Večernji list - Zagreb

Nije jasno zašto ne poštujete dogovor i odbijate ponuđeno trajno rješenje

-

Premijer navodi da je predsjedni­k predložio Kundida i da su ga oni podržali, kao što su i 2021. podržali njegov prijedlog imenovanja Valentina Franjića za predstojni­ka Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost

Premijer Andrej Plenković odgovorio je predsjedni­ku Republike Zoranu Milanoviću kako ostaje pri svom stavu te mu je formalno predložio, kao trajno rješenje, Daniela Markića za ravnatelja Sigurnosno-obavještaj­ne agencije (SOA). Odgovor premijera uslijedio je dan nakon što mu je Milanović dopisom predložio da, sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima, imenuju Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e.

“U vezi s Vašim pismom od 11. ožujka kojim predlažete privremeno rješenje da se sadašnji ravnatelj SOA-e imenuje vršiteljem dužnosti od 6. svibnja na rok od dva mjeseca, ostajem kod svog javno iznesenog stava te Vam sada, dok još nisu raspisani izbori za Hrvatski sabor, i formalno predlažem, kao trajno rješenje, Daniela Markića za ravnatelja SOA-e”, odgovorio je Plenković. Navodeći kako je Markić svojim rezultatim­a i profesiona­lnošću opravdao ponovljeno povjerenje na čelu SOA-e, Plenković je napomenuo da je njegov prijedlog predsjedni­ku prethodno prenio potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić prilikom usuglašava­nja o imenovanju generala Tihomira

Kundida načelnikom Glavnog stožera HV-a.

Premijer navodi da je predsjedni­k predložio Kundida i da su ga oni podržali, kao što su i 2021. podržali njegov prijedlog imenovanja Valentina Franjića za predstojni­ka Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. “O prijedlogu ponovnog imenovanja Markića je prilikom Vašeg razgovora s Ivanom Anušićem postignut dogovor, što je on i javno potvrdio. Stoga nije jasno zašto ne poštujete postignut dogovor i sada odbijate ponuđeno trajno rješenje”, ustvrdio je premijer. Nejasno je, dodao je, i zašto dva mjeseca prije isteka mandata predsjedni­k predlaže imenovanja vršitelja dužnosti iako se on zakonito može imenovati neposredno prije isteka mandata.

“Ako vam je Markić iz bilo kojeg razloga sporan, nejasno je zbog čega upravo njega sada predlažete za vršitelja dužnosti Sigurnosno-obavještaj­ne agencije”, kazao je premijer u odgovoru predsjedni­ku. Vezano za imenovanje zamjenika ravnatelja SOA-e napomenuo je da je propisana procedura nešto drugačija jer je inicijativ­a predlagate­lja na ravnatelju SOA-e, koji stoga prethodno treba biti imenovan i to ne može biti vršitelj dužnosti. Podsjetio je da, otkako je na snazi Zakon o sigurnosno-obavještaj­nom sustavu iz 2006. godine, zamjenik ravnatelja nikada dosad nije bio imenovan, pa ni u vrijeme kada je na čelu SOA-e bio sadašnji savjetnik predsjedni­ka za nacionalnu sigurnost.(H)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia