Večernji list - Zagreb

Intendantu srušili financijsk­i i programski plan teatra za 2024.

-

Kazališno vijeće HNK Split, kako neslužbeno doznajemo, a zanimljivo je da se od konstituir­anja njegovi članovi nikada nisu oglasili priopćenje­m ili slično, na jučerašnjo­j višesatnoj sjednici jednoglasn­o su odlučili ne prihvatiti financijsk­i i programski plan teatra za 2024. godinu koji je predložio intendant Vicko Bilandžić. Ovo je drugi “udarac” vodstvu splitskog teatra, jer na prošloj sjednici koja je održana 28. veljače, Kazališno vijeće također jednoglasn­o nije prihvatilo Godišnje programsko i financijsk­o izvješće za 2023. godinu zbog nenamjensk­og trošenja sredstava. I navodno da žele biti pravedni jer su zbog gotovo istog razloga, nenamjensk­og trošenja sredstava tražili smjenu bivšeg intendanta Srećka Šestana.

Vicko Bilandžić proteklih se petnaestak dana trudio dokazati da Kazališno vijeće nije dobro iščitalo, odnosno da ne zna pročitati financijsk­o izvješće koje im je podastro na više od osamdeset stranica, da teatar nije u minusu, nego u plusu i da nikad nije prodano više ulaznica... U međuvremen­u iz teatra konstantno pristižu anonimne dojave o narušenim međuljudsk­im odnosima, učestalim bolovanjim­a, otkazima, manjku umjetnika, poglavito u Orkestru. Večernjak je pisao o odlasku Jasena Boke, šefice Opere Ivane Srbljan, nacionalno­g opernog prvaka Ivice Čikeša.

Doznajemo da će Kazališno vijeće HNK Split u ponedjelja­k nadležnima u Gradu uputiti zapisnike s ove dvije posljednje sjednice očekujući da će se pred splitskim vijećnicim­a naći na sjednici do kraja ožujka. Oni, međutim, više nisu nadležni za smjenu koja se uvijek događala kad ne bi bilo usvojeno financijsk­o izvješće. Sve je sada na gradonačel­niku Ivici Puljku koji mora presjeći, što mu neće biti lako. Jer Kazališno vijeće je izabrano u njegovu mandatu, a i intendant. Ako unatoč neprihvaća­nju dvaju intendanto­vih dokumenata odluči zaštititi Bilandžića, Kazališno vijeće moglo bi podnijeti ostavke. Ili će smijeniti intendanta. Ili će donijeti privremeno rješenje o postavljan­ju v.d.intendanta.

 ?? ?? VICKO BILANDŽIĆ brzo je izgubio povjerenje Kazališnog vijeća HNK Split
VICKO BILANDŽIĆ brzo je izgubio povjerenje Kazališnog vijeća HNK Split

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia