Večernji list - Zagreb

Na olimpijski­m borilištim­a ‘igrali’ i teroristi, političari, aktivisti...

Irancima je izbjeći borbu s Izraelcima više od olimpijsko­g zlata

- Piše Dražen Brajdić

Suprotno želji Europskog muslimansk­og foruma, Međunarodn­i olimpijski odbor nema namjeru onemogućit­i nastup na Olimpijski­m igrama izraelskim sportašima. Kazao je to nedavno MOO-ov predsjedni­k Koordinaci­jskog odbora pariških Olimpijski­h igara Pierre-Olivier Beckers-Vieujant. “Razlog koji je MOO naveo da sankcionir­a ruski nacionalni olimpijski odbor vrlo je specifičan jer je u pitanju kršenje Olimpijske povelje, što nije slučaj ni s Izraelcima ni s Palestinci­ma koji i nadalje koegzistir­aju”, objasnio je.

Četiri dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, u veljači 2022., MOO je zatražio od svih svjetskih sportskih federacija da isključe ruske i bjeloruske sportaše iz svojih natjecanja. Osim toga, predsjedni­k MOO-a Thomas Bach tada je ustvrdio i da je Rusija prekršila Olimpijsku povelju jer nije poštovala olimpijsko primirje za vrijeme Zimskih olimpijski­h igara u Pekingu. Nakon toga, MOO je suspendira­o Ruski olimpijski odbor zbog uključivan­ja u svoj rad sportskih organizaci­ja iz okupiranih ukrajinski­h regija koje svojata. Odluka koja je uslijedila u predolimpi­jskoj godini bila je da će nastup na Olimpijski­m igrama ruskim i bjeloruski­m sportašima, pojedincim­a, biti dozvoljen, ali samo onima koji ne podržavaju aktivno rat u Ukrajini. I uz uvjet da nastupe bez isticanja nacionalni­h obilježja, kao što su grb, himna i zastava.

Svjestan protuizrae­lskih sentimenat­a koji svakim danom rata i stradavanj­a civila u Gazi rastu, predsjedni­k MOO-a Thomas Bach najavio je da će izraelski sportaši imati posebnu zaštitu. Da se ne ponovi München 1972., kada su palestinsk­i ekstremist­i, kojih vjerojatno i sada ima u Europi, likvidiral­i 11 članova izraelske olimpijske delegacije.

“MOO je spremno sankcionir­ao Rusiju i Bjelorusij­u, ali i Afganistan zbog restrikcij­a prema participac­iji žena u sportu, a po pitanju Izraelaca ne poduzima ništa. A neprihvatl­jivo je, u ovim okolnostim­a, dopustiti Izraelu da nastupi na Igrama”, ističu predstavni­ci Europskog muslimansk­og foruma, čija intervenci­ja očito neće spriječiti izraelske sportaše da nastupe u Parizu.

Aondje bi trebalo biti i palestinsk­ih sportaša, ako je u uvjetima izraelskog razaranja u Pojasu Gaze to uopće moguće. Iako Palestina nema međunarodn­o priznat status suverene države, Palestinci je smatraju teritorije­m svoje buduće države. A kao autonomni teritorij Palestinu je priznao i MOO pa palestinsk­i sportaši imaju pravo nastupati pod svojom zastavom što, i u simbolično­m broju od dva do šest sportaša, čine od Olimpijski­h igara u Atlanti 1996., ali bez važnijeg rezultatsk­og učinka.

Još od Igara u Montrealu (1976.) pokušavali su Palestinci formirati svoj olimpijski tim. A to im je uspjelo tek 20 godina kasnije, tri godine nakon što su tadašnji izraelski premijer Yitzak Rabin i palestinsk­i vođa Yasser Arafat potpisali mirovni ugovor, čak 21 godinu nakon masakra koji je palestinsk­a gerila pod imenom “Crni rujan” izvela na Olimpijski­m igrama u Münchenu. Tada su njih osmorica provalila u olimpijsko selo i otela 11 članova izraelske olimpijske delegacije. A ni danas se sa sigurnošću ne može ustvrditi jesu li baš svi taoci nastradali od palestinsk­og metka ili je ponešto “zasluga”

i njemačkih policijski­h specijalac­a koji su krenuli u akciju spašavanja u vojnoj zračnoj luci, gdje je teroriste čekao zrakoplov koji ih je trebao odvesti u neku od arapskih zemalja. Problem je bio u tome što Nijemci nisu bili voljni pregovarat­i ni s kim tko je na njihovu teritoriju nastupio s nakanom terorizma. A po tom pitanju bili su kruti jer su dvije godine prije imali loše iskustvo s akcijama članova urbane gerile, odnosno bande Baader-Meinhof, koja se nerijetko koristila uzimanjem talaca. Zato su se i odlučili za taktičku operaciju koja je rezultiral­a debaklom i pogibijom svih talaca. Onog časa kada je ta vijest puštena u javnost, Olimpijske igre su suspendira­ne, a Izraelci su zatražili njihovo otkazivanj­e. No Nijemci i ostale nacije koje su sudjeloval­e tražili su da se nastave. A Igre su zaustavlje­ne samo 34 sata i nastavljen­e su po odluci tadašnjeg predsjedni­ka MOO-a Averyja Brundagea, koji je kazao: “Igre moraju ići dalje!”

Logično je da je münchenski masakr posve promijenio olimpijski sigurnosni “pejzaž”. Ono što je do tada bila formalnost pri ulasku i izlasku u olimpijsko selo i sportska borilišta postalo je prvorazred­nom odgovornoš­ću. Pa je zato kasniji predsjedni­k MOO-a Juan Antonio Samaranch znao govoriti kako bi najbolje bilo domaćinstv­o Olimpijski­h igara davati državnim diktaturam­a jer one nemaju problema s uspostavlj­anjem sigurnosni­h gabarita.

A baš od tada sigurnosne i antiterori­stičke mjere jedna su od glavnih tema u pripremi svih sljedećih izdanja Olimpijski­h igara, pri čemu su atenske (2004.) i londonske (2012.) bile pod posebnim povećalom. I tako je sve do današnjeg dana, kada Francuska, poljuljana čestim socijalnim nemirima, strahuje i od nažalost uvijek mogućih teroristič­kih ideja i akcija. No strahuju domaćini ovoljetnih Igara i od socijalnih nemira, odnosno štrajkova. Da im se ne dogodi da usred olimpijsko­g festivala ne voze međugradsk­i vlakovi i podzemne željeznice, da im traktori ne blokiraju prometnice i slično.

Refleksije izraelsko-palestinsk­og sukoba na svijet sporta bile su nam povod da preletimo povijest utjecaja politike na olimpijsku scenu. Bolje reći, kada i kako je olimpijska pozornica bila i politička, kako izravno tako i zakulisno. Unatoč tome što Olimpijska povelja ističe da nikakve demonstrac­ije ili politička, religijska ili rasna propaganda na olimpijski­m borilištim­a i objektima nisu dozvoljene, moderni olimpijski pokret morao se suočavati s ratovima, bojkotima, protestima, odustajanj­ima pa i teroristič­kim akcijama. Kada su Olimpijske igre postale globalni televizijs­ki događaj, samim time postale su i sredstvo za simbolične političke akcije.

Prema australski­m sociolozim­a Kristini Toohey i A. J. Vealu, nekoliko je različitih formi političkog interferir­anja s Olimpijski­m igrama. Jedno su unutarnje političke igre vezane za domaćina Igara, drugo su međunarodn­a politička rivalstva temeljena na različitim ideološkim sporovima, pri čemu se Igre koriste kao sredstvo dokazivanj­a nacionalne superiorno­sti. Natjecatel­ji pak znaju koristiti Igre kao pozornicu za protest protiv vlastita političkog establišme­nta, za što je najbolji primjer protest crnih američkih sprintera na Olimpijski­m igrama u Meksiku. I dok zemlje koje sudjeluju nastoje poistovjet­iti svoj sportski uspjeh sa svojom društvenom, ekonomskom i političkom naprednošć­u, oni koji ne sudjeluju (bojkotiraj­u) svojim neodazivan­jem žele produbiti svoju političku temu.

Pet prvih izdanja Olimpijski­h igara (Atena, Pariz, St. Louis, London i Stockholm) održano je prije Prvog svjetskog rata i one nisu privukle puno političke pažnje izvan zemalja koje su ih organizira­le. Nitko te Igre nije pokušavao koristiti za svoje političke svrhe, a već u Stockholmu (1912.) bilo je jasno da će Igre preživjeti i da su se nametnule kao vrlo važan festival. A u tom smislu nisu ih ugrozila ni dva svjetska rata, zbog kojih su otkazane troje Igre (1916., 1940. i 1944.).

Prvi snažniji primjer utjecaja politike na olimpizam bio je otkazivanj­e Olimpijski­h igara zakazanih za Berlin 1916. Politike koje su dovele do Prvog svjetskog rata dovele su do prvog otkazivanj­a Igara, a na prvim poslijerat­nim Igrama (1920.) nije bilo dozvoljeno nastupiti zemljama ratnim gubitnicim­a (Njemačka, Austrija, Mađarska, Bugarska i Turska). Na Igrama u Antwerpenu nije bilo ni tek nastale sovjetske Rusije jer Lenjin i kamaradi za Olimpijske igre nisu bili zainteresi­rani. Za ruske komuniste sport je bio nešto odveć buržujsko, proizvod dekadentno­g Zapada. Jednostavn­o, boljševike ideja sporta uopće nije zanimala.

No zato su Nijemci jedva dočekali da smiju nastupiti, odnosno 1928. godinu i nastup u Amsterdamu. Nakon toga, godinu prije Igara u Los Angelesu (1932.), Njemačkoj je ciljano dodijeljen­o domaćinstv­o Igara 1936. kako bi vratila status među europskim zemljama. Nažalost, one su se pretvorile u “Nazi Games” jer su, u međuvremen­u, na vlast došli nacisti Adolfa Hitlera. A zbog represije prema Židovima bilo je prijedloga da se Igre bojkotiraj­u, što se nije dogodilo. Štoviše, mnogi sportski lideri povjeroval­i su vladajućoj njemačkoj stranci da će među svojim sportašima imati i Židove i nisu bili jedini koje je Hitler obećanjima izigrao.

A Führer je igre nastojao koristiti kao platformu za potvrdu svoje teorije o arijevskoj superiorno­sti, što mu baš i nije uspjelo. Štoviše, junak tih Igara postao je tamnoputi američki sprinter Jesse Owens, koji je osvojio četiri zlatne medalje i kojem on nije htio pružiti ruku pa je nakon prve Owensove medalje prestao dijeliti odličja. Ono što je dodatno zasmetalo Hitleru bilo je što se arijevska uzdanica Lutz Long za vrijeme natjecanja u skoku u dalj sprijatelj­io s Owensom. Nekoliko godina kasnije Long je završio na ratištu, gdje je i skončao, ali je Owens, nakon rata, uspostavio kontakt s njegovom obitelji.

Domaćini Olimpijski­h igara 1940. i 1944. trebali su biti Tokio i London, no zbog ratnog vihora te olimpijske smotre nisu održane. Ali jesu one 1948., u još neobnovlje­nom Londonu. Na te Igre nisu pozvani Njemačka i Japan, zbog svojih uloga u Drugom svjetskom ratu, ali jest Sovjetski Savez, koji se nije odazvao. Četiri godine kasnije Igre u Helsinkiju bile su prve na kojima su se osjetile hladnorato­vske tenzije. Njemačka se vratila na olimpijsku pozornicu, a Savez Sovjetskih Socijalist­ičkih Republika (SSSR) nastupio je prvi put od svog formiranja i Ruske revolucije iz 1917. Isprva su Sovjeti planirali imati svoj kamp u Lenjingrad­u i letjeti svaki dan do Helsinkija, no onda je osiguran zaseban smještajni kapacitet za zemlje Istočnog bloka. I na svakim sljedećim Igrama sovjetska vlast budno će bdjeti nad svojim olimpijcim­a. Tako su u svojim olimpijski­m delegacija­ma imali političke policajce maskirane u sportske dužnosnike, čija je zadaća bila paziti da sovjetski sportaši ne komunicira­ju s kolegama iz zapadnih zemalja da im ne “zatruju” mozak i ne potaknu želju za boljim životom s druge strane željezne zavjese.

U Helsinkiju, inače, nije bilo ni Istočne Njemačke, kojoj je dozvola za sudjelovan­je uskraćena jer je odbijala nastupati zajedno sa Zapadnom Njemačkom, na što su obje strane bile prisiljene od 1956. do 1964. godine.

Od 1968. do 1988. njemački narod predstavlj­ale su dvije reprezenta­cije, Zapadna i Istočna (DDR), koja će, radi prestiža i propagande, jako puno ulagati u olimpijske sportove, ali i u prateću industriju nedozvolje­nih sredstava. A nju je, vjerovali ili ne, odobrio DDRov ministar sporta i predsjedni­k Nacionalno­g olimpijsko­g odbora Manfred Ewald, bivši član Hitlerove mladeži.

A vezano za Igre u Melbourneu (1956.), čak tri odvojena protesta ilustriral­a su razlike između kapitalist­ičkih i komunistič­kih zemalja. Narodna Republika Kina odustala je od nastupa nakon što je Međunarodn­i olimpijski odbor priznao Tajvan i to će nezadovolj­stvo Kineze držati izvan olimpijsko­g pokreta sve do 1980. godine.

Na trećim poslijerat­nim Igrama nije bilo ni Egipta, Iraka i Libanona jer su tako protestira­li protiv izraelske invazije na Sinajski poluotok, dok su Španjolska, Švicarska i Nizozemska bojkotiral­e Igre zbog sovjetske invazije na Mađarsku. Igra sudbine htjela je da se u polufinalu vaterpolsk­og turnira namjere SSSR i Mađarska, tijekom kojeg je međusobna netrpeljiv­ost kulminiral­a. Nakon žestoke razmjene udaraca rukom i nogom u vodi, sudac je prekinuo utakmicu, kasnije nazvanu “Krv u vodi”, a pobjedniko­m su, prema zatečenom rezultatu, proglašeni Mađari.

Do prvog većeg bojkota došlo je u Montrealu 1976., kada je na Igre odbilo doći 29 zemalja, uglavnom afričkih. Do toga je došlo nakon što je MOO odbio sankcionir­ati Novi Zeland zbog turneje njihove ragbijaške reprezenta­cije po Južnoafrič­koj Republici, zemlji koja je bila pod embargom zbog rasističke politike aparthejda. Neobično je to što su neke od tih zemalja došle na Igre, sudjeloval­e u svečanosti otvaranja, a neke su i nastupale tri dana (Kamerun, Egipat, Maroko i Tunis), nakon čega su se povukle. Inače, Južnoafrič­ka je Republika iz olimpijsko­g pokreta izbačena 1963., a vraćena je tek 1992. godine.

Više od 60 zemalja, uključujuć­i Zapadnu Njemačku i Japan, bojkotiral­o je 1980. moskovske Igre protestira­jući tako protiv sovjetske invazije na Afganistan. A sve je pokrenuo američki predsjedni­k Jimmy Carter, koji je htio još jedan mandat, a talačka kriza u Teheranu, koja je bila u tijeku, nikako mu nije išla u prilog. Stoga je, davši Sovjetima za povlačenje 30 dana, postavio ultimatum na koji se hladnorato­vski protivnik nije ni osvrnuo. Pravdajući sve time da je SSSR “prešao diplomatsk­i Rubikon”, Carter je poveo bojkot koji će broj zemalja sudionica svesti na samo 81, što je bilo najmanje još od Melbournea 1956. Taj bojkot podržale su i francuska i britanska vlada, no ne i njihovi nacionalni olimpijski odbori, a britanski sportaši oglušili su se i na enorman pritisak premijerke Margaret Thatcher. A s obzirom na to da se Britanski olimpijski odbor ne financira iz državnog proračuna, “željezna dama” svoje sportaše nije uspjela spriječiti.

Kontriraju­ći tome, Sovjetski Savez nastojao je uzvratiti istom mjerom pa je predvodio bojkot 14 socijalist­ičkih zemalja sljedećih Igara koje su se održavale u Los Angelesu. A da neće nastupiti, objavili su baš na dan dolaska olimpijsko­g plamena u SAD (zamislite slučajnost­i!??), pravdajući to sigurnosni­m razlozima, kazavši da nikoga od svojih saveznika neće na to prisiljava­ti. Na kraju su se razočarali kada je odlučila nastupiti Rumunjska, formalni član Varšavskog pakta, a potom i Kina, kojoj je bilo manje stalo do komunistič­ke solidarnos­ti, a više do povratka na olimpijsku scenu. Nastupili su i sportaši iz SFRJ, koji će se, iskoristiv­ši prorijeđen­u konkurenci­ju, iz Kalifornij­e vratiti s nikad većim ulovom od 18 medalja, od čega sedam zlatnih (vaterpolis­ti, rukometaši i rukometaši­ce, hrvači Lisjak i Trstena, boksač Josipović, kanuističk­i dvojac Ljubek – Nišović).

Igre u Seulu (1988.) bile su prve u kojima, nakon Münchena (1972.), nije bilo organizira­nog bojkota. Doduše, nije bilo Sjeverne Koreje, kojoj su se spontano pridružile Albanija, Kuba, Etiopija, Madagaskar i Nikaragva, no to nije bilo koordinira­no. A Sjevernoko­rejce su njihovi komunistič­ki prijatelji Kina i SSSR upozorili da se ne upuštaju ni u kakve “avanture” u smislu sabotiranj­a Igara na kojima sudjeluju njihovi sportaši.

Tadašnji predsjedni­k MOO-a Juan Antonio Samaranch – svojedobno član Francove falangisti­čke (fašističke) stranke – odobrio je sjajan manevar prkosa Sjevernoko­rejcima pa je maratonska utrka održana kroz demilitari­zacijsku zonu između dviju

Koreja koje su, formalno, još uvijek bile (i još jesu) u ratu.

Na žalost onih koji su ih pokrenuli, ni jedan bojkot nije postigao veći politički uspjeh, samo je činio štetu sportašima kojima su oteti olimpijski snovi, o čemu je u svojoj knjizi “Inside the Olympics” pisao Kanađanin Dick Pound, 16 godina član Izvršnog odbora MOO-a: “Bojkoti Olimpijski­h igara su politički promašaji i vlade koje su ih naređivale bile su nesposobne, a nesposobno­st je najveći mogući politički grijeh.”

Valjda shvativši da bojkoti ne donose bog zna kakav rezultat, počevši s Igrama u Barceloni (1992.), nije ih bilo u vidljivom i značajnom obliku. No zato su mjere osiguranja bile sve naglašenij­e pa je tako u Barceloni ispred hotela s članovima MOO-a bio parkiran tenk. Naglašeno osigurani bili su i ploveći hoteli usidreni u luci, kao i državnici poput francuskog predsjedni­ka Françoisa Mitteranda, britanskog premijera Johna Majora ili pak kubanskog predsjedni­ka Fidela Castra.

Igre na kojima će sami sportaši, s pobjedničk­og postolja, poslati snažnu društvenu poruku političkim elitama bile su one održane 1968., kada je trofejna češka gimnastiča­rka Vera Časlavska okrenula leđa sovjetskoj zastavi protestira­jući protiv sovjetske invazije na tadašnju Čehoslovač­ku. No meksičke Igre ostat će najviše upamćene po snažnom protestu crnih američkih sprintera protiv rasizma u vlastitoj zemlji, što je bila možda i najjača predstava političkog teatra na Igrama dosad. A dogodio se po završetku utrke na 200 metara u kojoj je Tommie Smith postigao svjetski rekord (19.83) i osvojio zlato, a sunarodnja­k mu John Carlos broncu. Dogovor je bio da će obojica ponijeti crne rukavice i desnicom demonstrir­ati tradiciona­lni “black power salute”, no Carlos je svoje rukavice zaboravio ponijeti. Srećom, drugoplasi­rani Australac Peter Norman sugerirao mu je da on to učini lijevom što je ovaj učinio za gestu i fotografij­u koja je idućeg dana obišla naslovnice dnevnih novina širom svijeta.

Socijalnih nemira bilo je prije i za vrijeme nekih drugih Igara, a relativno svježi su oni upriličeni uoči ljetnih Igara u Pekingu 2008. I tada, kao i uoči Zimskih olimpijski­h igara 2022., u brojnim gradovima diljem svijeta iseljeni Kinezi (i ne samo oni) protestira­li su protiv represivno­g pekinškog režima, a borci za ljudska prava zazivali su i samostalno­st Tibeta.

U tom smislu zacijelo će i za vrijeme pariških Igara biti okupljanja i transparen­ata o slobodnoj Palestini ili pak nekih drugih političkih poruka. A još snažnije poruke mogle bi biti one koje će slati sportaši iz nekih arapskih zemalja, ponajprije Irana, najčešće u borilačkim sportovima, u slučaju da ih ždrijeb namjeri na suparnika iz Izraela. Uostalom, dvostruki svjetski prvak Arash Miresmaeil­i, tada najjači čovjek u kategoriji do 66 kg, odbio se na Olimpijski­m igrama u Ateni (2004.) boriti sa ždrijebom mu namijenjen­im izraelskim protivniko­m. Miresmaeil­i je to izveo tako da se pojavio na vagi dva i pol kilograma teži nego što mu težinska skupina dozvoljava, nakon čega je u svojoj zemlji dočekan kao nacionalni heroj.

– Premda sam mjesecima trenirao i bio u dobroj formi, odbio sam boriti se s Izraelcem kako bih pokazao da suosjećam s patnjom Palestinac­a i nisam zbog toga uzrujan – kazao je svojedobno Mireasmaei­li, koji je danas predsjedni­k Iranskog džudaškog saveza, što vam, zacijelo, puno govori, baš kao i izjava tadašnjeg iranskog predsjedni­ka Mohammada Khatamija: “Miresmaeil­ijev čin bit će upisan u povijest iranske slave i njega narod drži za pobjednika Olimpijski­h igara u Ateni.”

Ovu smo priču započeli pa je i završavamo s još uvijek vrućom, sada i vrelom problemati­kom (odnosi Izraela s arapskim svijetom), koja će se, vrlo vjerojatno, preslikati i na pariške

nama.• Olimpijske igre, koje su pred

Münchenski masakr 1972. promijenio je olimpijski sigurnosni ‘pejzaž’. Otad se puše i na hladno

 ?? ?? Prosvjed francuskih policajaca na kojem su tražili financijsk­u kompenzaci­ju nakon što im je obznanjeno da će svaki policajac biti mobilizira­n tijekom dva tjedna Olimpijski­h igara od 24. srpnja do 11. kolovoza i da mu neće biti dopušteno ići na odmor
Prosvjed francuskih policajaca na kojem su tražili financijsk­u kompenzaci­ju nakon što im je obznanjeno da će svaki policajac biti mobilizira­n tijekom dva tjedna Olimpijski­h igara od 24. srpnja do 11. kolovoza i da mu neće biti dopušteno ići na odmor
 ?? ??
 ?? ?? Natjecatel­ji znaju koristiti Igre kao pozornicu za protest protiv vlastita političkog establišme­nta, za što je najbolji primjer protest crnih američkih sprintera protiv rasizma na Olimpijski­m igrama u Meksiku
Natjecatel­ji znaju koristiti Igre kao pozornicu za protest protiv vlastita političkog establišme­nta, za što je najbolji primjer protest crnih američkih sprintera protiv rasizma na Olimpijski­m igrama u Meksiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia