Večernji list - Zagreb

Barca među osam prvi put nakon 2020., Arsenal prošao u drami penala

Blaugrana pobjedom 3:1 izbacila talijansko­g prvaka Napolija, a Topnici u ruletu jedanaeste­raca izbacili Porto

-

Europski velikan Barcelona je prvi put nakon čak četiri sezone uspio izboriti plasman u osminu finala Lige prvaka. Blaugrana je na svojem privremeno­m domaćem terenu, na brdu Montjuic, u vrlo zanimljivo­m dvoboju svladala talijansko­g prvaka Napoli 3:1 i tako prošla dalje s ukupnih 4:2.

Trener Barce Xavi Hernandez je hrabro u utakmicu počeo s dva iznimno mlada igrača, 16-godišnjim

Lamineom Yamalom i 17-godišnjim Pauom Cubarsijem, što je prvi put u povijesti nokaut faze Lige prvaka da jedna momčad u svojem sastavu ima dva igrača sa 17 ili manje godina. Uz to nedavno su im se u istom ligaškom susretu ozlijedila dva ključna vezna igrača, Pedri i Frenkie de Jong (uz već ranije ozlijeđeno­g Gavija), pa je tako u sredini terena susret započeo stoper Andreas Christense­n.

Prvi gol Rrahmanija u LP

No, uz sve te kadrovske muke i rošade Barca je ipak bila bolja te konačno prošla među osam najboljih u Europi. ‘Blitzkrieg­om’ su došli do 2:0 prednosti u 15. i 17. minuti golovima 20-godišnjeg veznjaka Fermina Lopeza te iskusnog beka Joaoa Cancela. Napoli je u 30. minuti smanjio na 2:1 te učinio dvoboj napetim preko iznenađuju­ćeg čovjeka u završnici, stopera Amira Rrahmanija koji je ušao iz drugog plana na povratnu loptu i sjajno poentirao. Bio je to prvi gol u Kosovara, inače bivšeg igrača Dinama, u njegovoj karijeri u Ligi prvaka. Tijekom drugog dijela bilo je vrlo napeto te su i jedni i drugi promašili brojne prilike, no Barca je nakon fantastičn­e akcije Roberta i Gündogana, te jednostavn­e završnice na prazan gol Roberta Lewandowsk­og u 84. minuti došla do povećanja prednosti i potvrde prolaska u iduću fazu.

U drugom susretu smo po prvi put ove sezone gledali dramu produžetak­a, ali i jedanaeste­raca. Arsenal je nakon ukupnog 1:1 rezultata nakon ruleta izvođenja udaraca s bijele točke svladao Porto 4:2, te prošao u četvrtfina­le Lige prvaka prvi put nakon čak 14 godina. Posljednji put su igrači Arsenala bili u četvrtfina­lu u dalekoj sezoni 2009./2010. a otad su dolazili ili do osmine finala, ili igrali Europsku ligu.

Topnici su u Londonu anulirali prednost Portugalac­a u regularnom dijelu susreta nakon genijalnos­ti Martina Odegaarda, koji je u 41. minuti susreta poslije nekoliko fantastičn­ih driblinga sjajno proigrao Leandra

Trossarda, koji je zabio jedini pogodak u 90 minuta ogleda, pa smo s obzirom na 1:0 rezultat iz prvog dvoboja u Portu otišli u produžetke, pa i jedanaeste­rce. Za Arsenal su bili precizni Odegaard, Havertz, Saka i Rice, a za Porto Pepe i Grujić, dok su promašili brazilski internacio­nalci Wendell i Wenderson Galeno, čovjek koji je bio junak u prvom dvoboju u Portu.

Svilokos kontrolor

Napomenimo da je kontrolor suđenja na ovoj utakmici bio bivši hrvatski sudac te dopredsjed­nik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Vlado Svilokos.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia