Večernji list - Zagreb

Povika na papu Franju zbog izmišljeno­g poziva na predaju Ukrajine samo služi odvlačenju pažnju od njegovih drugih riječi o ratu

- BRANIMIR POFUK

Od dvojice svjetskih lidera ovih sam dana pročitao izjave o svijetu, ratovima i naoružavan­ju koje su istinite. Ma što god tko mislio i usprkos narativu da njegova usta nisu sposobna izreći ništa osim laži, ruski je predsjedni­k Putin ovaj tjedan izrekao jednu golu istinu: “Oružje postoji da bi bilo upotreblje­no.”

Pa i ono nuklearno, koje je i bilo jedna od tema predizborn­og razgovora na državnoj ruskoj televiziji.

Jedan od načina upotrebe oružja je i da se njime zvecka, zastrašuje i prijeti. To naročito vrijedi za ono nuklearno koje je još uvijek temelj svjetske doktrine “nuklearnog odvraćanja”, održavanja ravnoteže straha.

Zveckanje je, dakako, anakrona riječ iz nekih davnih vremena u kojima su se vojni arsenali sastojali gotovo isključivo od hladne gvožđurije, sječiva i oklopa. Nuklearni arsenali su potmulo i podmuklo tihi dok rakete spavaju u svojim betonskim i čeličnim kolijevkam­a. Ali, zastrašiva­nje samim podsjećanj­em na oružje takve razorne moći, dostatne da u sat-dva uništi sav život na čitavoj Zemlji, itekako je učinkovito, još od one dvije američke demonstrac­ije na živim ljudima i gradovima, u Hirošimi i Nagasakiju.

“S vojno-tehničke točke gledanja mi smo, naravno, spremni”, odgovorio je Putin na pitanje je li Rusija zaista spremna i na nuklearni rat.

Naravno, iz svih drugih gledišta, naručeno pitanje i odgovor potpuno su besmisleni i luđački. Dakle, sasvim normalni u svijetu kojim ionako vladaju neograniče­na moć i luđačka pohlepa nekolicine.

Ma, to Putin samo blefira ne bi li Ukrajina i slobodni svijet od straha ustuknuli pred njegovim nasilništv­om, čuju se licemjerni komentari sa Zapada.

Zašto licemjerni? Pa zato što je upravo Zapad udario temelje, a pomahnital­i moćnici svih strana svijeta prihvatili tu luđačku doktrinu čuvanja mira atomskim “minskim” poljem posijanim po čitavoj zemaljskoj kugli.

Mi nešto stariji sjećamo se vremena u kojem se barem počelo razgovarat­i o nuklearnom razoružanj­u, namjeri uklanjanja i u konačnici zabrane nuklearnog oružja. Kako po tom pitanju stoje stvari u naprednom, liberalnom, politički korektnom i ekološki osviješten­om 21. stoljeću? Evo kako.

U ljetu 2017. na dnevnom redu Opće skupštine Ujedinjeni­h naroda bio je Sporazum o zabrani nuklearnih oružja (Treaty on the Prohibitio­n of Nuclear Weapons) za koji su glasale 122 države članice, a samo jedna protiv, uz jednu suzdržanu. Lijepe li farse. Čak 69 država uopće nije sudjeloval­o u glasanju, a među njima su sve nuklearno naoružane sile, kao i sve države članice NATO-a, uključujuć­i Hrvatsku. Osim jedne – Nizozemske. Njen je bio onaj jedini glas protiv sporazuma. Gotovo sve nuklearne sile redom su dale do znanja da prihvaćanj­e nečeg takvog ne dolazi u obzir u ovakvom svijetu kakav je danas. Bio je to klasičan primjer očekivanja da problem riješe oni koji su mu uzrok. Podsjeća me to na onu lakrdiju od Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu gdje o premošćiva­nju sve dubljeg ponora između bogatih i siromašnih razglaba upravo šačica onih koji tamo svake godine dolaze sve bogatiji i bogatiji.

Od svih europskih država tada je za zabranu nuklearnog oružja glasalo samo njih pet: Irska, Austrija, Malta, San Marino i Vatikan.

Možda je još ilustrativ­niji primjer jedne druge inicijativ­e. Ugovor o sveobuhvat­noj zabrani nuklearnih pokusa (Comprehens­ive Nuclear-Test-Ban Treaty) usvojen je još 1996. godine, s mnogo većim brojem glasova zemalja koje su ga kasnije i potpisale, i ratificira­le. Čak i Hrvatska. Da bi sporazum stupio na snagu, treba ga ratificira­ti još samo nekoliko država. Evo, baš neki dan to je napokon učinila i Papua Nova Gvineja. Ma je li moguće da ćemo doživjeti makar taj prvi birokratsk­o-beznačajan korak prema svijetu bez nuklearnog oružja? Naravno da je nemoguće.

O kakvoj se tek tu farsi radi, svjedoči popis tih “samo” još nekoliko država koje sporazum još nisu ratificira­le: Sjeverna Koreja, Egipat, Indija, Pakistan, Iran, Izrael, Kina i SAD. A Rusija? Ona je lani donijela zakon kojim je svoju ratifikaci­ju povukla.

Oružje, dakle, postoji da ga se koristi, kako Putin kaže i kako svi ostali i čine, uključujuć­i i prijetnje nuklearnom kataklizmo­m. A vojne industrije rade punom parom, a u toj utrci ovaj se put ne iscrpljuje samo Rusija, kojoj nasuprot većini analiza i predviđanj­a od prije dvije godine još uvijek nema problema s naoružavan­jem nego i čitav svijet.

Drugi čovjek koji je ovih dana, a njegov osamljeni glas čini to već dugo, rekao istinu o tom ludilu koje se nadvilo nad čitavu našu civilizaci­ju, jest papa Franjo. Ne mislim pritom na one također važne riječi o “hrabrosti bijele zastave” koje se namjerno izvrću i prikazuju kao poziv Ukrajini da se jednostavn­o Rusima preda. Naprotiv, naglasio je da pregovaran­je nije poraz.

Papa samo govori kao kršćanin, onaj izvorni, iz vremena prije Konstantin­a koji je lukavo militarizi­rao kršćanstvo i samog Isusa Krista stavio na čelo vojske kojom je jedan zemaljski car osvajao i učvršćivao svoju moć i vlast.

Izvorna kršćanska poruka je ovom svijetu ludost, kako je nekoliko puta u svojoj Prvoj poslanici Korinćanim­a ponovio apostol Pavao. Takva “ludost” kakvu je, usred našeg rata, u rujnu 1994. godine propovijed­ao i papa Ivan Pavao II. Trećina Hrvatske bila je okupirana, mržnja protiv agresorske nacije i vjere bila je zalivena svježom krvlju mnogih nevinih žrtava, a na izmučeno tlo i narod papa je došao s riječima: “Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira”. Da bi kasnije na zagrebačko­m Hipodromu govorio o kršćanskoj, duhovnoj, kulturnoj, jezičkoj i svakoj drugoj bliskosti naroda agresora i žrtve, o bratstvu koje treba čuvati i na praštanju ponovno izgraditi.

Galama koja se, zbog krivotvore­nja smisla njegovih riječi, nadigla na papu Franju, samo odvraća pažnju od ovih njegovih još važnijih riječi: “rat je ludilo, rat su sile mraka”. I zaključno: “Iza svakog rata je industrija oružja, a to znači novac”.

Churchill je, naravno, bio presretan kada je Amerika na početku Drugog svjetskog rata napokon pristala Engleskoj slati vojnu pomoć. Ali nešto je rekao i o financijsk­oj strani tog savezništv­a: “A sada će nam ne samo oguliti kožu nego i oderati meso s kostiju”.

PORUKA IZVORNOG KRŠĆANSTVA, PRIJE NEGO JE ISUS POSTAO VOJSKOVOĐA, BILA JE I OSTALA LUDOST OVOM SVIJETU

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia