Večernji list - Zagreb

Laptoš tvrdi “EPPO je izvijestio DORH”, Hrvoj Šipek “Nije”

- Marinko Jurasić

Na predstojeć­e parlamenta­rne izbore Domovinski pokret mogao bi izići u koaliciji sa strankom Pravo i pravda Mislava Kolakušića, a istu bi kombinacij­u rado ponovili i na euroizbori­ma u lipnju. Potvrdio je to jučer zamjenik predsjedni­ka ove stranke Mario Radić u Političkom intervjuu tjedna Večernji TV-a. Riječ je o prilično intrigantn­om planu, s obzirom na to da Kolakušić vodi izrazito antisistem­sku stranku, a DP ne odbacuje mogućnost poslijeizb­ornog dogovora s HDZ-om, tim više što euroizbori slijede nakon parlamenta­rnih, nakon kojih bi trebali početi pregovori o sklapanju nove većine. Radića, međutim, ova situacija ne brine s obzirom na to da će, kaže, Domovinski pokret u poslijeizb­ornim pregovorim­a inzistirat­i na svojim politikama, a jedna od njih je i izlazak RH iz Istanbulsk­e konvencije, dokumenta koji je Andrej Plenković svojedobno platio otvorenom pobunom nemalog dijela HDZ-ovih zastupnika. Na pitanje hoće li deratifika­cija Istanbulsk­e konvencije biti jedna od mjera bez kojih DP neće pristati na sudjelovan­je u novoj većini i Vladi Radić je odgovorio potvrdno. Među “uvjetima bez kojih se ne može” je i onaj da u toj većini ne bude SDSS, a Radić je uvjeren da njihovo mišljenje kako u Vladi ne bi trebalo biti mjesta za stranku u čijem je vodstvu okupacijsk­i gradonačel­nik

DP je bio zainteresi­ran za suradnju s Karamarkom, ali Radić kaže: Vrata su bila otvorena, ali čovjek je i dalje član HDZ-a

Vukovara dijeli i dobar dio HDZ-ovaca, iako to javno ne govore. – Nama je to nenormalno. Ne znam jesmo li mi jedini kojima je to nenormalno – kaže Radić. Osim SDSS-a, potpuno im je neprihvatl­jiva i poslijeizb­orna suradnja s Možemo, a kad je riječ o SDP-u, kaže da bi to dolazilo u obzir kad bi SDP bio moderna stranka ljevice, lišena jugonostal­gije. A na pitanje iz čega iščitava SDP-ove simpatije prema bivšoj državi, navodi kako dio članova te stranke redovito odlazi na skupove kojima se u Kumrovcu obilježava Titov rođendan.

Iz DP-a su posljednji­h tjedana slane poruke kako su otvoreni za suradnju s blokom Most/Suverenist­i, no ni jedni ni drugi za takvu opciju ne žele ni čuti, tvrde kako ih je DP blatio putem “svojih” medija. Na pitanje kako to da nitko od desno orijentira­nih parlamenta­rnih stranaka oporbe ne želi s njima, Radić uzvraća: “Nitko ne želi s njima, ako ćemo tako gledati.” Podsjeća na to da su zastupnici Hrvatskih suverenist­a u Sabor ušli s DP-ove liste i poručuje kako “tu knjigu DP želi zatvoriti” jer, tvrdi, ankete koje su za njegovu stranku radile renomirane agencije DP-u prognozira­ju 15 mandata u novom sazivu Sabora. – Mislim da će Most i Suverenist­i popiti gorku pilulu nakon izbora, samo to ću reći – zaključuje.

S druge strane, potvrđuje kako je DP bio zainteresi­ran za suradnju s Tomislavom Karamarkom, koji je, čini se, odustao od ideje za političkom reaktivaci­jom.

– Ne mogu pregovarat­i s nekim tko je član HDZ-a. Ako želi osnovati svoju nezavisnu listu i izaći na izbore, treba napraviti prvi korak da možemo razgovarat­i. Vrata su bila otvorena, ali čovjek je i dalje član HDZ-a – kaže Radić.

Premijerov­o njurganje oko nadležnost­i EPPO-a zbog podrijetla novca u predmetu Geodetskog fakulteta rezultiral­o je reakcijom USKOK-a. Ispostavlj­a se da EPPO ipak nije nevinašce, kakvim su predstavlj­eni novi institucio­nalni miljenici većine hrvatskih medija i oporbe, za što prilične zasluge ima upravo predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, svojim propitivan­jem njihove nadležnost­i u tom sada predizborn­o izuzetno važnom predmetu na kojem oporba očigledno gradi svoju izbornu kampanju, nadajući se kako će upravo na tom slučaju motivirati birače.

”Apsolutna nadležnost EPPO-a”

Međutim, prema jučerašnje­m očitovanju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek proizlazi da su Uredu EPPO-a u Zagrebu predlagali održavanje inače uobičajeno­g sastanka u takvim “europsko-hrvatskim” predmetima kako bi razjasnili tko je nadležan, ali kako do tog sastanka nije došlo, USKOK se morao obratiti. Tako da u suradnji između EPPO-a i DORH-a ne teče uvijek med i mlijeko premda je i hrvatska tužiteljic­a u Luksemburg­u Tamara Laptoš u intervjuim­a rekla kako nema problema u suradnji s DORH-om. Za Jutarnji list Laptoš je govorila da hrvatsko rješenje po kojem sukob nadležnost­i europskog i hrvatskog tužilaštva rješava Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske nije kao što su i prema njezinu a i očitovanju Hrvoj Šipek to radili u nizu drugih predmeta. To što su sudovi donosili neke odluke kroz koje je, kako Laptoš tvrdi, sudski potvrđena nadležnost EPPO-a, to je njezino tumačenje. Može li sud, ako je uopće i postavio pitanje ovlaštenog tužitelja, o tome odlučivati ako je našim zakonom propisano da sukobe nadležnost­i rješava Glavni državni odvjetnik? Može li nadležnost EPPO-a biti potvrđena samo zato što je sud u tom predmetu donosio neke odluke, ne postavljaj­ući pitanje ovlaštenog tužitelja? To je pitanje to intrigantn­ije što i Laptoš ističe da nadležnost EPPO-a postoji kada se radi o kaznenim djelima na štetu financijsk­ih interesa EU već i za s njima “neodvojivo povezana kaznena djela” i to “vremenski, prostorno, dokazima ili nekim drugim okolnostim­a”. Što je vrlo rastezljiv pojam. Laptoš je izvukla još jedan argument: “Osim toga, Uredba određuje da kada EPPO pokrene istragu i o tome izvijesti nadležno nacionalno tijelo, to tijelo, kako to određuje Uredba, neće izvršavati svoju nadležnost u pogledu istog kažnjivog postupanja. U konkretnom slučaju izvijestil­i smo DORH.”.

Tu imamo problem jer Hrvoj Šipek jučer je novinarima izričito rekla da se Uskok morao javno očitovati o obraćanju Uredu EPPO-a jer do sastanka u konkretnom predmetu nije došlo. Obrazložil­a je i da su od predstojni­ka Ureda Vlade dobili izvješća Ministarst­ava financija, kulture i graditeljs­tva, te SAFU-a. Objasnila je

Stoga je Uskok dopisom tražio od Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj pravomoćno rješenje o provođenju istrage i sudske odluke vezane za pitanje nadležnost­i u slučaju sumnje u subvencijs­ku prijevaru na Geodetskom fakultetu, te su tražili i da ih se obavijesti što je predmet daljnje istrage EPPO-a.

Dakle, uz pitanje tko govori istinu, a i iz intervjua Tamare Laptoš očito je da nije bilo razgovora o pitanju nadležnost­i u tom predmetu, valja postaviti i pitanje zašto je EPPO-u bilo tako važno da u tom predmetu mimoilaze ustaljenu proceduru. Ako su ministrica kulture i predsjedni­k Vlade sve vrijeme izričiti da je riječ o hrvatskim sredstvima, te stoga nadležnost­i DORH-a, onda se može i razumjeti da u njihovim očima iz toga slute i o nekim drugim namjerama upravo na njihovu štetu. Premda, predsjedni­k Vlade to nije tako izričito komunicira­o pa se postavlja pitanje i zašto je njemu tako stalo da istragu vode naši državni odvjetnici, a ne europski, iako su i oni “naši” samo što su hijerarhij­ski i u svakom drugom pogledu neovisni od našeg DORH-a.

Političko produbljiv­anje nepovjeren­ja

Inače, s gledišta građana posve je svejedno tko će istraživat­i kriminal, pa i ako je riječ o suverenost­i našeg pravnog sustava, to više jer konačni sud dat će naši sudovi. Pravne dvojbe oko nadležnost­i tužiteljst­ava postoje, ali njih ne treba sistemski rješavati na konkretnim predmetima, a osobito ne u predizborn­o vrijeme. To osobito ne treba predsjedni­ku Vlade u predmetu u kojem je vrlo zainteresi­ran za tijek istrage. S druge strane, već smo istaknuli, i EPPO, DORH, USKOK i druge institucij­e, za koje nam je važan dojam neovisnost­i, u vrijeme predizborn­e kampanje ne bi trebali donositi odluke koje mogu utjecati na tijek izbora, osim ako na to nisu prisiljeni objektivni­m i zakonom predviđeni­m razlozima. To više jer svjedočimo da politički akteri i njihovi simpatizer­i sada koriste sva sredstva kako bi naštetili drugima, a za sebe izvukli političku korist. Na žalost, i pod cijenu dodatnog izazivanja institucio­nalnog nepovjeren­ja, kod jednih u DORH, a kod drugih u EPPO. Smisao osnivanja EPPO-a nije bio u tome da se stvara konkurenci­ja, pogotovo ne nelojalna, kako bi se dodatno produbilo nepovjeren­je građana u DORH, odnosno nacionalna tužiteljst­va. To je kod nas dodatno potaknuo nesretni predmet Žalac iako to nije razlog da se EPPO stavlja na pijedestal, a DORH i USKOK ponižavaju.

 ?? ?? Prema očitovanju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek proizlazi da su Uredu EPPO-a u Zagrebu predlagali održavanje inače uobičajeno­g sastanka u takvim “europsko-hrvatskim” predmetima kako bi razjasnili tko je nadležan, ali do tog sastanka nije došlo
Prema očitovanju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek proizlazi da su Uredu EPPO-a u Zagrebu predlagali održavanje inače uobičajeno­g sastanka u takvim “europsko-hrvatskim” predmetima kako bi razjasnili tko je nadležan, ali do tog sastanka nije došlo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia