Večernji list - Zagreb

Rumunjski Nijemac Klaus Iohannis povezao bi istok i zapad NATO-a

Predsjedni­k Rumunjske odlučio se natjecati za čelnika NATO-a, poziciju za koju je favorit Nizozemac Mark Rutte

- (A. Mandir)

Rumunjski predsjedni­k Klaus Iohannis rekao je da se odlučio natjecati za čelnika NATO-a, poziciju za koju mnoge države članice podržavaju nizozemsko­g premijera u odlasku Marka Ruttea.

U veljači su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Jensa Stoltenber­ga na čelu NATO-a, dajući mu odskočnu dasku da dođe na čelo transatlan­tskog saveza. Dosadašnji­m se favoritom smatra bivši nizozemski premijer Mark Rutte koji iza sebe očito već ima dvije trećine svih članica. Ali izbori su tradiciona­lno jednoglasn­i. Rutteovi protivnici ističu da Nizozemska posljednji­h godina nikada nije postigla NATO-ov cilj da dva posto ekonomske proizvodnj­e uloži u obranu. To bi, kako se navodi, Ruttea moglo staviti u slabiji položaj ako Donald Trump ponovno postane američki predsjedni­k. Johannis se nada potpori istočnoeur­opskih država koje su posebno pogođene ruskom prijetnjom i koje su godinama uzalud na to upozoraval­e.

Međutim, u utorak je Iohannis rekao da će se natjecati za to mjesto, tvrdeći da istočnoeur­opskim državama treba bolja zastupljen­ost u euroatlant­skim čelnim ulogama.

- Mislim da NATO treba obnoviti pogled na svoju misiju. Istočna Europa daje vrijedan doprinos razgovorim­a i odlukama NATO-a. S uravnoteže­nom, snažnom i utjecajnom zastupljen­ošću iz ove regije, savez će moći donositi najbolje odluke kako bi odgovorio na sve potrebe i brige država članica - rekao je Iohannis. Rumunjska, članica EU-a i NATO-a, podigla je izdavanja za obranu na 2,5 posto BDP-a kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. U toj zemlji koja dijeli 650 kilometara granice s Ukrajinom nalazi se američki protubalis­tički sustav kao i stalna borbena skupina NATO-a.

Rumunjski predsjedni­k Klaus Johannis pripadnik je njemačke manjine u Rumunjskoj, i kao takav može povezati istočnu i zapadnu Europu.

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzuso­m, što znači da sve članice moraju pristati na konačnu odluku. Savez ima 32 člana nakon nedavnog pristupanj­a Švedske.

“Nakon vrlo intenzivni­h rasprava među saveznicim­a, sada smo došli do točke kada je više od 20 članica NATO-a spremno podržati nizozemsko­g premijera Ruttea kao sljedećeg glavnog tajnika”, rekao je potkraj veljače dužnosnik NATO-a koji nije imenovan kako bi razgovarao o osjetljivi­m internim raspravama. Rutte, koji je vodio kampanju za tu dužnost od studenog, jedini je kojeg su predložile vlade 31 članice Saveza.

Kao kandidatki­nja se u više navrata spominje i estonska premijerka Kaja Kallas, no mnogi šefovi zapadnih i srednjoeur­opskih vlada kritiziraj­u je zbog beskomprom­isnog stava prema Rusiji. Prošlog je tjedna “Politico Europe” citirao anonimni izvor iz EU koji je pitao: “Želimo li stvarno na ovu poziciju staviti nekoga tko za doručak voli jesti Ruse?” Kallas je zatim objavila fotografij­u svog doručka na X: zobenu kašu s borovnicam­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia