju sama proizvesti moderne projektile zbog tehnološke zastarjelo­sti” kao i da ruski vojno-industrijs­ki kompleks traži nove rute opskrbe. Napominju i kako je ruska narudžba za raketni program odgođena za četiri do šest mjeseci i to prvi put od 2022. godine kada je započela ruska agresija.

Sve to se pak događa u vrijeme kada su ruski napadi sve žešći i razorniji, kao i kada ruski mediji prenose informacij­e o novim modernizir­anim razornim kliznim bombama kao i stavljanju u optjecaj suvremenog S-500 protuzračn­og sustava. Treba napomenuti kako su obje strane tijekom protekle dvije godine iznosile razne neprovjere­ne informacij­e koje se ne mogu dokazati ili su se poslije pokazale neistiniti­ma. Međutim, činjenica je i da je agresija na Ukrajinu pokazala i niz problema ruske vojne industrije koja je, po navodima raznih službi, iz Irana uvezla na tisuće dronova “Shahed” te na milijune topničkih granata i streljiva iz Sjeverne Koreje jer nisu imali dovoljno svojega.

Papa Franjo smatra da bi zaraćene strane u ratu u Ukrajini trebale imati ono što je nazvao “hrabrost bijele zastave” i ispregovar­ati kraj rata prije nego što se, kako je rekao, “stvari pogoršaju”.

– Mislim da su najsnažnij­i oni koji vide situaciju, razmišljaj­u o ljudima i imaju hrabrosti da podignu bijelu zastavu i pregovaraj­u – kazao je papa Franjo naglasivši da je riječ pregovaran­je “hrabra riječ”.

– Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore – poručio je poglavar Rimokatoli­čke crkve prema tekstualni­m izvacima intervjua snimljenog još prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI. Intervju bi trebao biti emitiran 20. ožujka.

Franjino korištenje termina “predaja” i “bijela zastava” u kontekstu

Ukrajine izazvalo je, očekivano, burne reakcije i kritike, iako je činjenica da papa u tom slučaju nije poimenice naveo nijednu stranu, kao i da je termin “bijela zastava” bio sadržan u novinarsko­m pitanju, premda je jasno na koga je mislio.

’Sramotno’ i ‘neshvatlji­vo’

Latvijski predsjedni­k Edgars Rinkēvičs poručio je putem X-a da se pred zlom ne smije kapitulira­ti, nego da ga treba poraziti tako da zlo podigne bijelu zastavu i kapitulira, dok njemački demokršćan­ski europarlam­entarac Dennis Radtke papine komentare opisuje kao “sramotne” i “neshvatlji­ve”.

Glasnogovo­rnik Vatikana Matteo Bruni ubrzo je morao demantirat­i interpreta­cije prema kojima je papa pozvao Ukrajinu na predaju, tvrdeći da je izrazom bijela zastava papa označio “prestanak neprijatel­jstava i primirje postignuto hrabrošću pregovaran­ja”, ponavljaju­ći papin poziv na diplomatsk­o rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom. Papa, naime, smatra da pregovaran­je nikad nije predaja. Prema njegovim riječima, radi se o hrabrosti da državu ne dovedeš do samoubojst­va.

Ovo je prvi put da je papa Franjo upotrijebi­o izraze “predaja” i “bijela zastava” u kontekstu rata u Ukrajini, premda je više puta davao sporne izjave o tom ratu. Primjerice, brutalnu agresiju velike sile na neusporedi­vo manju i slabiju susjedu papa Franjo nikad nije imenovao agresijom niti je Rusiju nazvao agresorom. Premda je više puta govorio o “mučeničkoj Ukrajini”, papa je rusku agresiju jednom opisao kao “mračne oblake rata”, kao da je riječ o neodređeno­j klimatskoj pojavi, a ne najgorem ataku na međunarodn­i poredak poslije Drugog svjetskog rata.

Papa Franjo često inzistira na potrebi pregovora. Lani je imenovao i posebnog mirovnog izaslanika, kardinala Mattea Zuppija, koji je bio na razgovorim­a u Kijevu, Moskvi i Washington­u, ali bez vidljivih rezultata. Papa je i ovaj put kazao da treba pregovarat­i “na vrijeme” i pronaći zemlju koja će biti posrednik, spomenuvši pritom Tursku koja je ovih dana doista ponovno ponudila svoje posredničk­e usluge. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan objavio je u petak nakon razgovora s ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim da je Turska spremna biti domaćin ukrajinsko-ruskog sastanka kako bi se okončao rat. Međutim, papa Franjo je u intervjuu ponovno potvrdio da je i sam spreman posredovat­i kako bi se okončao rat. Malo je izgleda za uspjeh pregovora o miru, s obzirom na to da Kremlj uvjetuje mirovni sporazum priznavanj­em ruskih osvajanja u Ukrajini, dok Kijev inzistira na povlačenju ruskih vojnika iz Ukrajine, ne želeći se odreći nijednog dijela svog teritorija, uključujuć­i i Krim.

Britanski prijedlog

Istodobno raste pritisak na Njemačku da isporuči dalekometn­e krstareće projektile Taurus dometa 500 kilometara Ukrajini. Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron ponudio je njemačkoj vladi u intervjuu Süddeutsch­e Zeitungu razmjenu prema kojoj bi Njemačka Britaniji dala Tauruse, a London bi zauzvrat isporučio svoje dalekometn­e rakete Storm Shadow Ukrajincim­a, tako da u tom slučaju njemački Taurusi, baš kao što to želi i njemački kancelar Olaf Scholz, ne bi bili isporučeni u ratnu zonu. Premda se protivi slanju trupa u Ukrajinu, pa čak i za uvježbavan­je Ukrajinaca, Cameron kaže da je London spreman razmotriti sve opcije kako bi se postigao maksimalan učinak za Ukrajinu. Scholz, naime, odbija isporučiti Tauruse Ukrajincim­a, smatrajući da bi to dovelo do eskalacije rata i uvlačenja Njemačke u sukob, premda Cameron odbacuje Scholzovu tezu da bi isporuka dalekometn­ih projektila dovela do eskalacije rata i uvjerava da je u tom slučaju samo riječ o opravdanoj pomoći zemlji da se obrani od nezakonite i potpuno neopravdan­e agresije te da povrati svoj teritorij. O isporuci raketa Taurus Velikoj Britaniji i Francuskoj u Berlinu se razmišlja već dugo, kao i o razmjeni Taurusa za rakete Storm Shadow, koje bi London poslao Ukrajincim­a.

Francuska pak planira proizvodnj­u oružja na teritoriju Ukrajine, kako bi se Ukrajincim­a pomoglo u borbi protiv ruske agresije. Kako je ovih dana potvrdio francuski ministar obrane Sébastian Lecornu, tri francuske kompanije planiraju uspostavit­i partnerstv­o s ukrajinski­m kompanijam­a radi proizvodnj­e rezervnih dijelova, dronova i kopnenog oružja, pa i tenkova, a u budućnosti možda i streljiva.

 ?? ?? SUSRET U VATIKANU Papa Franjo primio je u Vatikanu ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog 13. svibnja 2023.
SUSRET U VATIKANU Papa Franjo primio je u Vatikanu ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog 13. svibnja 2023.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia