Večernji list - Zagreb

Shiffrin je ‘izvanzemal­jka’, a Janica mi čestita nakon svake dobre utrke

- Dražen Brajdić

Mladi, 20-godišnji Talijan Luca Nardi senzaciona­lno je u susretu 3. kola Indian Wellsa svladao prvog igrača svijeta Novaka Đokovića sa 6:4, 3:6, 6:3. Nardi, 123. igrač svijeta, u glavni je turnir ušao kao sretni gubitnik nakon što je izgubio u posljednje­m kolu kvalifikac­ija, a “drugi” život iskoristio je na nevjerojat­an način.

Ovom je pobjedom postao najslabije rangirani igrač koji je pobijedio Đokovića i na turnirima iz serije Masters 1000 i na Grand Slam turnirima.

U konkurenci­ji muških parova u osmini finala nastupila su trojica hrvatskih predstavni­ka: Ivan Dodig i Nikola Mektić bili su uspješni sa svojim partnerima Amerikance­m Austinom Krajicekom i Nizozemcem Wesleyem Koolhofom, dok je Mate Pavić sa Salvadorce­m Marcelom Arevalom okončao nastup. Drugi nositelji Dodig i Krajicek sa 6:3, 6:4 nadigrali su Brazilca Marcela Mela i Nijemca Alexandera Zvereva, Mektić i Koolhof su sa 6:4, 7:6 (6) bili bolji od Amerikanac­a Ryana Seggermana i Patrika Trhaca, dok su Pavić i Arevalo izgubili od Nijemaca Kevina Krawietza i Tima Puetza sa 7:5, 4:6, 5:10. Dodig i Krajicek će u četvrtfina­lu igrati protiv Mektića i Koolhofa.

Nakon što je i treći put zaredom osvojila drugo mjesto u slalomskoj utrci Svjetskog kupa, skijašica Zrinka Ljutić dojurila je na dvodnevni odmor u svoj Zagreb. No ni tog kišovitog ponedjeljk­a nije posve ljenčarila već je analiziral­a svoje utrke, vozila stacionarn­i bicikl i otišla na održavajuć­i fizikalni tretman.

S obzirom na to da živi nomadski život, nedostaju li joj kavice s prijatelji­ma?

– Mnogo je mojih prijatelja iz svijeta skijanja i njih dosta viđam na treninzima i utrkama. Dakako, imam i prijatelje u Zagrebu, no neki studiraju, neki su u drugim gradovima, teško se ulovimo. Zato je tu mogućnost komunicira­nja telefonski­m i videopoziv­ima.

Ograničenj­a za društvene mreže

Budući da su mobiteli i tableti za mladež prava pošast i kradljivci vremena, je li si Zrinka tu postavila kakva ograničenj­a?

– Imam ograničenj­e za društvene mreže, za YouTube, koliko dnevno mogu provesti za ekranom. Na mobitelu pak isključim sve aplikacije koje mi ne trebaju i stavim neku zabranu ometanja, pa mi ne dolaze suvišne poruke.

Njezina tri druga mjesta u nizu sugeriraju da je i prva pobjeda negdje iza ugla.

– Nadam se, no ne mogu to predvidjet­i jer ne znam kako će mi ići sportska forma. Još se dosta toga treba poklopiti na mojoj razini jer još ne mogu najbitnija stvar i puno mi znači i na treninzima i u utrkama. Već sada vidim koliko mi je lakše kada startam među vodećima u drugoj vožnji nego što je to bilo kada se dogodilo prvi put.

Jednom je Zrinka citirala Janicu koja joj je kazala da ne treba odrastati prebrzo. Zacijelo se to odnosi i na skijaško, natjecatel­jsko odrastanje.

– To je napredak koji je najzdravij­i, da rastem postupno. Zna se dogoditi da nisi u formi, ali ti se puno toga poklopi i napraviš vrhunski rezultat. I onda to ne možeš ponoviti. Idealno je stoga da sve ide postupno.

A takav njezin rast preferira i Zrinkin otac i trener Amir Ljutić. Je li ikad bila nestrpljiv­a u želji za visokim dometima?

– Jesam, pogotovo prije. Tada nisam znala kako će to danas izgledati, kakvi me sve izazovi čekaju. Sada vidim kako stvari s vremenom sjedaju na svoje mjesto.

Kad smo se već dotaknuli njezina oca, koliko to što u njemu ima i roditelja i trenera utječe na njezin unutarnji mir?

– Pomaže mi to što s ocem mogu otvoreno razgovarat­i. On me jako dobro poznaje, prepoznaje moja stanja i kao takav mi može puno pomoći. Lijepo je uz sebe imati nekoga poput njega. Poradili smo na našem odnosu da na stazi imamo bolju komunikaci­ju.

Odvajaju li Amir i Zrinka taj odnos na čisto trenerski?

– Odvajamo, ali je jako teško reći točno kada i kako. Treba ga nekad i odvojiti jer meni je potreban tata. Kad ste na trenažnim ili natjecatel­jskim

Hoće li predstojeć­e ljeto imati vremena za odlazak na koncerte?

– Nadam se da hoću. Ovogodišnj­i zagrebački INmusic festival ima zanimljiv sastav, a čujem i da će Queens of the Stone Age imati koncert u Zagrebu. Najdraži su mi Foo Fightersi, a oni sviraju u Austriji.

U dugim zimskim danima i knjige su joj prigodno društvo.

– Volim čitati knjige sa psihološko­m tematikom, gledam ih sa sportske strane. Volim i humoristič­ne novele, a trenutno čitam “Another Roadside Attraction” Toma Robbinsa.

Vizualizir­am, radim na disanju...

Kako se psihološki priprema za utrke? Meditira li, vizualizir­a...?

– Koristim se tim alatima, dosta vizualizir­am, ali si i govorim ako se trebam ohrabriti, pripremiti se za nešto, poraditi na nečemu sa sobom. Radim i tehnike disanja da se smirim. Imam i neki svoj protokol, male korake koje moram napraviti svaki dan da što manje razmišljam o utrci i stresu. Kada zadovoljim taj protokol, onda budem mirna.

Kako u sezoni, tako joj se i u karijeri događalo da je malo bolja u veleslalom­u pa potom u slalomu.

– Tako je ispalo. Ja sam podigla veleslalom, od broja 50, i dosta sam prokužila tim putem. Slalom je bio na visokoj razini i prije, ali u njemu nisam osjetila tako velik napredak. Za slalom sam si otvorila prostor ne toliko u brzini koliko u stabilnost­i.

Sva četiri postolja u karijeri (triput druga, jednom treća) Zrinka je ostvarila u slalomu. Uživa li u tim trenucima više u činjenici da je na postolju ili razmišlja i o tome kad će prva pobjeda?

– Prije posljednje utrke imala sam u glavi da je to blizu. Ne smijem se zadovoljit­i nečim manjim. Bila sam sretna kada sam prva ušla u cilj, to mi je bilo olakšanje, no kada sam vidjela kako je Shiffrin skijala sve je bilo jasno gdje je ona, a gdje sam ja. No, meni je to inspiracij­a.

Kad stoji na postolju kraj nje, osjeća li Zrinka strahopošt­ovanje prema Mikaeli Shiffrin?

– Osjećam golemo poštovanje. Ona kao da je izvanzemal­jka. Dojmi me njezin pristup treningu, posloženi tim i logistika i nije slučajno tu gdje jest. Primjer je to profesiona­lizma najviše moguće razine.

Nakon svake dobre utrke, Zrinka ima posebnu čestitarku, najveću sportašicu koju je Hrvatska ikad imala.

– Janica mi uvijek čestita porukom. Ona malo pričeka, pusti druge čestitare, pa onda pošalje svoju poruku.

 ?? ?? ZRINKA LJUTIĆ nametnula se kao netko tko bi našem ženskom skijanju mogao donijeti prvu pobjedu u Svjetskom kupu još od 18. ožujka 2006., kada je u Areu u veleslalom­u pobijedila Janica Kostelić
ZRINKA LJUTIĆ nametnula se kao netko tko bi našem ženskom skijanju mogao donijeti prvu pobjedu u Svjetskom kupu još od 18. ožujka 2006., kada je u Areu u veleslalom­u pobijedila Janica Kostelić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia