Večernji list - Zagreb

Do podneva 7418 prijava za energetsku obnovu kuća

Maksimalni iznos poticaja je 62.120 eura po prijavi, 80 posto mogu ostvariti kuće oštećene u potresu, one neoštećene 60 posto

- Mateja Šobak

Do podneva – 7418 prijava. Interes je to za energetsku obnovu obiteljski­h kuća, onu sufinancir­anu, za koju se građani od danas u 9 ujutro mogu prijaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Točnije, od jutros sa stranica Fonda mogu se preuzeti obrasci koje je potrebno ispuniti pa ih, uz ostalu potrebnu dokumentac­iju, učitati u prijavnu aplikaciju.

– Većina dokumentac­ije je na stranicama Fonda bila dostupna od kraja prosinca prošle godine, što je zainteresi­ranim građanima omogućilo gotovo tri mjeseca za pripremu dokumentac­ije. Zahtjeve za sufinancir­anje građani dostavljaj­u elektronič­kim putem u sklopu sustava eFZOEU, koji se nalazi na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva – Fondovi EU. Tijekom jutrošnjeg zaprimanja prijava sustav je radio bez većih teškoća te su prijavitel­ji uspješno podnosili zahtjeve. Podsjećamo da se sufinancir­anje može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju i/ili neki od sustava korištenja obnovljivi­h izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonapons­kih elektrana. Dosad zaprimljen­i zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12.000 eura po prijavi – kažu u Fondu. Da je interes za energetsku obnovu kuća uvijek velik, kazao je direktor Fonda Luka Balen.

– Zbog toga samo nastojali omogućiti informacij­e o pozivu kroz različite kanale. Osim najave putem medija, organizira­li smo i radionice te uspostavil­i pozivni centar za telefonske i elektronič­ke upite korisnika – kazao je Balen pa dodao da budžet za poziv još uvijek nije potrošen. Podsjetimo, 120 milijuna eura Fond dijeli onima koji pri prijavi prilože dokaz legalnosti kuće, njezine nacrte, fotografij­e, energetski certifikat, ali i ponudu izvođača radova, odnosno glavni projekt ako prijava ide za sufinancir­anje fotonapons­kih panela. Upravo za njih subvencija je i najmanja, 50 posto, dok se 60 ili 80 posto može dobiti za ostale “zahvate”, odnosno za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krova kuće, za zamjenu vanjske stolarije, za ugradnju dizalica topline te kotlova na pelete. Postoci su različiti i u ovim kategorija­ma jer 80 posto subvencije mogu ostvariti kuće oštećene u potresu, one neoštećene 60 posto, s tim da maksimalni iznos poticaja iznosi 62.120 eura po prijavi.

 ?? ?? BUDŽET ZA POZIV još nije potrošen, kazao je direktor Fonda Luka Balen
BUDŽET ZA POZIV još nije potrošen, kazao je direktor Fonda Luka Balen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia