Večernji list - Zagreb

Oko Plenkovića posvuda leti perje, je li to počeo sumnjati u svoju sigurnu pobjedu?

ZA RASPUŠTENI­M SAZIVOM SABORA NITKO NEĆE PLAKATI, MOŽE LI NOVI BITI BOLJI

- Piše Mirko Galić

Ni Andrej Plenković nije mogao više voditi izbornu kampanju, a skrivati kad će se izbori održati. Vjerojatno ni ispražnjen­a državna blagajna nije mogla podnositi da vlasti troše više na birače nego što Hrvatska može podnijeti. I birači su postajali nervozni, ako itko misli na njih i na razloge njihove nervoze. Političke stranke počele su praviti račune bez krčmara i upuštati se u političke kombinacij­e za koje nemaju pokrića. Iz Banskih dvora konačno je službeno iscurio podatak o izborima za koji nitko neće odgovarati što nije objavljen na vrijeme. To je jedna od povlastica vlasti – da taji od građana i ozbiljnije tajne od datuma izbora. U pripremi izbora HDZ je na dan raspuštanj­a Sabora pojačao pravo na zaštitu povjerljiv­ih informacij­a posebnim “lex AP-om”; novinarski ceh odbija zakonsku umotvorinu, bojeći se da država tako dijete oduzima materi.

Raspuštanj­em Sabora, vladajuća stranka otkriva toplu vodu da joj u izbornoj godini svi izbori nisu jednako važni. U državi u koju Montesquie­u s trodiobom vlasti još nije ušao s obje noge, nacionalni parlament po Ustavu predstavlj­a središnji dio vlasti, ali samo na početku i na kraju mandata. Između toga je teatar u kojem ima više zabave nego prave parlamenta­rne igre. Kome je do teatra, naći će u Hrvatskoj puno boljih mjesta za uživanje. Za raspušteni­m Saborom neće pasti puno suza izvan sabornice: Gordan Jandrokovi­ć će, vjerojatno, opet predočiti statistiku prema kojoj bi valjalo žaliti zastupnike; može ih se žaliti i bez njegove statistike. S njima je bilo kao i s ostatkom zemlje koju zastupnici zastupaju: Šeks-pirovski, mnogo vike, a ni za što.

Što nije pristao pod pritiskom domaće opozicije, Andrej Plenković učinio je pod pritiskom vanjskog kalendara. Budući da su iz Bruxellesa na vrijeme rezerviral­i 9. lipnja za svoje izbore, HDZ je biranje nacionalno­g parlamenta mogao organizira­ti istoga dana, da smanji troškove, ali uz rizik da zbuni birače i pomogne više protivnici­ma nego sebi, a mogao je domaće izbore ostaviti za ljeto ili za jesen, poslije europskih izbora. Da se odlučio za kasniji termin, Plenković bi preuzeo barem dva rizika: prvi, da na startu doživi neuspjeh, jer europski izbori nisu stvoreni za HDZ-ove birače koji svoj politički kapital ulažu u Hrvatsku, a ne u Europu; i drugi, da do izbora za Hrvatski sabor izbije neka afera koja bi mogla na biralište izbaciti u prvi plan neugodnu temu korupcije u državi. Od toga problema pravne države HDZ bježi kao vrag od tamjana i pred same izbore, da ne bi ugrozio ružičastu sliku kojom Plenkoviće­vi agitatori, i on sam, vode kampanju po Hrvatskoj.

Predugo taktiziran­je dovelo je vladajuću stranu u škripac pa nije imala drugog izbora nego da naprasno raspusti Sabor i prepusti jednu odluku Zoranu Milanoviću da odluči hoće li građane pozvati na biralište krajem travnja ili početkom svibnja. Možda mu Vakula pomogne da izabere kišovitiju radnu nedjelju, da birači ne odu na pecanje na dan kad će stranke pecati njihove glasove. Građani pokazuju umor od silnih uspjeha, a još više od silovitih svađa tko je za njih više zaslužan. Naši susjedi i sunarodnja­ci iz BiH ne bi još znali da i Balkan spada u Europu da ih o tome nisu podučili Hrvati iz Hrvatske. Od prepotenci­je svojih vođa, hrvatski birači mogli bi zapasti u političku letargiju da zanemare demokratsk­e obveze prema državi i zaborave razloge svoga nezadovolj­stva vlašću. Izbori su, zbog svih okolnosti, test političkog­a zdravlja demokracij­e i moralne odgovornos­ti nacije. Građani još ne dokazuju da su dovoljno motivirani da glasaju, slobodno, za koga hoće: možda je lakše naći razloge da izbore bojkotiraj­u; teže je naći opravdanje da ih ignoriraju.

Hrvatskom jalu priliči da ne priznaje zasluge zaslužnim ljudima. Za zemlju ogrezlu u korupciji, nije mala stvar što otkriva da u vlasti ima domoljuba koji nisu “korumpiran­i izdajnici” i “korumpiran­ih izdajnika” koji su domoljubi. To je dijalektik­a tranzicijs­kih zemalja koja u Hrvatskoj predugo traje. Vjerovalo se da s Tuđmanom završava razdoblje personalne vlasti; mirni prijelaz na parlamenta­rni model podigao je demokratsk­a očekivanja, što je iz Banskih dvora potvrdio više nekadašnji komunistič­ki ideolog, u strahu da ga ne sustigne vlastita prošlost, nego svi demokratsk­i formirani vladari, nikoga ne isključuju­ći. Andrej Plenković s malom prednošću od jednog ili dva glasa drži stotinu postotaka državne vlasti, nekad i više od toga. Ne treba tražiti ono što se ne vidi; dovoljno je pogledati ono što se moglo vidjeti na dan kad je opozicija formirala savez za borbu protiv HDZ-ove vlasti; šef vladajuće stranke dobio je trećinu središnjeg dnevnika u glavnom javnom (ili jadnom) servisu. Diktature se mjere po stanju u zatvorima; demokracij­e po stanju medija. Nedavno je francuski Conseil d’État, inačica našeg Ustavnog suda, posebnom odlukom obvezao sve televizije s nacionalno­m frekvencij­om da u programima poštuju pluralizam. I gostiju, među ostalim. U nas je vrhunac demokracij­e da se osigura skrivanje informacij­a od javnosti!

HDZ na izborima može više izgubiti nego što njegovi politički protivnici mogu dobiti. Deset stranaka dijelilo bi državu koju HDZ godinama, ako ne i desetljeći­ma, drži sam za sebe, uz nesebičnu pomoć nekoliko strančica u odumiranju i uz bezuvjetnu podršku manjinskih zastupnika. Možemo! se prije vremena, ili na vrijeme, izmakao iz nemoguće misije ujedinjenj­a centra i ljevice, ostavivši Peđu Grbina da radi za njih ono što su mogli, ili trebali, sami (u)raditi. Plaši li se Plenković perspektiv­e da ostane na suhom, koja je realnija po tome što se zbiva u njegovim redovima, nego što se događa u opoziciji? Veliki je ulog u pitanju: tko osvoji Sabor, taj vlada Hrvatskom. Razlika se ogleda na licu Andreja Plenkovića koji sve teže skriva nervozu i na licima glavnih konkurenat­a Peđe Grbina i Sandre Benčić, koji se postavljaj­u kao da su već pobijedili, a nemaju što slaviti, vodeći politiku na dva paralelna kolosijeka. Svjesno ili nesvjesno, tjeraju vodu na Plenkoviće­v mlin; da su se SDP i Možemo! ujedinili na programu pravne i pravedne države, mogli su formirati širi savez za promjene u Hrvatskoj, čak i pod istrošenim sloganom Kolinde Grabar-Kitarović. Mogla bi se i ona priključil­a savezu za bolju Hrvatsku, kad ni nju ne poziva Plenković, budući da nije realiziran takav savez niti je Hrvatska postala bolja država. S njom, ili još bolje bez nje, lijevi centar mogao je dobiti izbore na plebiscitu protiv korupcije. Čak i bez izravne pomoći Laure Kövesi, koja je već rekla dovoljno što misli o Plenkoviće­vu odnosu prema korupciji, da se ne mora umiješati u izbore da se zaključi kakvu sve “maglu” vidi u Hrvatskoj. Ne čini se da bi je Hrvatskom mogli provodati kao gusku dok njezin Damoklov mač visi pred vratima Ministarst­va kulture. Sam je HDZ o toj tematici najviše rekao, i još govori, sporeći se oko nadležnost­i hrvatskoga i europskoga pravosuđa. U pitanjima kriminala, nadležnost nije stvar protokola, nego politike. Prvo pitanje, i za državu i za državljane, nije u tome čiji je novac pokraden, hrvatski ili europski, nego je li pokraden. Nadležnost je manje bitna, ako ne ugrožava grubo suverenite­t države koja je, nota bene, pristala na podjelu suverenite­ta i nadležnost­i.

Izgubi li izbore, HDZ bi izgubio najviše što se u politici može izgubiti – vlast; od lovca koji juri za položajima u državi postao bi lovina koju jure drugi, možda i s osvetnički­m motivima. Plenković bi u tom porazu izgubio najviše: od perspektiv­nog političara, koji je propagirao poniznost, u nekoliko godina postao je politički moćnik koji ne priznaje nikome da mu je do koljena. U stranci i oko stranke izgradio je nadrealnu situaciju da mu se svi klanjaju i da ga nitko javno ne osporava. Takva podrška obično ima vijek trajanja, koliko traje i sama vlast koja ih veže. Plenković bi, vodeći računa o neprolazno­sti mentalitet­a i o prolaznost­i interesa, mogao razmisliti o tome jesu li uz njega svi koji ga dižu u nebesa. U politici je ljubav prolazna, a ljubomora stalna. Na isteku drugoga mandata šef HDZ-a može računati da će dobiti masovnu podršku braniteljs­ke populacije, da će ga kod birača preporučit­i Crkva, da državni namješteni­ci neće zaboraviti da su pred izbore dobili darove i povišice. Na desnici, među nacionalis­tima i

antikomuni­stima, HDZ više nema monopol. Domovinski pokret vidi crvenu krpu u Miloradu Pupovcu i u Istanbulsk­oj konvenciji, a Most bi svaku suradnju s lijevim centrom uvjetovao da se partneri odreknu liberalne platforme o rodnoj ideologiji. Vrag nije u ideološkom detalju, jabuka razdora je u ozbiljniji­m, nekad se čini i nepremosti­vim, svjetonazo­rskim razlikama. Tko god dođe na štih, neće lako sastaviti većinu.

Zašto je Andrej Plenković pred izbore pojačao agresivnos­t, neće se znati dok izbori ne završe. Oko njega posvuda leti perje: izaziva sve koji nisu s njime i ne misle kao on; omalovažav­a opoziciju, i lijevo i desno; ponižava neovisne medije i novinare ako ne hvale njegova postignuća; iritira liberalni dio građana koji ne pristaju da im soli pamet što je važno, a što nije važno u Hrvatskoj… Je li počeo sumnjati u svoju sigurnu pobjedu, s kojom drži u poslušnost­i stranku i sve koji o njemu ovise, ili se plaši političkog poraza, koji bi ga gurnuo u ralje protivnici­ma. I njemu je jasno da ga šareno opozicijsk­o društvo s jedne i s druge strane ne pamti po dobru; protivnici govore o političkoj borbi, a misle na osvetu. Različite se kalkulacij­e mogu i njemu motati po glavi, dok čeka kako će narod okrenuti palac. Što je propustio učiniti, to se ne može popraviti; što je učinio, to se ne da promijenit­i. Iz njegova ugla, zaslužuje novi uspjeh, jer je održao stabilnost u nestabilni­m vremenima i socijalni standard u uvjetima krize. Iz ugla njegovih protivnika, Plenković mora otići s vlasti da bi se država vratila narodu. Iz neutralnij­eg ugla, u pravu su i Plenković i njegovi kritičari; na njima je kako će uvjeriti narod da istina ne može biti na sredini.

Moćnom šefu HDZ-a može se dogoditi da zaoštrenom retorikom mobilizira­ne birače i okrene protiv sebe i građane koji nisu za opoziciju, ali nisu ni za njegov apsolutist­ičku metodu upravljanj­a državom. Stranka ima solidnu biračku bazu s kojom može računati na novu pobjedu, ostane li polovica birača na dan izbora kod kuće, u uvjerenju da nemaju što birati između kuge i kolere. Izađe li samo 60 posto građana na biralište, za HDZ se stvari komplicira­ju; sa 70 posto, postaju opasne. Plenković ne može kontrolira­ti svoj ego, pa radi posao opozicije i odbija birače koji nisu protiv njegove politike, ali su protiv njegova sve drastičnij­eg stila ponižavanj­a svih drugih političkih aktera. U prenaglaše­noj samouvjere­nosti i samodopadn­osti, na samoj granici prepotenci­je, ili preko nje, Plenković prečesto tretira odrasle građane kao da su djeca, u njegovoj političkoj školi ili vrtiću.

HDZ drži i uzdržava svoju kvotu birača koju nije zaboravio pred izbore; državnim činovnicim­a i branitelji­ma održava visoki socijalni i ekonomski status, katolicima i domoljubim­a blizak je svjetonazo­rski, hrvatske nacionalis­te tetoši iz političkog uvjerenja, a ostale iz zajedničko­g interesa. U ukupnome stanovništ­vu to je više od jedne četvrtine, a među biračima čini dobru polovicu ili i više, ako svaki drugi birač ne izađe na biralište. Ostali građani mogli bi biti motivirani­ji nego u prijašnjim slučajevim­a; mogli bi izaći prosvjedno, bilo zato što su zaboravlje­ni, bilo zato što su zapostavlj­eni, bilo zato što su zanemareni, bilo zato što se osjećaju prevarenim­a. Kako god se uzme, njima je država okrenula leđa; dosad su oni okretali leđa državi; sad bi joj mogli pokazati nezadovolj­no lice. Plenković se igra vatrom, hvaleći prekomjern­o postignuća svoje vlade, a prelazeći preko kritika koje ne dolaze samo iz opozicijsk­ih redova, da je veći autokrat od Tuđmana, da dopušta da mu suradnici dižu spomenik, da se prema protivnici­ma odnosi s prezirom, a prema kritičarim­a s ponižavanj­em, da na neovisne institucij­e proteže svoju vlast kao da imitira Viktora Orbána, da novinare tretira kao da je prošao Vučićevu školu. Čak mu i mudri ljudi, koji su pristupili s povjerenje­m poslije svega govore da je despot, ili još gore, da je primitivan. On primitivan nije, iako ponekad može ostavljati takav dojam.

Može se očekivati da će se Andrej Plenković naći zasluženo u središtu izborne kampanje. HDZ će mu osigurati status koji u reprezenta­ciji ima Luka Modrić – da o njemu ovisi rezultat i da je zbog toga nezamjenji­v kapetan tima. Na Modriću se, uz silni talent i ambiciju, vide godine: nije više poletan i svjež, ni moćan, kao što je bio. Može li netko i Plenkoviću reći da ima puno utakmica u nogama, kad je on i Dalić i Modrić u svojoj reprezenta­ciji? Želi li ga stvarno zamijeniti, opozicija mora zbiti redove, dobro istrenirat­i sve političke linije, uvjeriti narod da su sposobni pobijediti i igrati pametno, bez grubosti. Da je i Sandra Benčić ušla u ekipu, opozicija bi imala svih 11 igrača, iako i s deset ima problema da sastavi rogove u vreći. Katarina Peović s lijevoga krila igra za radničku klasu koje više nema ni u “3. maju”, i za društveno vlasništvo koje je na vrijeme otuđeno ili pokradeno; Davor Nađi nastupa u ime nove klase informatič­ara koji još nisu iselili iz Hrvatske; Radimir Čačić je na poziciji radikalne kritike svega postojećeg u HDZ-ovoj vlasti (u kojoj je donedavno bio); Ivica Puljak zastupa najoštriju platformu “HDZ ili Hrvatska”, s pozicije dvostrukog pobjednika gradskih izbora u Splitu i supruga saborske zastupnice od koje se nije politički rastao; Krešo Beljak seljaka seljake lijevo-desno pa mu prijeti da ostane sam u svome selu. Peđa Grbin otrpio je mnoge kritike da nema ujedinitel­jski talent; ako još uspije odbiti navalu svojih najžešćih kritičara i disidenata da mu se vrate, mogao bi legitimno konkurirat­i na mjesto političara koji se hvali da je stvorio dvije Hrvatske. Ako i njemu jedna bude dovoljna.

Ukampanji bi se Plenkoviću moglo vratiti sve što je činio svojim protivnici­ma, ili još i gore. Jedan mandat na čelu vlade dosta je svakom vladaru da pokaže svoje kvalitete; Ivo Sanader to nije shvatio pa je htio trčati još jednu “etapu”. Dva mandata je previše da ne bi pokazivao slabosti; to se događa Plenkoviću; ni on ne shvaća da bi s trećim mandatom mogao upropastit­i sve dobro što je činio prije nego što ga je obuzela strast za vlašću. Nekim potezima ostavlja dojam da se plaši, ne toliko gubitkom vlasti, jednom to svima mora doći, nego s onim što se može dogoditi poslije silaska s vlasti. Njegova je vladavina prepuna afera koje su mu činili njegovi ministri; žurba da popuni neka strateška mjesta u državi, može se tumačiti uglavnom na njegovu štetu, da se želi osigurati za svaki slučaj. Ministru obrane Ivanu Anušiću, iz svega što je stavio na svoj republikan­ski konto, može se vjerovati da je sa šefom države dogovorio da se Danielu Markiću dodijeli treći mandat na čelu SOA-e, kao što se može pretpostav­iti da je Zoran Milanović u hodu promijenio stav, ne zbog šefa obavještaj­ne službe, nego zbog Plenkoviće­ve žurbe da ga instalira prije izbora. Duhu pravne i demokratsk­e države bilo bi primjereni­je da ga na novi mandat imenuje nova vlast, koja može biti i HDZ-ova vlast, ali s novim legitimite­tom. Ako su izbori pred vratima, treba li obijati prag? Žurba s novim šefom DORH-a Plenkoviću se više obija o glavu; na prisegu nisu došli opozicijsk­i političari, što spada u nastavak političke borbe o njegovoj podobnosti, ali nisu došli ni suci Ustavnoga suda, s oštrom kritikom na račun njegova “kredibilit­eta”, što je za Vladu i za samoga Ivana Turudića puno veći udarac. To je stav struke, a ne mišljenje politike.

Andrej Plenković je natovario na pleća suviše vlasti da ne bi i sam osjećao teret pod kojim mu je ugrožena stabilnost. Za protivnike će biti glavna meta; vidjet će se koliko će za pristalice biti najjača karika.

 ?? ?? Moćnom šefu HDZ-a može se dogoditi da zaoštrenom retorikom okrene protiv sebe i već mobilizira­ne birače i građane koji nisu za opoziciju, ali nisu ni za njegovu apsolutist­ičku metodu upravljanj­a državom
Moćnom šefu HDZ-a može se dogoditi da zaoštrenom retorikom okrene protiv sebe i već mobilizira­ne birače i građane koji nisu za opoziciju, ali nisu ni za njegovu apsolutist­ičku metodu upravljanj­a državom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia