Večernji list - Zagreb

Građani u 4 godine prijavili 14.000 lokacija s otpadom

U špiljama i ponorima automobils­ke gume, akumulator­i i bijela tehnika. Najviše prijavljen­ih lokacija na području Zagreba

- (Ivica Beti)

Više od 14.000 prijava lokacija na koje je netko odbacio otpad stiglo je u nešto manje od četiri godine u sustav Evidencija lokacija odbačenog otpada (ELOO), koji je Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja otvorilo u listopadu 2019. Do 15. studenog prošle godine korisnički računi izdani su za 440 gradova i općina, što je 79 posto od ukupnog broja jedinica lokalne samouprave, a korisničke račune imala su i 553 komunalna redara. Prema novom izvješću, u sustavu ELOO zabilježen­o je 14.106 prijava lokacija odbačenog otpada. Najveći broj bio je 2021., više od 5200.

Najviše prijavljen­ih lokacija nalazi se na području Grada Zagreba, 81%, u Istarskoj županiji bilo ih je 3,1%, a treće mjesto dijele Splitsko-dalmatinsk­a i Zadarska županija. Od ukupnog broja lokacija preuzetih u obradu, na njih 8653 ili 74 posto još uvijek se nalazi odbačeni otpad, a s njih 3000 je uklonjen. – U sustav se najčešće prijavljuj­u građevni otpad, miješani komunalni i glomazni otpad. Uz pomoć aplikacije komunalni su redari u tom razdoblju procijenil­i količinu odbačenog otpada prijavljen­og putem sustava ELOO na 68.769 tona – navodi se u izvješću. Sustav ELOO skuplja i podatke o lokacijama odbačenog otpada u podzemlje jer je povezan i s volontersk­om speleološk­om inicijativ­om Čisto podzemlje. Takvih je prijava bilo više od 800. Posljednja je prijavljen­a jama Runjevača u okolici sela Čilipa, čije je dno prekriveno otpadom, od kućanskog do plastike i lešina domaćih životinja. U špilji kod Matkovića u općini Podbablje u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, u koju su se ljudi skrivali tijekom ratova, prijavljen­o je oko dva prostorna metra sitnog komunalnog i građevinsk­og otpada. U istoj toj općini, kod zaselka Biloši, u jami Gospa od Zdravlja nalazi se oko 60 prostornih metara komunalnog i biološkog otpada! U ponor Sutinščica u Krapinsko-zagorskoj županiji, u općini Mače, nabacano je staklo, plastika, gume, građevinsk­i otpad, akumulator­i i drugo. Članovi udruge Kraševski zviri uklonili su oko pet kubika otpada. U jami Spas kraljica kod Skradina sloj otpada visok je čak četiri metra.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia