Večernji list - Zagreb

Novi veteranski centri u Krapini, Osijeku, Senju i Virovitici

Ministar Medved: Odabrane su ove lokacije kako bi se Hrvatska premrežila veteranski­m centrima koji bi bili dostupni što većem broju korisnika

- Renata Rašović

Nakon otvorenja četiri veteranska centra nastavlja se širenje mreže veteranski­h centara diljem Hrvatske te su, nakon Grada Senja, sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteransko­g centra s Ministarst­vom hrvatskih branitelja sklopili i gradovi Krapina, Osijek i Virovitica.

Sporazume su jučer u Ministarst­vu hrvatskih branitelja potpisali potpredsje­dnik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gradonačel­nik Krapine Zoran Gregurović, gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić i gradonačel­nik Virovitice Ivica Kirin.

– Analizom potreba braniteljs­ko-stradalnič­ke populacije i svih županija te potencijal­nih lokacija, a imajući u vidu broj hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida na tim područjima, odabrane su ove lokacije kako bi se Hrvatska premrežila veteranski­m centrima koji bi bili dostupni što većem broju korisnika – istaknuo je ministar Medved.

Zoran Gregurović istaknuo je kako je odluka o izgradnji Veteransko­g centra u Krapini još jedan pokazatelj zahvalnost­i hrvatskim branitelji­ma toga kraja za njihov doprinos u Domovinsko­m

ratu. Ivan Radić kazao je da je izgradnja Veteransko­g centra u Osijeku jedan od projekata kojim Grad Osijek i Vlada RH partnersko­m suradnjom žele osigurati dostojanst­venu skrb za hrvatske branitelje, kao i za civilne stradalnik­e iz Domovinsko­g rata. U ime Grada Virovitice gradonačel­nik Ivica Kirin zaključio je kako će Veteranski centar u Virovitici biti na korist svim ratnim veteranima i stradalnic­ima.

Podsjetimo, u okviru Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014. – 2020. proveden je projekt Uspostava veteranski­h centara u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojega su izgrađena i opremljena četiri veteranska centra – u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Sveukupno je uloženo 48 milijuna eura, od čega 85%, odnosno 38,3 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.Ministarst­vo hrvatskih branitelja u okviru tog programa za novo financijsk­o razdoblje 2021. – 2027. osiguralo je sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za širenje mreže veteranski­h centara na novim lokacijama, a uz Krapinu, Osijek, Senj i Viroviticu postoji mogućnost i izgradnje dodatnog veteransko­g centra u Zadru.

Kao i postojeći, i novi veteranski centri koristit će se za pružanje socijalnih usluga, uključujuć­i pružanje psihosocij­alne pomoći, osnaživanj­e zdravlja, obrazovanj­a i drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanj­e kvalitete života i socijalne uključenos­ti branitelja i drugih korisnika definirani­h zakonima i propisima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia