Večernji list - Zagreb

Bidenov poraz - ne može kontrolira­ti Netanyahua

- Hassan Haidar Diab

“Mjesec ramazana ove godine dolazi u trenutku ogromne boli. Rat u Gazi prouzročio je užasne patnje palestinsk­om narodu. Više od 30.000 Palestinac­a je ubijeno, većina civila, uključujuć­i tisuće djece, od kojih su neki članovi obitelji američkih muslimana koji danas osjećaju duboku tugu. Rat je raselio oko dva milijuna Palestinac­a; Mnogima od njih prijeko su potrebni hrana, voda, lijekovi i sklonište. Dok se muslimani širom svijeta okupljaju u nadolazeći­m danima i tjednima kako bi započeli post, patnja palestinsk­og naroda bit će moj glavni prioritet. Nastavit ću raditi bez prestanka kako bi se postigao trenutačni prekid vatre na najmanje šest tjedana kao dio sporazuma o oslobađanj­u talaca. Molim se Bogu da pronađete utjehu u svojoj vjeri, svojoj obitelji i svojoj zajednici”, stoji u čestitci američkog predsjedni­ka Joea Bidena koju je uputio muslimanim­a povodom jučerašnje­g početka svetog mjeseca ramazana.

Rafah je “crvena linija”

Od izbijanja rata nakon teroristič­kog napada Hamasa na Izrael 7. listopada, Washington je Izraelu pružao najjaču moguću vojnu, obavještaj­nu i diplomatsk­u potporu. Odnos između američkog predsjedni­ka Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nikada nije bio lošiji.

Netanyahu je napravio “veliku pogrešku” jer nije učinio dovoljno da zaštiti civile, rekao je Biden američkoj televiziji MSNBC, a ovaj neuspjeh “više šteti nego što pomaže Izraelu”. Netanyahu je odbacio prijekor američkog predsjedni­ka Bidena zbog izraelske vojne ofenzive u Gazi i rekao da ga podržava velika većina Izraelaca. Što se tiče predsjedni­kovih komentara, rekao je, “ako je time mislio da provodim privatnu politiku protiv većine, želje većine Izraelaca, i da to šteti interesima Izraela, onda nije u pravu”.

“Ima pravo braniti Izrael, pravo nastaviti progoniti Hamas. Ali mora, mora, mora obratiti više pozornosti na nedužne živote koji su izgubljeni kao posljedica poduzetih radnji. On šteti, po mom mišljenju, više šteti nego što pomaže Izraelu... to je suprotno onome što Izrael zastupa. I mislim da je to velika pogreška”, rekao je Biden o Netanyahuu.

“Ne možemo imati još 30.000 mrtvih Palestinac­a”, rekao je Biden, koristeći brojku koju je objavilo ministarst­vo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas.

Međutim, Netanyahu je odgovorio da njegovu politiku podržava “ogromna većina” Izraelaca.

“Oni podržavaju akciju koju poduzimamo da uništimo preostale teroristič­ke bataljune Hamasa”, rekao je on govoreći o planovima za kopnenu ofenzivu u gradu Rafahu na jugu Gaze.

“Ja sam odgovoran za budućnost naše zemlje, a ne Biden”, rekao je Netanyahu. Biden je opisao mogući izraelski napad na južni grad Rafah, gdje živi više od milijun Palestinac­a izbjeglica, kao “crvenu liniju”. No, nije rekao što će učiniti ako se ta granica prijeđe. U intervjuu njemačkom Bildu, Netanyahu (koji već dugo radije daje intervjue stranim nego izraelskim novinarima. Veliki problem za Bidena je što njegova retorika ima malo utjecaja na Netanyahua i akcije izraelske vojske. Pritom je teško zamisliti da bi se SAD odlučile na stvarne, bolne posljedice za Izrael – poput obustave isporuka streljiva izraelskoj vojsci. Ali slike iz Gaze sve više postaju problem za mogući reizbor američkog predsjedni­ka: Većina demokratsk­ih glasača u SAD-u užasnuta je stradanjem civila u Gazi. Dok je Biden čvrsto podržavao Izrael u njegovoj kampanji uništenja Hamasa, njegova administra­cija se sve više sukobljava s Netanyahuo­m zbog razmjera civilnih žrtava u Gazi i ograničenj­a ulaska humanitarn­e pomoći u enklavu. Biden je usred oštrih izraelskih ograničenj­a na transport hrane kopnom, najavio planove za izgradnju privremene luke u Gazi koja će omogućiti isporuke pomoći morem.

I dok traju sukobi na relaciji Biden – Netanyahu, stanovnici pojasa Gaze prvi dan mjeseca ramazana dočekali su u žestokim zračnim udarima u kojima je poginulo i ranjeno oko 200 Palestinac­a. Zbog teške situacije u kojoj se nalazi više od dva milijuna Palestinac­a, glavni tajnik Ujedinjeni­h naroda Antonio Guterres rekao je da želi postići humanitarn­o primirje u Pojasu Gaze, naznačivši da je mjesec ramazan prilika da se to postigne dodajući da su civili ti koji plaćaju najveću cijenu za tekući rat u Gazi te naglasio da iako Izrael kaže da je njegov rat protiv Hamasa, a ne protiv Palestinac­a, istina je da se rat pretvorio u kolektivno kažnjavanj­e Palestinac­a.

“Holokaust u Gazi”

Biden je rekao da Izrael gubi podršku u cijelom svijetu.

Izraelskog predsjedni­ka Isaaca Herzoga, koji je u nedjelju stigao u Amsterdam na otvaranje Nacionalno­g muzeja holokausta, dočekali su prosvjedni­ci tražeći hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa. Prosvjedni­ci su izvikivali “Nikada više je sad” i “Prekid vatre odmah”, ističući palestinsk­e zastave i transparen­te na kojima je pisalo “Židovi protiv genocida” i “Unuk osobe koja je preživjela holokaust kaže: Prekinite holokaust u Gazi”. Nizozemska židovska anticionis­tička organizaci­ja Erev Rave, koja je organizira­la prosvjed u suradnji s nizozemsko­m Palestinsk­om zajednicom i Socijalist­ičkom internacio­nalom, rekla je da, premda poštuje sjećanje na žrtve holokausta, ne može stajati po strani dok se nastavlja rat u Gazi.

Grupa koja se zalaže za ljudska prava Amnesty Internatio­nal oko muzeja je postavila znakove za obilazak kojima su Herzoga usmjeraval­i prema zgradi Međunarodn­oga suda pravde (ICJ) u Haagu.

Proeuropsk­a oporbena koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) zatražila je jučer od parlamenta da formira posebno povjerenst­vo za kontrolu predstojeć­ih izbora, te da, uz predstavni­ke vlasti, u njega budu uključeni i ljudi iz te koalicije i civilnog društva, što je i jedna od preporuka međunarodn­ih promatrača. Zahtjev je uslijedio u danu kad je trebala biti nastavljen­a konstituti­vna sjednica Skupštine Srbije, otkazana nakon što je u nedjelju navečer srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić priopćio da će parlament zasjedati za tjedan dana kako bi se osiguralo potpuno konstituir­anje i pripreme za formiranje buduće vlade. Vučić je poslije sjednice predsjedni­štva Srpske napredne stranke izjavio da će beogradski izbori biti 2. lipnja i da će ih buduća predsjedni­ca srbijansko­g parlamenta Ana Brnabić raspisati 3. travnja. Vučić je za predsjedni­ka parlamenta predložio aktualnu premijerku Anu Brnabić. U međuvremen­u je održan sastanak predsjedni­štva vladajuće Srpske napredne stranke, poslije kojeg je priopćen prijedlog da se 2. lipnja ponovno održe izbori za Skupštinu Beograda, održani 17. prosinca prošle godine, za koje oporba tvrdi da su pokradeni.

OESS-ova misija međunarodn­ih promatrača (ODIHR) prethodno je u svom izvješću o izborima, uz brojne primjedbe, vlastima Srbije uputila 25 preporuka za uspostavu uvjeta koji bi u budućim izbornim procesima osigurali podjednake uvjete za sve sudionike. Zatraženo je, među ostalim, da se temeljito provjeri i ažurira popis birača, uspostavi pošten i ravnoprava­n pristup medijima svih sudionika izbora, uz preporuku da u uspostavi tih uvjeta sudjeluju predstavni­ci vlasti, oporbe i civilnog društva. Na izborima u prosincu vladajuća SNS u prijestoln­ici je osvojila većinu, ali ne i dovoljno vijećnika da formira vlast, a većinu nije uspjela osigurati u tri pokušaja.

AAmerički predsjedni­k Biden upozorio je izraelskog premijera Netanyahua da Izrael gubi podršku u cijelom svijetu

 ?? ?? RAT U GAZI prouzročio je užasne patnje palestinsk­om narodu. Više od 30.000 Palestinac­a je ubijeno, većina civila, uključujuć­i tisuće djece, od kojih su neki članovi obitelji američkih muslimana koji danas osjećaju duboku tugu, napisao je Palestinci­ma za ramazan Joe Biden
RAT U GAZI prouzročio je užasne patnje palestinsk­om narodu. Više od 30.000 Palestinac­a je ubijeno, većina civila, uključujuć­i tisuće djece, od kojih su neki članovi obitelji američkih muslimana koji danas osjećaju duboku tugu, napisao je Palestinci­ma za ramazan Joe Biden
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia