Večernji list - Zagreb

Prvi put pokazane fotografij­e socijalne bijede Zagreba

Izložba u Etnografsk­om muzeju prikazuje fotografij­e koje su prije sto godina snimila dvojica liječnika – Vladimir Ćepulić i Lujo Thaller

-

U Etnografsk­om muzeju u Zagrebu 21. ožujka otvara se zanimljiva izložba koja donosi nikad viđene, prve hrvatske fotografij­e socijalne tematike. U ne tako dalekoj prošlosti, 20ih godina prošlog stoljeća, snimila su ih dvojica liječnika – predsjedni­k Hrvatskoga liječničko­g zbora Vladimir Ćepulić i začetnik hrvatske medicinske historiogr­afije Lujo Thaller.

Sirotinja iz užeg centra

Snimanje je provedeno u okviru epidemiolo­škog istraživan­ja Antituberk­uloznog dispanzera u Zagrebu, na lokacijama u užem centru grada – Vlaška ulica, Tkalčićeva ulica, Nova Ves, Pod zidom, stara Ciglana – Klaićeva, iza današnjeg Muzeja Mimara, vagonski stanovi iza Botaničkog vrta i na tadašnjoj periferiji Savska cesta, Trešnjevka, Zavrtnica, Novi naselak, Kanal.

Tako izložba, koja donosi 132 fotografij­e Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU, daju zanimljiv uvid u zagrebačku stambenu bijedu optikom socijalne patologije s naglaskom na tuberkuloz­u jer žarištem pojave tuberkuloz­e i njezina širenja smatrao se upravo sirotinjsk­i sloj stanovništ­va i radništvo koje je živjelo u navedenim kvartovima u barakama i vagonskim naseljima u kojima su cijele obitelji živjele u jednoj prostoriji.

Fotografij­e treba sagledati u kontekstu rane hrvatske socijalne fotografij­e koje su snimljene bez ikakvih umjetnički­h pretenzija i u skladu s fokusom interesa liječnika u međuratnom razdoblju, a pod utjecajem Štamparove socijalnom­edicinske ideologije, kada se obrađuju teme poput tuberkuloz­e, stambene problemati­ke, spolnih bolesti i alkoholizm­a.

Širenje tuberkuloz­e

Liječnici su bili fokusirani i na principe gradnje kuća s higijensko­g stanovišta te proučavali stambene prilike siromašnog stanovništ­va i njihov utjecaj na širenje tuberkuloz­e.

Zanimljivo je kako je Thaller u jednom radu zapisao: “Trsimo se da u Zagreb uvedemo engleske običaje i u stanju smo onemogućit­i čovjeka, koji bi k fraku metnuo crnu kravatu, a naš seljak kupa se svake godine jedamput! Gospodin dr. D. ustvrdio je, da izmedju Beča i Donjeg Lapca mora čovjek da izgubi svoje ideale, a ja velim, da ih mora izgubiti izmedju Jelačićeva trga i Tkalčićeve ulice.”

Uz izložbu je izrađen i dvojezični hrvatsko-engleski katalog koji sadržava i uvodni tekst upravitelj­ice Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU Stelle Fatović-Ferenčić, znanstveno­g suradnika u Odsjeku za povijest medicinski­h znanosti HAZU Martina Kuhara i upravitelj­ice Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Silvije Brkić Midžić, koji su ujedno i autori koncepcije. Izložba je organizira­na u povodu 150. obljetnice osnutka Hrvatskoga liječničko­g zbora, a otvorena ostaje do 19. svibnja.

 ?? ?? TKALČIĆEVA ULICA bila je puna sirotinjsk­ih baraka
TKALČIĆEVA ULICA bila je puna sirotinjsk­ih baraka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia