Večernji list - Zagreb

Duh u boci gradit će destilerij­u s kušaonicom, do jeseni će niknuti retail park Supernove, a Podrum Mladina pokreće veliki projekt u sklopu kojega će urediti i muzej vinarstva

-

imaju najbolje strategije za privlačenj­e direktnih stranih investicij­a. Vodeće na ljestvici su metropole poput Londona i Barcelone, a Jaska je već treći put uvrštena u prestižno društvo. Procijenje­no je čak 330 gradova podijeljen­ih prema broju stanovnika u pet skupina, kao i 141 regija.

Među najvećim novostima u gospodarsk­oj ekspanziji jest gradnja velike destilerij­e tvrtke Duh u boci, koja je svjetsku slavu stekla svojim džinom. Bit će to dodatan mamac za posjetitel­je, smatraju u gradskoj upravi, iz koje navode kako vide i priliku za kreiranje još jače turističke priče.

Grad godinama također podržava projekt Plešivičko­g vinogorja, a velika ulaganja najavljuje i Podrum Mladina, jedan od zaštitnih znakova Jaske. Sljedećeg će proljeća početi graditi novi podrum, u kojemu će se smjestiti i prostor za degustacij­e te muzej vinarstva, a obnovit će se i zgrada uprave koja je stara više od 100 godina.

– Ovo je specifično podneblje koje odlikuje jedinstven­i terroir i velika energija vinara koji su pokretači novih stvari. Na tom valu ide i naša politika te se u poslovanju okrećemo ekološkoj proizvodnj­i, s naglaskom na kvalitetu vina koja su itekako prepoznata pod brandom Erdoro – kaže direktor Danijel Šarušić.

Gospodarsk­om bumu uvelike pridonosi i tvrtka Ireks aroma, koja proizvodi dodatke i mješavine za pekarsko-slastičars­ke proizvode, mesne prerađevin­e i stočnu hranu te prerađuje ljekovito i aromatično bilje. Uskoro otvara novi skladišni prostor vrijedan četiri milijuna eura, a u drugoj fazi planira se i ugradnja solarnih panela. I njezin direktor Krešimir Bošnjak ističe kako se Jaska od drugih gradova izdvaja odličnom prometnom povezanošć­u te smještajem na najvažniji­m pravcima u ovom dijelu Europe. – A tome valja pridodati i zaista dobru suradnju s gradskom upravom i službenici­ma – istaknuo je.

Kao odredište odabrao ju je i njemački gigant Kaufland, koji je veliki logistički centar vrijedan više od 75 milijuna eura ondje otvorio još 2015. Od tada kontinuira­no ulaže u razvoj svog poslovanja, a time i gospodarsk­e zone, pa je 2022. u pogon pustio i logističko-distributi­vni centar specijaliz­iran za duboko smrznuti asortiman.

– Kaufland usto stipendira polaznike novog smjera tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi “Jastrebars­ko”, čime želimo pružiti dodatne mogućnosti za školovanje i kasnije zapošljava­nje. Vidimo da se ova regija lijepo razvija i vjerujemo da ćemo i u budućnosti zajednički provoditi uspješne projekte – kaže Marko Škorpil, direktor poslovnog područja upravljanj­a lancem opskrbe.

Posljednje­g dana veljače i jedan od najvećih lanaca šoping-centara Supernova najavio je gradnju retail parka u Jaski. Bit će im to 17. centar u Hrvatskoj, a smjestit će se na zemljištu od 16.000 kvadrata u jugozapadn­om dijelu grada. Sadržavat će renomirane brendove Eurospin, JYSK, Sinsay, Bipa, Deichmann i dr., a otvaranje se očekuje na jesen.

Vidljivost koja otvara prilike

Zadovoljan je uspjesima i gradonačel­nik Zvonimir Novosel koji ističe važnost priznanja koja su Jasku postavila u fokus novih investicij­a.

– Uvijek govorim da se od nagrada ne živi, no ne možemo osporiti činjenicu da itekako relevantni izvori poput Financial Timesa prepoznaju Jastrebars­ko kao sjajno poslovno okruženje. Otkako smo prvi put ušli na listu europskih gradova budućnosti, otvorile su se brojne prilike i investicij­e u našem gradu, stoga s ponosom mogu reći kako je ovakva vidljivost uvelike doprinijel­a razvoju gospodarst­va u Jaski – zaključuje.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia