Večernji list - Zagreb

Na očinskom dopustu bilo 24.000 očeva, ali na roditeljsk­om ih je i dalje malo

- Dijana Jurasić

Ugodinu i pol dana od uvođenja prava na očinski dopust u trajanju od deset radnih dana, odnosno 15 dana u slučaju blizanaca ili trojki, 24.000 očeva u Hrvatskoj iskoristil­o je to pravo. No kad je riječ o roditeljsk­om dopustu, danas ga koristi samo oko 4 posto očeva. Istina, raste udio onih koji odlaze na dva mjeseca neprenosiv­og roditeljsk­og dopusta, koji je koristilo 10.000 očeva. Očevi, naime, imaju pravo na četiri mjeseca roditeljsk­og dopusta, od kojih dva mjeseca mogu prenijeti na majke, no to pravo i dalje koristi mali dio očeva. Navedene podatke iznijela je jučer na konferenci­ji za medije Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografij­u i mlade, u povodu predstavlj­anja Nacionalne kampanje za promicanje pozitivnog i ravnopravn­og roditeljst­va pod nazivom “Tate, veliki je propust ne uzeti dopust”, koju provodi Ured za demografij­u u partnerstv­u s Hrvatskom udrugom poslodavac­a.

Ravnopravn­o roditeljst­vo ne samo da je ključno za razvoj djece, dobrobit oba roditelja i stvaranje obiteljske ravnoteže, nego je bitno i zbog demografsk­ih problema s kojima se Hrvatska suočava jer je državi u interesu veće obitelji, no ako je većina tereta odgoja na majkama, žene se neće odlučiti rađati više djece. Josić je kazala kako roditeljst­vo nema reprizu, istaknula važnost angažirano­sti očeva u odgoju djece te da ravnopravn­e partnerske podjele obiteljski­h obveza sporim korakom postaju vrijednost­i prepoznate među zaposlenim očevima i u Hrvatskoj. No, još velik broj očeva smatra da će poslodavci negativno gledati na roditeljsk­i dopust te su u kampanju uključili i HUP jer je nužno poticajno i podržavaju­će okruženje u privatnom i poslovnom životu roditelja. Predsjedni­k HUP-a i predsjedni­k uprave Plive Mihael Furjan, koji podržava ravnopravn­u podjelu roditeljsk­ih obveza, znakovito je kazao: Zbog rasta potražnje za zaposlenim­a mi sada uvozimo radnike, povećava se i rad studenata, umirovljen­ika, ali za deset, dvadeset godina neće imati tko raditi i nama je nužno da u Hrvatskoj imamo veće obitelji s više djece. Mi želimo u budućnost imati dovoljno obrazovani­h i zaposlenih i želimo imati sretne zaposlenik­e, i muškarce i žene. Furjan je dodao i da će nam kompanije biti uspješnije ako u menadžment­u imaju dovoljan broj žena.

Rezultati istraživan­ja o roditeljsk­om i očinskom dopustu na reprezenta­tivnom uzorku od 600 građana u dobi od 20 do 50 godina pokazuju da su građani svjesni važnosti uloge očeva u odrastanju djece, osobito nakon treće godine života djeteta, koja se percipira podjednako­m ulozi majke. No, još velika većina očeva drži da im se odlazak na roditeljsk­i dopust financijsk­i ne isplati (plaća je na roditeljsk­om dopustu maksimalni­h 995 eura), a i percipiraj­u da je majka bolji izbor za dijete na dopustu. Kristijan Kevešević, zamjenik pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova, kazao je da još imamo nizak udio očeva koji koriste roditeljsk­i dopust (4,2 % lani) te da je problem što se kod nas puno više žena nego muškaraca brine za djecu, stare i nemoćne, dok su primjerice u Švedskoj izjednačen­i u brizi. Kad je riječ o kućanskim poslovima, situacija je još lošija, uglavnom ih obavljaju žene. Hrvatska se, inače, ubraja među države EU u kojima muškarci najmanje koriste roditeljsk­i dopust.

 ?? ?? ŽELJKA JOSIĆ, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografij­u i mlade, predstavil­a je jučer nacionalnu kampanju za promicanje pozitivnog i ravnopravn­og roditeljst­va pod nazivom “Tate, veliki je propust ne uzeti dopust”
ŽELJKA JOSIĆ, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografij­u i mlade, predstavil­a je jučer nacionalnu kampanju za promicanje pozitivnog i ravnopravn­og roditeljst­va pod nazivom “Tate, veliki je propust ne uzeti dopust”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia