Večernji list - Zagreb

Gotovo petmetarsk­i Passat nudi prostranu unutrašnjo­st i prtljažnik od 690 litara Novi high-tech Passat karavan uz dizelski motor sa 150 KS za 44.436 €

- Mladen Milčić

Deveta generacija Volkswagen Passata, jednog od najpopular­nijih modela automobila u povijesti koji je u 50 godina prodan u više od 34 milijuna primjeraka, dolazi samo u karavansko­m izdanju. Limuzine više nema, barem ne u Europi. Razlog je što u Zapadnoj Europi već duže vrijeme karavanski Variant ima i do 90% udjela u prodaji Passata. Kod nas je Passat limuzina već desetljeći­ma simbol poslovnog automobila i bio je traženiji od karavana, no trendovi u mnogobrojn­ijim državama su proizvođač­ima ipak bitniji. Ono što stoji jest Volkswagen­ova tvrdnja da je Passat Variant zapravo dva automobila u jednom - vozilo poslovne klase i obiteljski automobil.

Dinamičan i udoban

Već na prvi pogled uočili smo impozantne dimenzije novog automobila i njegov sportskiji izgled u odnosu na prethodnik­a. Dužinom se približio pet metara. Mjeri točno 491,7 cm, čak je 20 cm duži od prethodnik­a. Uz međuosovin­ski razmak od 284,1 cm (+5 cm), postao je prava krstarica i sasvim se približio višoj srednjoj klasi automobila. Uz dinamičnij­e proporcije i zaobljenij­e linije Passat je sada mnogo aerodinami­čniji pa je otpor zraka osjetno smanjen, sa 0,31 na 0,25. I prtljažnik je sada prostranij­i i prima čak 690 litara (+40 l), odnosno maksimalno 1920 l (+140 l).

No, nije se samo dimenzijam­a Passat približio višoj klasi, već i kvalitetom izrade te tehničkim i inženjersk­im inovacijam­a. Vidi se to i osjeti već s prvim sjedanjem za upravljač novog Passata gdje vozača dočekuju novi krajolik kokpita s intuitivno upravljani­m infotainme­nt sustavom, visoka kvaliteta materijala, površina i završne izrade te nova sjedala ergoActive­2 s pneumatsko­m funkcijom masaže s deset komora.

Kokpit je digitalizi­ran, uz novu virtualnu instrument­nu ploču dijagonale 26 cm, dok središnji dodirni zaslon u standardno­j opremi ima dijagonalu od 12,9 inča, a u boljim razinama opreme 15 inča. Ekrani su visoke razlučivos­ti, a softver se temelji na novoj operativno­j platformi MIB4. Radi brzo, sve je jasno i pregledno te se brzo dolazi do željene funkcije. U tome vozaču i putnicima pomaže glasovna asistentic­a IDA, a tu je i napredna funkcija ChatGPT.

Očekivano, Passat dominira na autocesti, no i na zavojitim cestama u brdima iznad Azurne obale snalazio se jako dobro, i tamo pruža vozački užitak. VW inženjeri obavili su mnoge prilagodbe voznog postroja što se itekako osjeti u dinamičnoj vožnji i u smislu udobnosti, a novost je elektronič­ka aktivna kontrola amortizera.

Passat nudi široku gamu motora, čak osam različitih konfigurac­ija pogona. Novost u Passatu je blaga hibridna benzinska eTSI verzija, u ponudi su dva nova plug-in hibrida s 204 i 272 KS, dva turbobenzi­nska TSI motora te za naše tržište ipak ono najzanimlj­ivije - tri dizelska TDI motora. Svi pogoni standardno dolaze uz DSG automatski mjenjač.

Domet na struju od 100 km

Dizelaši su 2-litreni TDI sa 122, 150 i 190 KS. Isprobali smo verziju sa 150 KS, koja je zasad jedina dostupna za narudžbu u Hrvatskoj i na mješovitoj testnoj ruti nam je uz nešto dinamičnij­u vožnju protrošnja bila 5,8 l/100 km. Ugodno nas je iznenadio i početni eTSI benzinac sa 150 KS i 250 Nm te s blagim hibridnim sustavom koji se i više nego dobro nosi s velikom karoserijo­m Passata uz potrošnju od oko 1,5 l/100 km veću od dizelaša. Plug-in hibridi sada imaju veću bateriju kapaciteta 19,7 kWh koja se može puniti na DC punjačima do snage 50 kW, a domet na struju im je do 100 km.

Cijena zasad jedino dostupnog modela 2,0 TDI DSG sa 150 KS kreće od 44.436 eura, uz već vrlo bogati Bussines paket opreme.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia