Večernji list - Zagreb

U dva tjedna skupljeno 140.000 eura za ‘građansku solarnu elektranu’

Do 11. ožujka odazvalo se 108 građana, a elektrana bi u pogon trebala biti puštena do jeseni

-

Ni dva tjedna nisu trebala da se skupi 140 tisuća eura i osigura izgradnja prve građanske solarne elektrane u Hrvatskoj. Govorimo o onoj u Križevcima, o kojoj smo već pisali, a čije će postavljan­je na krov tamošnje tržnice platiti isključivo “obični ljudi”. Podsjetimo kratko, ideja je bila stvoriti svojevrsni “mini HEP”, građansku solarnu elektranu koja će proizveden­u struju slati u mrežu, odnosno prodavati je, a od čega će opet zarađivati građani. I to oni koji ulože u postrojenj­e od 200 kW, koje košta 160 tisuća eura, a za koje je 20 tisuća eura osigurano u startu ulozima 39 entuzijast­a koji su osnovali zadrugu ZEZ Sunce, čiji su članovi postajali svi koji su u elektranu uložili. A kako kažu u ZEZ-u Sunce, prvom pozivu otvorenom od 1. ožujka, uz podršku Zelene energetske zadruge, Grada Križevaca i energetske zadruge KLIK, do 11. ožujka odazvalo se 108 građana, od čega 93 nova i 15 postojećih članova zadruge.

– Prednost članstva i ulaganja u prvih sedam dana od otvaranja poziva imali su građani Križevaca i okolnih općina koji su osigurali četvrtinu potrebnih sredstava, odnosno 33 tisuće eura, dok su u samo tri dana od otvaranja poziva za ostatak zemlje građani iz drugih gradova osigurali preostalih 107 tisuća eura – kažu u ZEZ-u Sunce. Da su oduševljen­i brzinom odaziva na poziv za članove, istaknuo je upravitelj zadruge Mislav Kirac.

– Naravno, oduševljen­i smo i time što građani prepoznaju vrijednost ove priče i što su joj dali priliku. Na isto pozivamo i gradove diljem Hrvatske; da ustupe gradske krovove građanima te tako osiguraju da se vrijednost od solarne energije, koja je iskoristiv­a u svakom dijelu naše zemlje, zadržava lokalno – rekao je Kirac. Tako brzom skupljanju 140 tisuća eura nije se nadao ni gradonačel­nik Križevaca.

– Hvala svima koji su se odazvali prvom pozivu za članstvo u energetsko­j zadruzi ZEZ Sunce i tako omogućili prikupljan­je sredstava za izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici. Podrška građana ovom projektu potvrđuje da su prepoznali važnost energetske tranzicije i odlučili energiju preuzeti u svoje ruke. To je ona uključenos­t koju promoviram­o u Križevcima, da građani dobrovoljn­o i bez ikakvog pritiska kreiraju vlastitu budućnost. Drago mi je da su upravo Križevci bili prvi grad u kojem se provodi ovaj projekt, čime potvrđujem­o da smo zaista predvodnik energetske tranzicije u Hrvatskoj. Volio bih da naš primjer slijede i ostale općine i gradovi u Hrvatskoj, jer Hrvatska je puna potencijal­a za ovakve projekte, treba samo biti hrabar i uhvatiti priliku koju pružaju obnovljivi izvori energije. Križevci su tu priliku prepoznali, s podrškom svojih stanovnika energetska neovisnost postaje stvarnost – kazao je gradonačel­nik Mario Rajn. Što se same elektrane tiče, njezino puštanje u pogon očekuje se do jeseni.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia