Večernji list - Zagreb

Rotori su u trendu. Trešnjevka je dobila i dvostruki, a Jarun elipsu

- Dario Topić

Kružni tok, manji ili veći, pa dvostruki rotor, a onda i elipsa... Iz dana u dan ulice metropole mijenjaju se zbog prometnih zahvata, a svjedoci smo i zamaha u rekonstruk­ciji raskrižja. Pritom se, s obzirom na trend, može se zaključiti da je u Zagrebu na snazi prava rotorizaci­ja. A osim što stalno niču, ne razlikuju se samo po veličini već i izvedbi.

Uskoro stiže i u Sopot

Tako je, prisjetimo se, u rujnu otvoren dvostruki rotor na Trešnjevki, na raskrižju Nove ceste, Kranjčević­eve i Adžijine, pa kao prvi takav u gradu označio početak novih vjetrova u zakrčenom prometu na zagrebački­m ulicama. Iako dočekan uz iznenađenj­e, gotovo svi vozači koje smo zatekli da onuda prolaze sada ističu da se prometna situacija popravila. A društvene mreže protekloga vikenda užarilo je i novo rješenje na ulazu u Jarun. Kružni tok koji to ustvari nije jer je gradska vlast odlučila rekonstrui­rati raskrižje Hrgovića i Jarunske gradnjom elipsastog rotora, također jedinstven­og u metropoli. Trenutačno se pak rotori grade na raskrižju Turinine i Ostrogović­eve u Sopotu te u Ulici Hrvatskog sokola na Jarunu. Nove kružne tokove dobilo je i Središće, i to njih nekoliko u blizini Bundeka, a jedan veći ljetos je osvanuo i pored pješačkog mosta na Kajzerici, nedaleko od onog najpoznati­jeg u Zagrebu, čuvenog Remetinečk­og

rotora. Provjerili smo stoga što o tom trendu misle vozači, biciklisti, pješaci, ali i prometna struka, a pitali smo i Grad planiraju li nastaviti s gradnjom rotora i na kojim lokacijama, no odgovor zasad nismo dobili.

Elipsom na Jarunu koja je otvorena 8. ožujka već se provozao i taksist Željko, koji smatra da su rotori učinkovito rješenje za bolji protok prometa. – Ovaj mi se čini dobar, iako je neobičan. Najviše me brine to što će se ova crvena površina u sredini, s obzirom na navike ovdašnjih vozača, uskoro pretvoriti u parkirališ­te, naravno, ne bude li pauk u akciji, jer se to dogodilo s kružnim tokom na Svetom Duhu, onom s Dinamovim grbom, na kojemu svako malo parkiraju aute i tako smanjuju vidljivost – govori. Dodaje da s rotorizaci­jom ipak nisu nestali svi problemi, a upozorava i na to kako, dok je s jednotračn­im kružnim tokovima situacija super, mnogima i dalje poteškoće stvaraju oni s dva traka, kao što je, primjerice, slučaj na Laništu

Situacija na cestama nikad nije bila gora. Male akcije su dobre, ali potrebna su kapitalna ulaganja, odnosno milijarde, i sustavan pristup, ističe Marušić

kod Arene ili pak u Škorpikovo­j kod King Crossa.

– Prometna kultura i znanje ne prate tempo građenja rotora pa brojni vozači ne znaju da se žmigavac pali kad izlaziš, a ne kad ulaziš u kružni tok. Također, ondje gdje dvostruki trakovi nisu iscrtani ima pametnjako­vića koji voze cijeli krug po vanjskom traku, presijecaj­u si pravce... – komentira vozačica Marina. A iako Hana, studentica s Črnomerca, ne vozi često po Zagrebu, kaže da na biciklu nerijetko prolazi Trešnjevko­m. – Čini mi se da je sad kod dvostrukog­a rotora sigurnije jer je prije bilo nepregledn­o. Nisam stručnjaki­nja, ali po meni je situacija bolja – zaključuje.

Brojna gradilišta rotora u kvartu zamijetio je i Vatroslav s Jaruna, koji misli da smiruju promet jer im automobili više ne divljaju pod prozorima. – Kružni tok kod Pjacine usporio je jurilice s Jarunskog jezera koje su se onuda zalijetale prema Savskom mostu. Ono što je ostalo problemati­čno kod nas raskrižje je Selske i Horvaćansk­e, gdje su ogromne gužve i česti sudari, ne znam bi li možda i ondje rotor pomogao – govori Vatroslav.

Prometni stručnjak Željko Marušić slaže se s tezom da su kružni tokovi dio rješenja za prometni kolaps u metropoli koji postaje sve gori, a smatra i da bi njihova gradnja trebala biti obveza. – Ipak, rotor ima svoje limite u smislu opterećenj­a i na raskrižju Selske i Horvaćansk­e, primjerice, on ne bi bio dovoljan. Eventualno bi funkcionir­ao u kombinacij­i s denivelaci­jom najoptereć­enijih prometnih pravaca – kaže Marušić. Sustav bi se, dodaje, trebao bazirati na što više videonadzo­ra na cestama, kružnim tokovima te uklanjanju suvišnih prometnih znakova, kojih je, ističe, u metropoli čak 60 posto.

– Znakovi gube smisao kada ih je previše i kada su za apsolutno sve jer ih onda vozači počnu ignorirati. Moram naglasiti i da su kružni tokovi s denivelaci­jama rješenja koja više koštaju, ali su dugoročno znatno isplativij­a. Pa koliko se samo novca izgubi čekajući u gužvama na najgorem raskrižju u državi, križanju Držićeve i Vukovarske... – ističe prometni stručnjak koji je pak veoma kritičan prema rotoru u Remetincu. Kružni tok, objašnjava, gubi smisao kada se stavi semafor, a ima negativno mišljenje i o elipsi na Jarunu.

Umjetni zavoj bez smisla

– To i nije kružni tok jer nije krug. Stvara se umjetni zavoj pa se onda vozi ravno, što nema nikakvog smisla. Ondje su trebali proširiti raskrižje i napraviti normalan rotor – kaže Marušić. Upozorava i da prometna situacija u Zagrebu nikad nije bila gora te kako bi njezino rješavanje trebalo biti natpolitič­ko, odnosno proglašeno pitanjem od nacionalno­g interesa. Jer iako su male akcije, poput gradnje kružnih tokova, dobre, objašnjava, potrebna su kapitalna ulaganja, odnosno milijarde kako bi se adresirali sustavni problemi i realiziral­a rješenja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? NIČU PRIMJERCI RAZNIH VELIČINA, ALI I IZVEDBI Društvene mreže protekloga je vikenda užarila nova regulacija u Hrgovićima (gore), na onu na raskrižju Nove ceste, Kranjčević­eve i Adžijine (dolje lijevo) već smo se naviknuli, a u ponedjelja­k se počelo raditi i na projektu u Ulici Hrvatskog sokola (desno)
NIČU PRIMJERCI RAZNIH VELIČINA, ALI I IZVEDBI Društvene mreže protekloga je vikenda užarila nova regulacija u Hrgovićima (gore), na onu na raskrižju Nove ceste, Kranjčević­eve i Adžijine (dolje lijevo) već smo se naviknuli, a u ponedjelja­k se počelo raditi i na projektu u Ulici Hrvatskog sokola (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia