Večernji list - Zagreb

Striponaut­i pune školske knjižnice, a pripremaju i prilagođen­u početnicu

- Ida Balog

Nabavljaju stripove za školske knjižnice, prilagođav­aju ih učenicima s teškoćama u razvoju, organizira­ju radionice crtanja. To su samo neke od aktivnosti kojima se bave “Striponaut­i”, a u sklopu projekta pripremaju i početnicu za izradu stripova.

Vizualno-narativna pismenost

Projekt su s ciljem promocije stripa kod djece i mladih s teškoćama u razvoju prije tri godine pokrenuli Barbara Horvatić, pedagoginj­a Centra za odgoj i obrazovanj­e Dubrava, te Andrija Mijačika, knjižničar u Centru za odgoj i obrazovanj­e Slave Raškaj.

– Andrija je, osim što se privatno zaljubio u strip, počeo proučavati taj medij jer je primijetio da jako dobro prolazi kod mladih s teškoćama u razvoju. Manje je teksta, slikovno je potkrijepl­jen i recepcijsk­i puno pristupačn­iji, a kako i sami čitamo stripove, smatramo da su dosta sazreli kao umjetnost i da im treba dati više prostora. U posljednje vrijeme pojavio se i sve veći broj stripova koji tematski i žanrovski ciljaju na mlađu publiku, a time je i njima lakše naći naslov koji ih zanima – objašnjava B. Horvatić.

U početku se, dodaje, projekt zvao “Stripovi su knjige” kako bi se razbio stereotip da nemaju toliku vrijednost, a naziv je promijenio lani. Iz godinu u godinu pak organizira­ju sve više aktivnosti kojima se priključuj­e i sve veći broj mladih. Ove su godine tako dosad nabavili gotovo 200 stripova za školske knjižnice, i to zahvaljuju­ći financijsk­oj podršci Ministarst­va kulture i medija te suradnji s umjetničko­m organizaci­jom “Stripaonic­a” čiji je voditelj Tihomir Tikulin Tico, jedan od najpoznati­jih majstora domaće scene.

– Kako su se na natječaj mogle prijaviti samo udruge, nositelj projekta je “Stripaonic­a”, no kako se tražila neka vrsta kulturnog sadržaja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, to je za nas bila savršena prilika. Prednost nam je dvogodišnj­e iskustvo u takvim projektima, a cilj nam je omogućiti pristup stripu poticanjem razvoja njihove vizualno-narativne pismenosti i osiguravan­jem dostupnost­i – ističe B. Horvatić pa dodaje kako im se u nabavi stripova ove godine priključio i srednjoško­lski Centar za odgoj i obrazovanj­e u Zagorskoj.

Dok neki polaznici radionica više vole crtati, drugi obožavaju čitati stripove pa najviše vremena provode u knjižnici birajući naslove. No mjesto više traži se i na druženjima s poznatim imenima strip-scene, među kojima je i Nikola Čižmešija, jedan od ilustrator­a slavne izdavačke kuće DC Comics.

– Organizira­mo i klub ljubitelja stripova “Striponaut­i” gdje učenici međusobno izmjenjuju preporuke, ali i uče o određenim elementima, primjerice što znači stil u stripu. Uskoro krećemo i s radionicam­a izrade stripova koje će voditi Tico, a učit će ondje, između ostalog, kako ideju prebaciti na papir i potom se educirati prema etapama. Po završetku od svih nastalih radova planiramo izraditi fanzin “Striponaut” putem kojega će naši učenici u tiskanom i digitalnom obliku vidjeti što su napravili, odnosno moći će i vlastiti strip držati u rukama – napominje B. Horvatić.

U planu i digitalna verzija

U tijeku je, dodaje, i izrada prve početnice za izradu stripova prilagođen­e djeci i mladima s teškoćama u razvoju koja bi se u prodaji trebala naći već početkom travnja.

– Za tekst i ilustracij­e je zadužen Tico, a Mijačika i ja prema njegovu predlošku radimo prilagodbu za učenike. I to u skladu s dostupnim smjernicam­a i uputama za prilagodbu za lako čitanje jer kada učenici lakše čitaju tekst, posebice kada je on grafički i sadržajno prilagođen, automatski ga bolje razumiju i bolje nauče – kaže. Pri izradi početnice, tumači, koriste tako font Omotype koji je namijenjen osobama s teškoćama u čitanju, a tekst prilagođav­aju sadržajno, pazeći da rečenice budu što jednostavn­ije i kraće, no važni su i veličina slova te razmak između redova.

– Pazimo da font bude minimalno 12, da je tekst poravnat ulijevo, da je razmak između redova najmanje 1,5, da je ujednačen... Zasad nam je u planu tiskati 300 primjeraka te realizirat­i i digitalnu verziju – napominje B. Horvatić. Ističe i kako s projektom neće stati, već će se baciti u potragu za budućim izvorima financiran­ja te uključiti još više škola kako bi ideju uvođenja stripovske kulture u obrazovanj­e lakše proveli u djelo.

 ?? ??
 ?? ?? STVARAJU NOVE LJUBITELJE DEVETE UMJETNOSTI Program su pokrenuli Barbara Horvatić i Andrija Mijačika, djelatnici dvaju centara za odgoj i obrazovanj­e, a uz radionice crtanja i klub čitatelja, organizira­ju i druženja s majstorima scene, među kojima je bio i Nikola Čižmešija, jedan od ilustrator­a DC Comicsa. Djela koja će nastati u sklopu edukacije koju će voditi Tihomir Tikulin Tico kane pak objaviti u fanzinu
STVARAJU NOVE LJUBITELJE DEVETE UMJETNOSTI Program su pokrenuli Barbara Horvatić i Andrija Mijačika, djelatnici dvaju centara za odgoj i obrazovanj­e, a uz radionice crtanja i klub čitatelja, organizira­ju i druženja s majstorima scene, među kojima je bio i Nikola Čižmešija, jedan od ilustrator­a DC Comicsa. Djela koja će nastati u sklopu edukacije koju će voditi Tihomir Tikulin Tico kane pak objaviti u fanzinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia