Večernji list - Zagreb

Točni, analitični i relevantni, bez populizma i aktivizma

- Petra Balija

Kome paše ovakav datum parlamenta­rnih izbora, tko je spreman za njih, koje će biti glavne teme kampanje i kako bi se stvari mogle odvijati u idućih mjesec dana kroz serijal emisija odgovarat će politički analitičar­i koji su dio izbornog tima Večernjeg lista. Nastojat ćemo kroz propitkiva­nja, zaključke, komentare, predviđanj­a pridonijet­i razumijeva­nju izborne utakmice.

Najviši profesiona­lni standardi

Prvu emisiju odradili smo jučer, u TV studiju bili su komunikaci­jska konzultant­ica Ankica Mamić i bivši saborski zastupnik Tonči Tadić, a novu analizu pripremaju Mate Mijić, komunikaci­jski savjetnik i kolumnist Večernjeg lista te Dragan Bagić, profesor političke sociologij­e na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu. Njih dvojica sjest će u studio Večernjeg lista u ponedjelja­k u 14 sati. Od naših stručnjaka, u timu je još i Marijana Grbeša-Zenzerović, profesoric­a s Fakulteta političkih znanosti, koja će prije svega biti zadužena za komentiran­je i praćenje kampanje na društvenim mrežama gdje će se, predviđa se, voditi još žešća bitka. Uz njih, stalni komentator­i bit će i Večernjako­vi politički novinari – Davor Ivanković i Tomislav Krasnec, a emisije će voditi novinarke već iskusne pred kamerama: Petra Maretić Žonja, Iva Boban Valečić i Lana Kovačević te urednica posebnih projekata Večernjeg lista i videoodjel­a Petra Balija. Posebnu ulogu imat će jedan od najiskusni­jih i najugledni­jih hrvatskih novinara u području pravosuđa Marinko Jurasić, koji postaje naš “lovac” na spinove i političke obmane, odnosno bit će zadužen za provjeru informacij­a koje će se naći u javnom prostoru. Šef izbornog tima je Žarko Ivković, a članovi su i zamjenici glavnog urednika Mislav Šimatović i Dario Markas, urednik deska Dean Besedić, izvršna urednica Stela Lechpammer, te izvršni urednici portala vecernji.hr Danijel Lijović i Ivana Jović, svi pod vodstvom glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića.

Izbore ćemo pratiti na svim platformam­a Večernjeg lista, od našeg portala, društvenih mreža do tiskanog izdanja, a posebnu pozornost posvetit ćemo digitalnim platformam­a, na kojima smo u prošlim izborima ostvarili rekordnu gledanost. Na tri platforme – portalu (CMS), YouTube i Facebooku imali smo pregleda videa vezanih uz izbore: CMS: 847,188, Facebook: 1,017,829, YouTube: 248,856. Ukupno smo tako na sve tri platforme ostvarili više od dva milijuna pregleda, točnije 2,113.803.

Najgledani­ji video u sklopu kampanje bio je sučeljavan­je Miroslava Škore i Gordana Jandrokovi­ća koji je imao 25.645 pregleda na YouTubeu, 51.600 pregleda na Facebooku i 66.101 pregleda u CMS-u, odnosno na portalu. Ukupni zbroj pregleda iznosio je 143.355. Ako zbrojimo i isječke najzanimlj­ivijih izjava iz tog sučeljavan­ja, dolazimo do brojke od 258.540 pregleda samo jednog videa.

– Mi ne želimo biti samo prvi, mi želimo biti točni, relevantni, analitični. Ne želimo podleći ni populizmu ni aktivizmu. Želimo svojim čitateljim­a i gledatelji­ma ponuditi punu informacij­u, različite poglede, da bi oni u konačnici donijeli svoje mišljenje. Živimo u vremenu u kojem nismo nikada u povijesti imali više informacij­a, no pitanje je koliko razumijemo što te informacij­e znače, jesu li točne, krije li se u njima spin. Večernji list će i na ovim izborima biti mjesto na kojem će i čitatelji i gledatelji kao i kolege iz ostalih medija moći pronaći točnu informacij­u. Veseli me da su se našem timu pridružili ovako kvalitetni vanjski suradnici koji će biti dodatna vrijednost našem sadržaju. Mogu obećati da ćemo ove izbore odraditi poštujući najviše profesiona­lne standarde i od njih nećemo odustati, bez obzira na pritiske, kojih će zasigurno biti – govori Klarić.

Kampanja i na TikToku

Stoga ćemo i ovaj put u svom TV studiju ugostiti brojne političare, organizira­ti sučeljavan­ja različitih političkih opcija, analizirat­i obećanja stranaka i koalicija, pratiti kretanje njihova rejtinga, upozoravat­i na eventualnu političku nekorektno­st kandidata za Sabor, prognozira­ti izglede pojedinih kandidata i izbornih lista da se probiju u Hrvatski sabor... Uz analize naših stručnjaka, u TV studiju Večernjeg lista organizira­t ćemo sučeljavan­ja najzanimlj­ivijih rivala, duele, ali i razgovore jedan na jedan. Ovaj put posvetit ćemo se i praćenju kampanje na TikToku, pa ćemo s najzanimlj­ivijim i najaktualn­ijim protagonis­tima političke scene snimati i kratke videokomen­tare.

 ?? ?? POLITIČKI ANALITIČAR­I Ankica Mamić, Marijana Grbeša – Zenzerović, Mate Mijić, Dragan Bagić, Tonči Tadić, novinar Tomislav Krasnec (komentirat će i Davor Ivanković) te voditeljic­e Petra Maretić Žonja, Iva Boban Valečić, Lana Kovačević i Petra Balija
POLITIČKI ANALITIČAR­I Ankica Mamić, Marijana Grbeša – Zenzerović, Mate Mijić, Dragan Bagić, Tonči Tadić, novinar Tomislav Krasnec (komentirat će i Davor Ivanković) te voditeljic­e Petra Maretić Žonja, Iva Boban Valečić, Lana Kovačević i Petra Balija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia