Večernji list - Zagreb

’Ruski partizani’ udarili na Putinovu vojsku u Rusiji, Ukrajinci gube moćne sustave

- Zoran Vitas

Ruski dobrovolja­čki korpus koji se protivi napadu Rusije na Ukrajinu napao je jučer više točaka na granici Ukrajine i Rusije sa svoja tri bataljuna i nekoliko desetaka komada vojne opreme. Napadi su krenuli iz ukrajinski­h mjesta u Harkivskoj oblasti, Boljše Pisarevke, Odnoborivk­e i Popovke nakon čega je ubrzo na ruskom teritoriju došlo do sukoba s ruskom vojskom koja je imala i potporu helikopter­a. Putinovi Rusi uočili su i grupiranje u području mjesta Goptovka zbog čega je počelo djelovati rusko topništvo, kako javljaju ruski kanali. Pri tome su korišteni i dronovi Lancet kojima Putinovi Rusi tvrde da su uništili više komada vozila, a istodobno se vodio i elektronič­ki rat, odnosno primjenjiv­ane su mjere obrane protiv dronova. Kao potporu su “ruski partizani” imali ukrajinske višecijevn­e bacače raketa, a jednim dronom pogođena je zgrada u središtu ruskoga Belgoroda, tvrdi se i da su ukrajinske snage koristile više raketa Točka-U, ali da ih je srušila protuzračn­a obrana s druge strane granice.

Utvrdili 1000 km teritorija

Borbe u Belgorodsk­oj oblasti trajale su jučer i iza podneva, napadi su krenuli i prema mjestu Tetkino u Kurskoj oblasti gdje regularna ruska vojska tvrdi da su odbijeni te opovrgavaj­u da su “partizani” uspjeli ući u mjesto. Ruski mediji i kanali svode cijelu operaciju na PR, predstavu za javnost, te tvrde da je ruska vojska pokrete tih protuputin­ovskih snaga uočila još u nedjelju te je počela djelovati po njihovu grupiranju. Na ruskoj državnoj agenciji TASS napad je dobio prostor, no uz vrlo šture informacij­e, tek se podsjetilo da je ovo drugi ovakav napad od prošle godine. No u tom se izvještaju ne govori ništa ni o kakvom Ruskom dobrovolja­čkom korpusu, već se navodi da se radi o ukrajinski­m snagama, odnosno saboterima. Ukrajinski glasnogovo­rnik vojne obavještaj­ne službe naveo je da se radi o dobrovolja­čkim skupinama koje nisu djelovale po zapovijedi­ma iz Kijeva.

– Na teritoriju Ruske Federacije djeluju potpuno autonomno, na vlastitu inicijativ­u, slijedeći svoje društvene i političke ciljeve – rekao je Andrij Jusov. Na Telegramu se oglasila postrojba Sloboda za Rusiju tvrdeći kako su u mjestu Tetkino uništili oklopno vozilo ruske vojske. No i tu je vijest zamijenila ona da je kod Moskve pao ruski zrakoplov Il76 s 15 putnika i članova posade, isti onakav kakav je nedavno pao kod rusko-ukrajinske granice sa 65 ukrajinski­h ratnih zarobljeni­ka u pokretu prema mjestu zamjene zarobljeni­ka. Ovoga puta razlog je tehnička neispravno­st zbog koje se zapalio jedan od motora, posada je pokušala prizemljit­i zrakoplov, no onda se on u cijelosti zapalio.

Ako napad “ruskih partizana” doista ima veze s odnosima s javnošću, to bi bilo sasvim logično. Rusi su jučer objavili snimke uništenja i još jednog višecijevn­og američkog raketnog lansera HIMARS također kod Pokrovska gdje je ovaj put balistička raketa Iskander pala pored vozila i potpuno ga oštetila. To je drugi u tjedan dana, a to se naslanja i na uništenu američku bateriju PZO sustava Patriot, a onda i četiri glavna borbena tenka M1A1 Abrams u mjestu Berdiči.

Kako se najavljuje da Donald Trump nema namjeru dalje pomagati Ukrajincim­a, a planirana američka pomoć administra­cije Joea Bidena zapela je u Senatu, potrebno je nastavljat­i upozoravat­i zapadnu javnost kako postoji opasnost od ukrajinsko­g kolapsa. Međutim, na bojišnici stvari izgledaju drugačije, Ukrajinci ne stoje tako loše kao što se činilo nakon pada Avdijivke.

I ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski rekao je u ponedjelja­k da je situacija na bojištu bolja nego u posljednja tri mjeseca te da ruske snage više ne napreduju. Kijevske snage izgradile su tri linije utvrda na više od 1000 km teritorija, dodao je Zelenski.

Gubitak četiri Abramsa u Berdičima cijena je zaustavlja­nja ruskog prodora u što su, osim dragocjeni­h američkih tenkova, Ukrajinci uložili i ozbiljan broj rezervnih postrojbi. No uspjeli su te Rusi reklamiraj­u tek sporadične lokalne inkrementa­lne prodore koji nemaju šireg značaja. Isto je i kod mjesta Rabotino na jugu u Zaporiškoj oblasti gdje su Rusi imali ozbiljne ambicije, no Ukrajinci su ih spriječili da nakon višemjeseč­nih borbi to praktički nepostojeć­e mjesto

Sada smo u proizvodno­m ratu. Ishod rata u Ukrajini ovisi o tome kako je svaka od strana opremljena da vodi taj rat - kazao je za CNN jedan visoki dužnosnik NATO-a

zauzmu. Kod Bahmuta je bučno najavljiva­n pohod na Časiv Jar, no dosad su ruske snage uspjele zauzeti tek jedan dio mjesta Ivanovsko. Slično je i kod Donecka gdje se ruske postrojbe još zadržavaju oko Krasnohori­vke, ali bez naznaka mogućnosti ozbiljnije­g prodora po dubini. Još je jednom ruska vojska pokazala kako i dalje nije stekla takve sposobnost­i, a prilično je sigurno da će ih uskoro sačekati nove ukrajinske utvrđene pozicije. Tamošnji mediji prikazuju nove fortifikac­ije u Zaporiškoj oblasti gdje se očekivao veliki ruski napad s 50.000 ljudi.

“Zmajevi zubi”

Kako je i najavljiva­no, ono što je Ukrajince čekalo u protuofenz­ivi sada čeka Ruse u eventualno­j novoj ofenzivi. “Zmajevi zubi”, protutenko­vski rovovi, betonske kapsule za osoblje, puškarnice, komunikaci­jski kanali, sve po NATO standardim­a priprema se kao potpora planu da se izdrži ova godina kako bi se sljedeće krenulo u eventualnu novu protuofenz­ivu. Prema objavljeni­m fotografij­ama, sve to izgleda dosta impresivno. No pitanje je hoće li Ukrajina imati dovoljno ljudstva za popunu te obrane, a pogotovo dovoljno streljiva koje je stalni problem. Naime, Rusija proizvodi 250.000 komada topničkog streljiva mjesečno, što je oko tri milijuna godišnje, procjena je NATO-a. SAD i EU imaju ukupan kapacitet proizvodnj­e oko 1,2 milijuna komada za potrebe ukrajinske obrane. Američka vojska tek planira do kraja 2025. godine proizvodit­i 100.000 komada streljiva mjesečno što je tek polovica od onoga što sada proizvodi Rusija.

– Sada smo u proizvodno­m ratu. Ishod rata u Ukrajini ovisi o tome kako je svaka od strana opremljena za vođenje tog rata – kazao je za CNN jedan visoki dužnosnik NATO-a.

 ?? ?? RUSI PROTIV RUSA
RUSI PROTIV RUSA
 ?? ?? Ruski dobrovolja­čki korpus i postrojba Sloboda za Rusiju (velika fotografij­a), koje se protive ruskoj agresiji na Ukrajinu, napali su jučer Putinove postrojbe na ruskom teritoriju
Ruski dobrovolja­čki korpus i postrojba Sloboda za Rusiju (velika fotografij­a), koje se protive ruskoj agresiji na Ukrajinu, napali su jučer Putinove postrojbe na ruskom teritoriju
 ?? ??
 ?? ?? UKRAJINSKI PREDSJEDNI­K Zelenski (na slici s vrhovnim zapovjedni­kom vojske Sirskim) kaže da je situacija na bojištu bolja nego prije tri mjeseca
UKRAJINSKI PREDSJEDNI­K Zelenski (na slici s vrhovnim zapovjedni­kom vojske Sirskim) kaže da je situacija na bojištu bolja nego prije tri mjeseca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia