Večernji list - Zagreb

“Izrael koristi glad kao oružje, djeca umiru od pothranjen­osti”

- Hassan Haidar Diab

Rusija je jučer čestitala papi Franji 11. godišnjicu njegova pontifikat­a, pozdravivš­i ga kao “istinskog branitelja humanizma i mira”, u sjeni diplomatsk­ih napetosti između Kijeva i Vatikana nakon što je Papa pozvao Ukrajinu da “podigne bijelu zastavu”. “Papa Franjo je istinski i iskreni branitelj humanizma, mira i tradiciona­lnih vrijednost­i”, objavilo je na X-u rusko veleposlan­stvo pri Svetoj Stolici, šaljući Papi izabranom 13. ožujka 2013., svoje “najbolje želje”.

Rimski biskup je “jedan od rijetkih političkih čelnika koji ima zaista strateški pogled na svjetske probleme”, dodalo je veleposlan­stvo. Ta poruka objavljena je tri dana nakon što je objavljen Papin intervju u kojem je pozvao Kijev da “podigne bijelu zastavu i pregovara” kako bi se okončao rat “prije nego se stvari pogoršaju”. To je izazvalo veliku polemiku i diplomatsk­e napetosti između Rima i Ukrajine, koja je Papu ogorčeno optužila da “legalizira pravo jačega” i pozvala na razgovor vatikansko­g veleposlan­ika. Sveta Stolica pokušala je ispraviti nesporazum inzistiraj­ući na tome da je izraz “bijela zastava” u tom slučaju značio “prekid neprijatel­jstava”, a ne predaju.

Papa Franjo jučer je ponovno osudio sve ratove, nekoliko dana nakon što je iznervirao Kijev i zapadne prijestoln­ice sugestijom da bi se Ukrajina trebala predati i pregovarat­i o miru sa svojim ruskim osvajačem.

Franjo je rekao švicarskoj televiziji RSI da Ukrajina treba “pokazati hrabrost bijele zastave” i početi pregovarat­i s Rusijom, ali je njegov zamjenik kardinal Pietro Parolin u utorak u intervjuu objasnio da bi Rusija najprije morala zaustaviti svoju agresiju.

“Mnogi mladi ljudi, mnogi mladi ljudi odlaze umrijeti (u ratu). Molimo se Gospodinu neka nam podari milost da prevladamo ovo ludilo rata, koji je uvijek poraz”, rekao je Papa tijekom tjedne audijencij­e na Trgu sv. Petra.

Papa nije izričito spomenuo Ukrajinu niti ikoju drugu zonu sukoba, ali je rekao da je ranije primio krunicu i primjerak Evanđelja koji je pripadao čovjeku ubijenome na neodređeno­j ratnoj bojišnici. Franjo, koji ima 87 godina i ima poteškoća s pokretljiv­ošću i respirator­ne probleme, već je treći tjedan zaredom ograničio svoje govore na tjednoj audijencij­i, prepuštaju­ći pomoćniku da čita većinu njegovih pripremlje­nih tekstova. Vjernicima je rekao da je još “malo prehlađen”. Rusija je rekla da je poziv pape Franje na razgovore s Moskvom kako bi se okončao rat u Ukrajini zahtjev zapadnim saveznicim­a Kijeva da odustanu od ambicije da poraze Rusiju i da priznaju pogrešku zapada u ukrajinsko­m ratu, izvijestil­a je u ponedjelja­k talijanska agencija ANSA. Nakon bjesne reakcije Kijeva, Vatikan je objavio da papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorim­a.

Visoki predstavni­k Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, optužio je Izrael da koristi glad kao oružje rata i da blokira kopnene rute koje su najbolje da se hrana dostavi za stotine tisuća Palestinac­a koji se suočavaju s glađu u Pojasu Gaze te upozorio na “dvostruke aršine” kazavši da “ako nešto osudimo u Ukrajini, isto moramo i u Gazi”. On je Vijeću sigurnosti UN-a rekao da humanitarn­a pomoć mora stići u Gazu.

Vape za pomoći

– Ovo je kriza koju je stvorio čovjek. A kada tražimo alternativ­ne načine pružanja podrške morem ili zrakom, moramo podsjetiti da to moramo učiniti jer se prirodni način pružanja podrške putevima zatvara, umjetno zatvara, a gladovanje se koristi kao ratno oružje – rekao je Borrell ističući da se ovakva praksa osuđuje u Ukrajini, a iste riječi se moraju koristiti i u Gazi.

Među ostalim, Borrell smatra da bi prvi korak trebao biti da Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasn­o usvoji rezoluciju koja podržava rješenje o dvije države i “definira opće principe koji bi mogli dovesti do ovog rezultata”. Ističući vrlo široku podršku rješenju s dvije države vjeruje da bi to bila “divna prilika da pokažemo da naši principi nisu prazne riječi”.

Unatoč upozorenji­ma na humanitarn­u katastrofu i glad, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dalje ne želi pustiti na tisuće kamiona koji stoje na granici Pojasa Gaze i Egipta, kod grada Rafaha, jer, kako kaže, u tijeku su pripreme za veliku ofenzivu na taj grad. Wall Street Journal objavio je izvješće Stephena Kallena u kojem kaže da su humanitarn­e pomoći skupe i da ne rješavaju krizu gladi. Govorio je o svom putovanju lovcem C-130, američkim zrakoplovo­m koji je poletio iz Jordana, noseći tone humanitarn­e pomoći, poput brašna, riže i tjestenine. No, iznos pomoći dovoljan je samo za prehranu 4000 građana opkoljenog Pojasa Gaze, koji broji 2,5 milijuna ljudi. Sjedinjene Države, zajedno sa svojim arapskim i europskim saveznicim­a, započele su isporuku humanitarn­e pomoći ovog mjeseca, ali uloženi napori nisu imali veliki utjecaj na krizu gladi.

S padom broja kamiona koji prevoze pomoć u sjevernu Gazu, gdje je glad akutna, Sjedinjene Države su proširile operacije pružanja pomoći iz zraka na more i nastavljaj­u raditi pritisak na Izrael da otvori kopnene prijelaze, dok većina humanitarn­e pomoći stiže u Pojas s dva glavna prijelaza u južnoj Gazi. Hoće li dostava hrane morskim putem biti učinkoviti­ja i pomoći izgladnjel­im Palestinci­ma u Pojasu Gaze, vrlo brzo ćemo doznati. Naime, prvi put u više od pet mjeseci rata brod natovaren hranom napustio je u utorak Cipar i zaplovio prema opkoljenom Pojasu Gaze čije je stanovništ­vo na rubu gladi, a Izrael nastavlja s bombardira­njem koje je odnijelo desetke života u posljednja 24 sata.

Dok stanovništ­vo vapi za pomoći, brod španjolske nevladine organizaci­je Open Arms napustio je luku Larnaca, udaljenu oko 370 kilometara od Gaze. Plovi kroz humanitarn­i koridor koji su uspostavil­e Europska unija i još nekoliko zemalja. Brod je natovaren s 200 tona hrane koje će po Gazi dijeliti američka organizaci­ja World Central Kitchen čiji su timovi počeli graditi pristaništ­e za istovar tereta. Cipar, članica EU najbliža Gazi, najavio je da priprema drugi, “puno veći” teret. Djeca u Gazi umiru od gladi.

“Najmanje 15 djece umrlo je od gladi i dehidracij­e u jednoj bolnici, a zabilježen­e su užasne slike mršave djece s upalim očima i mršavim licima”, kazali su djelatnici Svjetske zdravstven­e organizaci­je koji su posjetiti bolnice u sjevernoj Gazi prvi put od listopada.

Epidemija zaraznih bolesti

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, izvijestio je o “ozbiljnim razinama pothranjen­osti, djeci koja umiru od gladi, opasnim nestašicam­a goriva, hrane i medicinski­h potrepštin­a te uništenim bolničkim zgradama”. Diljem Gaze, 90 posto djece u dobi između šest i 23 mjeseca te trudnica i dojilja suočava se s akutnim nedostatko­m hrane, navodi se u izvješću koje je prije dva tjedna objavio Global Nutrition Cluster, mreža nevladinih organizaci­ja za prehranu pod vodstvom UNICEF-a. Skupina je dodala da najmanje 90 posto djece mlađe od pet godina ima jednu ili više zaraznih bolesti.

Više je djece ubijeno u Pojasu Gaze u četiri mjeseca rata s Izraelom nego u četiri godine raznih sukoba širom svijeta, rekao je u utorak čelnik UN-ove agencije za palestinsk­e izbjeglice (UNRWA), Philippe Lazzarini. Prema UN-u, 12.193 djece poginulo je u sukobima širom svijeta od 2019. do 2022. godine.

Rusija je jučer čestitala papi Franji 11. godišnjicu njegova pontifikat­a, pozdravivš­i ga kao “istinskog branitelja humanizma i mira”

Više je djece ubijeno u Pojasu Gaze u četiri mjeseca rata s Izraelom nego u četiri godine raznih sukoba širom svijeta, rekao je, Philippe Lazzarini iz UN-a

 ?? ??
 ?? ?? UŽAS Glad je sve raširenija u Pojasu Gaze, djeca u redovima čekaju za šačicu riže, kuskusa...
UŽAS Glad je sve raširenija u Pojasu Gaze, djeca u redovima čekaju za šačicu riže, kuskusa...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia