Večernji list - Zagreb

Kovačić preuzima tron na Otoku, Soldo nedostižan u Bundesligi

- Tomislav Dasović

Sad već proslavlje­ni reprezenta­tivac, 29-godišnji Mateo Kovačić, po nekoliko je iznimnih karijernih dosega rekorder među hrvatskim nogometaši­ma. Naime, jedini je među njima osvojio Ligu prvaka s dva kluba, Real Madridom (3 puta) i Chelseajem (1), zatim – kombiniraj­ući Ligu prvaka i Europsku ligu – u njima ima ukupno četiri trofeja (drugoplasi­rani Rakitić tri), a po učinku na Svjetskom klupskom prvenstvu nema mu ravnoga na svijetu: jedini ga je osvojio s tri kluba: Real Madridom, Chelseajem i Manchester Cityjem.

Kovačićevu klasu i veličinu ilustrira i podatak kako je on jedini Hrvat kojega su angažirala čak četiri europska prvaka, Inter, Real Madrid, Chelsea i Manchester City, a obrani li Manchester City europski naslov ove sezone, Kovačić će izjednačit­i nestvarni uspjeh slavnoga Nizozemca Clarencea Seedorfa – za sada jedinoga nogometaša u povijesti koji je bio prvak Europe s čak tri kluba; Ajaxom, Real Madridom i Milanom.

Dalićevi osvajači svjetskih medalja dominantne su figure u četiri lige Petice, jedino u Bundesligi vodi reprezenta­tivac iz Ćirine ere

Samo četiri pogotka

Svim ovim dostignući­ma Kovačić je prošloga tjedno dodao još jedno, ne tako snažnoga odjeka, ali ipak vrijedno registraci­je. Mateo je, naime, u utakmici s Liverpoolo­m postigao status vodećega Hrvata po broju nastupa u engleskoj Premier ligi, Dejana Lovrena, obojica sada imaju po 162 nastupa u najprestiž­nijem nacionalno­me ligaškom natjecanju na svijetu.

Mateove brojke u ovom slučaju su 142 nastupa za Chelsea i 20 za Manchester City, a Dejanove 31 nastup za Southampto­n, te 131 za Liverpool. Zanimljivo­st je i kako je Mateo u svoja 162 nastupa u Engleskoj za sada postigao četiri, a Dejan – sedam pogodaka. No to i nije neka vijest, znamo kako Mateo nikada nije bio stroj za golove...

Od važnih Hrvata u engleskom Premiershi­pu – a ukupno ih je do sada 34 – treći po broju nastupa je Niko Kranjčar sa 154 za Portsmouth, Tottenham i Queen’s Park Rangers, a trećeplasi­rani Luka Modrić sa 127 nastupa za Tottenham. Stotku su još dosegnuli Igor Štimac (100 za Derby County i West Ham), Nikica Jelavić (114 za Everton, Hull City i West Ham) i Vedran Ćorluka (119 za Manchester City i Tottenham). Zanimljivo, među našim Englezima dvojica su i aktualnih haenelovac­a/hajdukovac­a: Ivan Perišić ima 39 nastupa za Tottenham, a Filip Krovinović 11 nastupa za West Bromwich Albion.

Kad smo se već dotaknuli još jednoga Kovačićevo­ga ‘rekordića’, nije naodmet pogledati i njegovu širu sliku, a ona otkriva nešto zapravo očekivano: da su osvajači svjetskih medalja iz Dalićeve ere naše dominantne figure u četiri od pet najjačih europskih liga.

Dakle, Mateo Kovačić uskoro će samostalno predvoditi kolonu u Engleskoj, u Španjolsko­j je to Ivan Rakitić s 438 nastupa za Sevillu i Barcelonu, u Italiji je vodeći Marcelo Brozović s 261 nastupa za Inter (drugi je Badelj s 241, treći Pašalić s 211), u Francuskoj Danijel Subašić sa 192 nastupa za Monaco, a izuzetak je samo Njemačka u kojoj još od 2006. godine stoji rekord Zvonimira Solde: čak 301 bundesliga­ški nastup za Stuttgart.

Najbliže legendarno­m Soči došao je Joe Šimunić s 271 bundesliga­ška nastupa za HSV, Herthu i Hoffenheim, treći je Robert Kovač (Bayer Leverkusen, Bayern, Borussia Dortmund) s 247, a broncu će mu u ovome redoslijed­u do kraja sezone preoteti Andrej Kramarić, koji trenutačno ima 245 nastupa (i 108 pogodaka) za Hoffenheim u njemačkom prvenstvu. Magičnu brojku od 200 nastupa u Bundesligi prebacili su od Hrvata još samo Ivica Olić (238) i Niko Kovač (241).

A gdje su u ovim poretcima neke od najvećih legendi hrvatskog nogometa starijih generacija? Primjerice, Zvonimir Boban zaustavio se na brojci 199 (195 za Milan,

4 za Celtu), Davor Šuker je u Španjolsko­j (Real Madrid, Sevilla), Engleskoj (Arsenal, West Ham) i Njemačkoj (München 1860) skupio 297 nastupa u prvenstvim­a, Robert Prosinečki igrajući za Real Madrid, Oviedo, Barcelonu i Sevillu ima 124 nastupa, Robert Jarni u Španjolsko­j i Italiji ima 213 nastupa, Alen Bokšić u Francuskoj, Italiji i Engleskoj 255 nastupa.

Pregled po ligama otkriva kako impresivan broj nastupa u Španjolsko­j primjerice imaju manje razvikani reprezenta­tivci Janko Janković (242 – Valladolid, Oviedo) i Nikola Jerkan (203 – Oviedo), u Francuskoj Vedran Runje (187 – Marseille, Lens), u Njemačkoj Srećko Bogdan (170 – Karlsruhe), Jurica Vranješ (176 – Bayer, Stuttgart, Werder), Marko Babić (152 – Bayer, Hertha), Boris Živković (175 – Bayer, Stuttgart, Köln).

Perišić i Pašalić u tri lige

Od aktualnih reprezenta­tivaca uz Matea Kovačića u tri su najjače europske lige nastupe rasporedil­i Ivan Perišić i Mario Pašalić. Ivan u Italiji za Inter ima 208, u Njemačkoj za Borussiju (D) i Bayern 134 i u Engleskoj za Tottenham 39, a Mario u Italiji za Milan i Atalantu 211, u Španjolsko­j za Elche 31 i u Francuskoj za Monaco 16 nastupa.

Zanimljivo­st je kako jedna stranica navodi i nastupe Hrvata u Petici i prije Drugoga svjetskoga rata. Prema tom popisu, igrač s najviše nastupa u talijansko­j Seriji A rođeni je Hvaranin Lorenzo Gazzari (1907. – 1998.), tenisač i nogometaš koji je od 1923. do 1928. u dresu Hajduka ostvario 152 nastupa, a potom se preselio u Italiju, te igrajući u tamošnjem prvenstvu za Triestinu i Fiorentinu skupio 275 nastupa.

 ?? ?? Zvonimira Soldu još od 2006. godine nije nitko ugrozio na vodećoj poziciji u njemačkoj Bundesligi (lijevo), dok je Mateo Kovačić po broju nastupa u Engleskoj dostigao dosadašnje­ga lidera Dejana Lovrena
Zvonimira Soldu još od 2006. godine nije nitko ugrozio na vodećoj poziciji u njemačkoj Bundesligi (lijevo), dok je Mateo Kovačić po broju nastupa u Engleskoj dostigao dosadašnje­ga lidera Dejana Lovrena
 ?? ?? REKORDERI
REKORDERI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia