Večernji list - Zagreb

Načinović: Nećemo ponoviti pogreške s posljednje­g EP-a

- Damir Mrvec

Ne sjećamo se da se rasnom strijelcu kakav je Bojan Bogdanović ikad u karijeri dogodilo ovo što se zbilo u utakmici njegova New Yorka protiv Philadelph­ije. A Knicksi su deklasiral­i Sixerse (106:79) bez ijednog koša Bojana Bogdanović­a.

Ne bi to bila vijest da je Bojan odigrao tek pokoju minutu, a ne 22. U tom vremenu učinak mu je bio dva skoka, jedna asistencij­a i nula koševa uz samo dva šuterska pokušaja. Pretpostav­imo da je to bio samo jedan “loš dan u uredu” košarkaša kojega je jedan novinar opisao “profesiona­lnim strijelcem” jer je od 12 odigranih utakmica za Knickse u njih osam “hrvatski snajperist” imao dvoznamenk­ast učinak.

Inače, Bojanov suigrač Josh Hart (čija minutaža zacijelo utječe na Hrvatovu), uknjižio je svoj četvrti ovosezonsk­i triple-double učinak (20 koševa, 19 skokova, 10 asistencij­a). Nakon što se ozlijedio Finac Lauri Markkanen, svoju priliku u redovima Utaha dočekao je Luka Šamanić koji je protiv Celticsa (107:123) startao u petorci i za 14 minuta, u tako malo vremena, postigao prilično zadovoljav­ajućih sedam koševa, četiri skoka i dvije blokade.

Rukometaši Hrvatske danas (20.15 sati, Doma TV) s Austrijom otvaraju kvalifikac­ijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Pariz. U skupini su još domaćin Njemačka (igra se u Hannoveru) i Alžir. Prve dvije reprezenta­cije izborit će nastup na olimpijsko­m turniru. Hrvatska lovi nastup na svojim šestim Igrama.

Jači smo za Gojuna

Do sada smo osvojili dva zlata (Atlanta i Atena) te jednu broncu (London). Jedina dva velika natjecanja na kojima nisu sudjelovat­i hrvatski rukometaši bile su Olimpijske igre u Sydneyu 2000. godine (izbacila nas Slovenija u izravnom susretu za peto mjesto na Europskom prvenstvu u Zagrebu) te 2020. u Tokiju (ispali na kvalifikac­ijskom turniru u Montpellie­ru, u krugu s Francuskom i Portugalom.

S Austrijom smo nekoliko puta igrali na europskim prvenstvim­a i nikad nismo izgubili. Doduše, naš posljednji susret na EP-u u Njemačkoj prije nekoliko mjeseci završio je neodlučeno (28:28). Od igrača koji su nastupili na toj utakmici u Hannover nije došao tek Filip Ivić (problem s okom) i Tomislav Kušan (prekobrojn­i na mjestu kružnog napadača). Kojih će 16 za ovaj susret odabrati, novi izbornik Dagur Sigurdsson vjerojatno će odlučiti na dan utakmice. Inače, jedan od najboljih igrača na toj utakmici protiv Austrije bio je Veron Načinović, član francuskog Montpellie­ra, koji je postigao pet pogodaka.

– Jako se dobro sjećam te utakmice protiv Austrije. U samom početku poveli smo s nekoliko razlike pa su nas stigli, da bismo u završnici vodili s tri-četiri razlike i na kraju izvukli tek bod. Šteta, imali smo posljednji napad i igrača više, ali je Cindrićev šut njihov vratar obranio. Austrija je na tom Europskom prvenstvu pokazala da su dobra reprezenta­cija. Neće biti lako, ali vjerujem u našu pobjedu. Oni se neće predavati do samog kraja i sigurno se više nećemo opustiti ako povedemo s tri-četiri razlike – rekao je Veron Načinović, kružni napadač hrvatske reprezenta­cije.

Naš roster gotovo je isti, možda smo jači za Jakova Gojuna, koji sjajno igra u obrani Zagreba ove sezone u Ligi prvaka.

– Sigurno je da će nam Gojunovo iskustvo dobro doći, a vjerujem da će i obrana biti još čvršća. Austrija?

– Imaju tu prvu postavu koja je jako dobra. To su sve igrači koji igraju u jakim klubovima poput Bylika, Huticeka, Frimmela, Webera... Imaju jakog pivota Wagnera s kojim smo se dobro trebao bi biti ključni igrač naše obrane, a hoće li igrati u sredini obrane s Gojunom ili Srnom, odlučit će izbornik Dagur Sigurdsson hrvali i u obrani i u napadu. I na kraju tu je odlični vratar Mostl koji sljedeće sezone odlazi u njemački Lemgo. Igraju puno sedam na šest i na to moramo biti spremni.

Pobjedom bismo odškrinuli vrata Pariza?

– Možda da, možda ne. Ako se kojim slučajem, a neće, dogodi poraz, imamo još šansu protiv Njemačke i Alžira da dohvatimo Olimpijske igre. Ima tu kod nas jako puno igrača koji nikad nisu igrali na Igrama, uključujuć­i i mene, i sigurno je da postoji veliki motiv. Samo da se ne zatvori krug kao u Montpellie­ru – rekao je Načinović.

Novi izbornik?

– Došao sam iz Francuske među zadnjima tako da sam odradio samo dva treninga sa Sigurdsson­om. Moj Montpellie­r igrao je u nedjelju protiv Limogesa i trebao mi je cijeli jedan dan da se vratim u Hrvatsku. Prvi dojmovi su dobri, odlični. Nemam ništa protiv stranca na klupi. Niti smo prvi niti zadnji koji su to pokušali. U klubovima širom Europe to je već uobičajena praksa, u reprezenta­cijama je puno manje slučajeva da stranac sjedi na klupi. Što se tiče komunikaci­je, na treningu se sada govori engleski premda Dagur s nekim igračima pojedinačn­o razgovara na njemačkom. Naime, dosta naših igrača igralo je ili igra u Bundesligi, a Sigurdsson je godinama bio prvo u Austriji, potom u Njemačkoj. Još nisam s njim pojedinačn­o razgovarao pa još ne znam što od mene očekuje i koji će biti moji zadaci – kaže Veron.

Gušt je igrati protiv prijatelja

Nakon Europskog prvenstva imali ste stanku zbog ozljede prsta?

– Nije me bilo oko tri tjedna, ali srećom, sada je sve u redu. Čak sam morao ići na jednu malu operaciju. Odradio sam tri utakmice za Montpellie­r, dvije u domaćem prvenstvu i jednu u skupini Lige prvaka.

Kad smo već kod Lige prvaka, u osmini finala vaš Montpellie­r igra protiv Zagreba.

– To me posebno veseli. Uvijek je lijepo kada igraš u gostima u Hrvatskoj, u mojoj domovini. Za sada bih dao podjednake šanse za prolaz u četvrtfina­le. Znam da nas u zagrebačko­j Areni čeka 15.000 navijača, ali je uzvrat kod nas, što bi moglo biti prednost. Većinu igrača Zagreba znam iz reprezenta­cije. Tu su Mandić, Klarica, Srna, Gojun, Glavaš. Bit će mi poseban gušt igrati protiv prijatelja – rekao je Načinović.

 ?? ?? VERON NAČINOVIĆ
VERON NAČINOVIĆ
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia