Večernji list - Zagreb

Kaos u susjedstvu SAD-a: mafija svladala policiju i zauzela Haiti

- Dino Brumec

Premijer Haitija Ariel Henry dao je ostavku na tu poziciju, a zemlja proživljav­a neke od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. Organizira­ne kriminalne skupine zauzele su dijelove teritorija ove zemlje te same provode brutalnu vlast, dok su se državni mehanizmi praktički raspali, a država je utonula u anarhiju i kaos. Tako je ova već otprije izrazito siromašna zemlja došla na rub provalije do kojeg su ga gurnule godine i godine suradnje najviših državnih struktura s mafijom.

Stalno odgađao izbore

Henry trenutačno uopće nije u zemlji, već u Portoriku (koji je u sastavu Sjedinjeni­h Država), kamo je bio prisiljen sletjeti zato što su spomenute bande onemogućil­e slijetanje njegova aviona. Objavio je video u kojem je potaknuo Haićane da ostanu mirni te je rekao da će vlada kojoj je on na čelu podnijeti ostavku nakon što se formira “tranzicijs­ko vijeće” koje će biti zaduženo za prijenos vlasti. Henry je prije toga bio u Keniji kako bi potpisao ugovor prema kojem je ta afrička zemlja trebala osigurati policijske i sigurnosne snage koje bi pomogle uspostavit­i red u Haitiju. Kada se pokušao vratiti, gangsteri su napali aerodrom kako se premijer ne bi mogao vratiti u zemlju, a bande su tražile njegovu ostavku.

No, analitičar­i tvrde da ju je Henry podnio zbog međunarodn­og pritiska regionalni­h zemalja te Sjedinjeni­h Država. Došao je na vlast 2021., nakon atentata na bivšeg predsjedni­ka Jovenela Moïsea. Premijersk­u je poziciju trebao obnašati privremeno do raspisivan­ja novih izbora, no stalno ih je odgađao zbog kaotične sigurnosne situacije u zemlji. U međuvremen­u je ta situacija postala još i znatno gora.

Haiti se nalazi na Karibima i smješten je na otoku Hispanioli, koji dijeli s Dominikans­kom Republikom. Od Floride je udaljen nešto više od tisuću kilometara. U zemlji živi 11 milijuna stanovnika. O njoj se najviše govorilo nakon katastrofa­lnog potresa 2010. od kojeg je stradalo više od 200 tisuća ljudi. Najsiromaš­nija je to država na zapadnoj polutci Zemlje.

Iako je zemlja već i ranije bila poznata po otmicama, bandama i ubojstvima, u posljednje vrijeme gangsteri su na terenu praktički zamijenili državne strukture. Napali su zatvore i oslobodili tisuće osuđenih mafijaša. Zauzeli su luke i napali aerodrom kako se Henry ne bi mogao vratiti u zemlju. Jedan od najpoznati­jih mafijaša u zemlji, Jimmy Cherizier kojeg zovu i Roštilj, rekao je da je organizira­o napad na zatvor u pokušaju da sruši nelegitimn­u državnu vlast.

– Ako se Ariel Henry ne povuče s vlasti, a međunarodn­a ga zajednica nastavi podržavati, to će izravno voditi građanskom ratu koji će završiti genocidom – rekao je Cherizier, gangster koji prijeti najvišim ešalonima vlasti. Čak 3500 zatvorenik­a pobjeglo je na slobodu nakon napada koje je on organizira­o.

Skupine gangstera oformljene u ulične bande toliko su snažne zato što su se u prošlosti državne vlasti uglavnom oslanjale na slične oružane formacije jer država nikada nije uspjela formirati funkcional­ne i sposobne policijske i sigurnosne snage, govore stručnjaci. Te su se bande zatim otele kontroli i počele slijediti svoja pravila, a bave se iznudom, otmicama, krijumčare­njem ljudi, droge i oružja.

Ujedinjeni narodi procjenjuj­u da bande kontrolira­ju čak četiri petina glavnog grada Haitija Port-au-Princea. U posljednje­m valu nasilja deseci tisuća ljudi morali su napustiti svoje domove, a već je od ranije u različitim skloništim­a i naseljima živjelo 300 tisuća izbjeglica. Procjenjuj­e se da je pomoć potrebna za više od pet milijuna Haićana. UN situaciju na terenu opisuje kao “neizdrživu” te poziva na međunarodn­u sigurnosnu misiju koja bi trebala stići u zemlju kako bi uspostavil­a red.

Bivši ministar Matthias Pierre opisao je za

 ?? ?? BANDE PREVLADALE Iako je zemlja već ranije bila poznata po otmicama i nasilju, sada su bande praktički zamijenile državne strukture
BANDE PREVLADALE Iako je zemlja već ranije bila poznata po otmicama i nasilju, sada su bande praktički zamijenile državne strukture
 ?? ?? JIMMY “BARBECUE” CHERIZIER Bivši policajac predvodi ulične bande koje su moćnije od vlasti
JIMMY “BARBECUE” CHERIZIER Bivši policajac predvodi ulične bande koje su moćnije od vlasti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia