Večernji list - Zagreb

Kostadinka Velkovska radovala se svakoj ulozi, a pjevala je na pet jezika

- Samir Mila

Hrvatska kazališna, televizijs­ka i filmska glumica makedonsko­g podrijetla Kostadinka Velkovska preminula je u nedjelju u Zagrebu u 76. godini.

Poznata po iznimnoj energiji, Velkovska je ostvarila brojne televizijs­ke i filmske uloge, kao i one u kazalištu “Kerempuh”, a pjevala je i šansone na hrvatskom, makedonsko­m, francuskom, njemačkom i talijansko­m jeziku.

Rođena je 3. lipnja 1948. u Skopju iz kojega je u Zagreb 1968. godine došla na studij glume. Po završetku studija glumila je dvije godine u dubrovačko­m kazalištu, a potom dolazi u Zagreb u “Kerempuh” (tadašnji “Jazavac”), u kojem je bila do mirovine.

Za ulogu Kate u predstavi “Svoga tela gospodar” i Marije Berković u “Pod Krležinom glavom” nagrađena je “Zlatnim smijehom” na Danima satire. Nastupala je na brojnim koncertima, 1987. godine snimila je album makedonski­h balada, a godinama je na Hrvatskom radiju uređivala i vodila emisiju “Šansona, šansona”.

U mirovini je otišla 2015. godine, a prošle godine doživjela je moždani udar te bila u bolnici. Glumici su ranije na mozgu odstranili benigni tumor, ali javio se drugi, pa i treći. Početkom travnja prošle godine otkrila je da je više kod doktora nego na kazališnim daskama, ali je, kako je tad rekla, to neće sputavati u daljnjim planovima.

- Privatno me ništa ne sputava, normalno idem u dućan, skuham si, koncentrac­ija mi je dobra, čujem, vidim, mogu zapamtiti tekst i radujem se svemu što će doći. Svakoj novoj ulozi, svakom projektu - otkrila je tada.

Prva je igrala Majku Terezu

Posljednji put u predstavi gledali smo je prije tri godine, kada je izvela predstavu “Glas ljubavi”, u režiji Borisa Svrtana. Tada je zadnji put i razgovaral­a za Večernji list.

- Meni su se loše stvari dogodile jedna za drugom. U siječnju 2020. godine imala sam hitnu operaciju, pa je došla korona, a zatim i potres u Zagrebu. Više nisam znala od čega da se čuvam i branim. Morala sam otkazati puno poslova, a od početka prošle godine nisam pogledala ni jednu predstavu u kazalištu. Bila sam sama u kući, “živa zazidana”, kao Antigona. Srećom, čula sam se svaki dan s prijatelji­cama, sinom i unucima, pa mi je vrijeme brže prolazilo – kazala nam je Velkovska, koja je u međuvremen­u imala male nastupe na kojima je čitala pjesme, a radila je i na sinkroniza­ciji jednog crtanog filma.

Nažalost, više nije mogla igrati svoju poznatu predstavu “Svetica u tami”, o životu Majke Tereze. Inače, Kostadinka Velkovska prva je glumica na svijetu koja je na kazališnim daskama odigrala Majku Terezu. Najprije 2014. u Sarajevu, a dvije godine poslije u Zagrebu. Te 2016. godine Majka Tereza proglašena je sveticom.

– Ja sam zaljubljen­ica u umjetnost. Volim kazalište i glazbu, volim publiku, a i publika voli mene. Nadam se i vjerujem da ću nastupati još godinama premda je korona

Umjetnošću se bavila od četvrte godine, kada je počela svirati violinu, a u turbulentn­om privatnom životu udavala se četiri puta

unazadila nas kulturnjak­e. Grozno je što mnogi od nas zbog epidemije ove bolesti nisu mogli raditi ono što najbolje znaju. Umjetnošću se bavim od svoje četvrte godine kada sam počela svirati violinu. Cijeli sam život radila, a usprkos mirovini, nastavila sam raditi u istom tempu, pa nisam stigla razmišljat­i o samoći. Zdravstven­i oporavak, potres i korona su me malo usporili, pa sam se kod kuće dosta čuvala, no s popuštanje­m mjera i dolaskom cjepiva, vraćam se u projekte. A prvi je “Glas ljubavi” – kazala je Velkovska, koja je 2020. operirala tumor na mozgu.

– Glava me boljela godinu i pol. Čim sam došla na pregled kod dr. Krešimira Rotima, rekao mi je da me mora hitno operirati. Zahvalna sam mu na svemu, spasio mi je život. Srećom, radilo se o dobroćudno­m tumoru, koji nije bio baš mali. Imala sam sreće što sam operirana prije početka pandemije pa nisam morala čekati na pregled – kazala je Kostadinka Velkovska.

Preživjela dva potresa

Nakon toga dogodio se potres u Zagrebu, koji joj je probudio sjećanja na katastrofa­lni potres u njezinu rodnom Skoplju. Kostadinka je imala 15 godina i pamtila je sve što se tada događalo.

Udavala se četiri puta, no u jednom je intervjuu kazala kako nema namjeru udavati se i peti put.

– Za mene ljubav nije samo ljubav s muškarcem. Ljubav je preširok pojam, volim sina, unuke, obitelj, prijatelje, naravno, velika ljubav mi je kazalište i glazba... I najvažnije, volim humanost i ljude – kazala je umjetnica koja u životu proživjela mnogo toga.

– Život je prepun amplituda s puno uspona i padova. Najsretnij­a sam u ulozi majke i bake i ponosna što kao umjetnica još trajem. Svojevreme­no sam dobila nagrade za neke uloge u kazalištu, ali i u glazbi, kao pjevačica. Život mi je doista bio zanimljiv, ponekad okrutan, pun iznenađenj­a, i privatno i poslovno – zaključila je tada Kostadinka Velkovska.

 ?? ??
 ?? ?? HRVATSKA KAZALIŠNA, TELEVIZIJS­KA I FILMSKA GLUMICA I PJEVAČICA makedonsko­g podrijetla Kostadinka Velkovska bila je omiljena diljem bivše države
HRVATSKA KAZALIŠNA, TELEVIZIJS­KA I FILMSKA GLUMICA I PJEVAČICA makedonsko­g podrijetla Kostadinka Velkovska bila je omiljena diljem bivše države

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia