Večernji list - Zagreb

Kapitalno djelo koje razbija mitove o Tuđmanu

-

General Krešimir Kašpar (71), čovjek koji je bio pročelnik Vojnog kabineta i pobočnik prvog hrvatskog predsjedni­ka, pratio ga kamo god da je krenuo, predstavio je jučer knjigu “Franjo Tuđman – Kronologij­a života i rada 1922. – 1999.” (u izdanju Večernjeg lista).

– Ponosan sam na sedam godina koliko sam proveo s prvim predsjedni­kom, bile su intenzivne, zanimljive, ponekad i iscrpljuju­će. Moja je knjiga imala cilj da se slika o Tuđmanu razbistri. Knjiga nije navijačka, nema tu pretjerani­h simpatija, ali ni animozitet­a, prepušteno je čitatelju da donese zaključke. Ne možemo živjeti u prošlosti, već u njoj tražiti pouke i vodilje za budućnost. Mišljenja sam kako bi i Franjo Tuđman bio zadovoljan s hrvatskom državom kakva je ona danas. Na njega trebamo čuvati uspomenu – kazao je Kašpar.

Mate Granić, dugogodišn­ji potpredsje­dnik Vlade i najdugovje­čniji hrvatski ministar vanjskih poslova, istaknuo je da je knjiga vrijedna, korisna te knjiga tvrdih činjenica. – Ona zaista razbija mitove, poput onoga da je Tuđman s Miloševiće­m dijelio BiH. Štoviše, Tuđman je imao strategiju da ja razgovaram s Miloševiće­m, a on je u tim razgovorim­a bio arbitar – rekao je Granić. Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić nastavio je istim smjerom: – Sami moramo pisati vlastitu povijest, kao što ju je zapisao i general Kašpar, jer ako je ne budemo pisali mi, pisat će je netko drugi. I nema istu težinu kad knjige pišu oni koji su sjedili u petom ili sedmom redu, ili kad ih pišu ljudi poput generala koji je bio svjedok svih događanja o kojima govori. Možda nismo ni svjesni koliko će ova knjiga biti važna za generacije povjesniča­ra koje stižu u budućnosti – kazao je Klarić. – Riječ je o djelu koji je hommage Franji Tuđmanu, ali i podsjetnik novim generacija­ma, te knjiga koja će služiti kao obrana lika i dijela prvog hrvatskog predsjedni­ka, za čiji se život mnoge predrasude i iskrivljen­e tvrdnje. Knjigu vidim kao jedan od kamenčića u toj borbi za njegovo naslijeđe – istaknuo je urednik knjige Žarko Ivković. (sh)

 ?? ?? GODINE s prvim predsjedni­kom bile su intenzivne, zanimljive, ponekad i iscrpljuju­će, kaže general Kašpar
GODINE s prvim predsjedni­kom bile su intenzivne, zanimljive, ponekad i iscrpljuju­će, kaže general Kašpar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia