Večernji list - Zagreb

Obrtnicima potpore unaprijed, građanima parking

- Snježana Bičak

Od 1000 do 3500 eura pomoć obrtnicima kojima je promet znatno pao zbog radova. Slijedi popločavan­je ulica

S obzirom na brojne probleme s kojima se susreću stanari karlovačke povijesne Zvijezde, u kojoj se provodi projekt aglomeraci­je, od pucanja temelja do pada prometa obrtnicima, Grad Karlovac je u sklopu nekoliko programa odlučio pomoći građanima i obrtnicima da što lakše prebrode period koji bi ih trebao dovesti do nove komunalne infrastruk­ture.

Osim tjednih sastanaka sa stanarima u svim gradskim četvrtima u kojima se provodi aglomeraci­ja, kako bi odmah iznijeli moguće probleme koji se događaju na terenu, za stanovnike Zvijezde Grad je donio i neke dodatne odluke. Otvoren je javni natječaj za poduzetnik­e i obrtnike iz Zvijezde te za poduzetnik­e početnike koji mogu računati na ukupno 140.000 eura, no taj će iznos, kažu u Gradu, prvim rebalansom gradskog proračuna u svibnju biti povećan na 240.000 eura. Potpore za poduzetnik­e u

Zvijezdi dodjeljuju se unaprijed, jednokratn­o, u iznosu od 1000 do 3500 eura, ovisno o djelatnost­i. Tako će Grad pomoći obrtnicima da podmiruju troškove poslovanja s obzirom na to da im je promet znatno pao dok traju radovi.

– Potpore smo koncipiral­i i usuglasili sa svim obrtnicima, prihvatili smo i neke njihove prijedloge. U ovom pozivu moguće je dobiti sredstva pa ih naknadno pravdati, dok je prijašnjih godina bilo obratno, znači trebali su oni utrošiti pa onda tražiti povrat – kazao je Damir Mandić, gradonačel­nik Karlovca. Dodao je i da je na Strossmaye­rovu trgu u Zvijezdi dozvoljeno parkiranje samo za stanare Zvijezde dok traju radovi, kako bi imali svoju oazu na koju mogu računati, a da sve ostale parkirane automobile policija i ostale službe uklanjaju. – U razgovorim­a smo s nadzorom i izvođačem da se vidi u daljnjem slijedu radova, mislim prije svega na Gambonovu i Draškoviće­vu ulicu, što i kako, kojom tehnologij­om raditi da se uistinu prije nego što se krene s radovima utvrde sve stvarne mogućnosti, da izvođač na terenu odradi posao kako treba i da nemamo ove probleme koje smo imali do sada – dodao je Mandić. Najavio je popločavan­je Radićeve ulice, najvažnije ulice u Zvijezdi, u kojoj su radovi gotovi pa bi, iako je Zvijezda u aglomeraci­ji do kraja godine, idućeg mjeseca trebalo početi popločavan­je Radićeve ulice od Korza prema južnom ulazu u Zvijezdu. Predviđeno je postaviti oko 26 tisuća m² popločenja, a kocke za tu namjenu rade se isključivo za ovaj projekt prema uvjetima koje je izdao Konzervato­rski odjel.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia