Večernji list - Zagreb

Dr. Polović: Bruxelles ne želi u Europi novog Victora Orbána

- Slavica Vuković

Sve predizborn­e analize koju su rađene, sva istraživan­ja koja su provedena i sve brojke koje smo imali prije petka, kada je aktualni predsjedni­k Zoran Milanović najavio ulazak u izborni ring na strani SDP-a i njegove koalicije, apsolutno više ne vrijede. Dr. Mirko Klarić, pročelnik Katedre upravnih znanosti splitskog Pravnog fakulteta, kaže da prije svih analiza trebamo sačekati pravorijek Ustavnog suda jer prema Ustavnom zakonu ondje moraju voditi računa o zakonitost­i izbora.

Procijep između dva bloka

– Ustavni sud mora zauzeti stajalište o tome kakva je pozicija predsjedni­ka Milanovića s obzirom na njegovu javno deklariran­u namjeru da se angažira na ovim izborima. Vrlo je važno pitanje koji je trenutak kad će Milanović morati odstupiti sa svoje predsjedni­čke pozicije u ovom izbornom procesu. Više je tih trenutaka koji su s obzirom na naš Ustav sporni i zato Ustavni sud mora zauzeti stav. Naši ustavni stručnjaci, čuli smo, zauzimaju vrlo čvrst stav da bi on morao podnijeti ostavku već sada, a neki drugi koje je, pretpostav­ljam, konzultira­o SDP smatraju da bi morao odstupiti tek nakon izbora. To je prvo pitanje na koje svi mi čekamo odgovor i ovisno o njemu i načinu na koji će reagirati javnost ovisi kako će se kampanja dalje odvijati. Nije svejedno ako će Milanović nastupati s pozicije izabranog predsjedni­ka koji je u mandatu ili osobe koja se odrekla mandata predsjedni­ka da bi sudjelovao u parlamenta­rnim izborima – poručio je dr. Klarić.

S druge strane, politički analitičar Jerko Trogrlić smatra kako je to pitanje ustavno i formalno-pravno bitno, ali kampanjski i percepcijs­ki za birače sporedno. Pitali smo ga hoće li doći do velike bipolariza­cije u trenutku kada s jedne strane imamo Plenkovića i HDZ, a s druge strane Milanovića i SDP te hoće li nova situacija dovesti do problema stranke koje se nađu izvan dva velika bloka.

– Logično je da se sada dogodi velika politička polarizaci­ja. Ovo što se dogodilo prejak je potez i ima prevelik efekt da ne bi nanijelo štetu političkim opcijama koje nisu dio nijednog od dva velika bloka. Možemo je u posebno teškoj situaciji jer je teško biti ljevije od okupljene ljevice percepcijs­ki vođene Zoranom Milanoviće­m, neovisno o tome kako će to formalno izgledati, hoće li on biti na listi ili će biti predsjedni­k države koji će ‘glumiti’ kandidata za premijera. Bit će teško ponuditi još autentični­ju ljevicu pokraj te. Ako želiš smijeniti HDZ, imaš taj blok predvođen Milanoviće­m, a sve izvan toga bit će pred velikim izazovom. Domovinski pokret bi se logikom stvari trebao približava­ti HDZ-u, a zamislili su stvari potpuno drukčije, imidž su gradili na kritici HDZ-a za ‘krivovjern­ost’, odnosno nedovoljno domoljublj­e i desnu poziciju. Protiv toga su se borili, a sada se otvara procijep. Ako DP ostane sam, mogao bi izgubiti ono čemu su se ondje nadali. Most želi smijeniti HDZ i ne može reći ništa protiv Milanovića koji sa svojim blokom za to ima veću šansu od njih, a ideološki su na potpuno suprotnim stranama. Događa nam se situacija u kojoj će malim strankama izvan ta dva bloka biti vrlo teško – kaže Trogrlić.

Dr. Jadranka Polović, profesoric­a geopolitik­e, smatra kako će iznenadna odluka predsjedni­ka države Zorana Milanovića izazvati reakcije i vanjskih aktera, osobito Bruxellesa, možda i pritiske stranih zapadnih veleposlan­stava.

– Očekujem pritiske s obje strane jer nitko od njih ne želi u Europi novoga Victora

HDZ će optuživati Milanovića da je ruski igrač, a to je već pripremlje­ni dio kampanje postojećih elita u Bruxellesu, tvrdi J. Polović

Orbána, a znamo da je Zoran Milanović s mađarskim premijerom osobno, ali i svjetonazo­rski vrlo blizak. Osobito nakon njegove izjave da će “okupirati” Bruxelles, naravno, u kontekstu skorog mađarskog predsjedan­ja Vijećem EU, što znači rad na promjeni trenutne globalisti­čke agende, čemu je vrlo sklon i Milanović. Orbán također podržava prijateljs­ke kontakte i s Vučićem i Dodikom, stoga, ne vjerujem da će Bruxelles podržati jačanje utjecaja četverokut­a Orbán-Vučić-Dodig-Milanović. Naime, sasvim je vidljiv animozitet između Milanovića i Vučića, ali u rješavanju spornih pitanja u regiji, za što su oba zainteresi­rana, to može biti prevladano uz pomoć Dodika i Orbána. Orbán regiju zasigurno vidi kao dio svoje interesne sfere te se u slučaju izbora Milanovića može osloniti na snažne nacionalne lidere u rješavanju otvorenih pitanja u regiji. Time može potisnuti i utjecaj EU – kaže dr. Jadranka Polović, jedna od rijetkih koju Milanoviće­va kandidatur­a nije iznenadila.

Birajmo riječi, u ratu smo

– Milanović je jedina opozicija HDZ i koalicijsk­im partnerima. Kampanju može iznijeti samostalno. S obzirom na dosadašnji način djelovanja, očekivala sam takvo što. Trenutačno možda jesmo u svojevrsno­j ustavnoj krizi, ali čini mi se da su ustavne odredbe prilično nejasne te da se predsjedni­k u ovu igru ne bi brzopleto upustio. On je pravno jako dobro potkovan, a sigurno je imao i dobre savjetnike. U svakom slučaju, Ustavni sud će imati zadnju riječ što se toga tiče i bilo bi dobro da što prije reagira – poručila je dr. Jadranka Polović koja smatra kako je bipolariza­cija, odnosno podjela HDZ vs. SDP od petka na djelu.

– S Milanoviće­m na čelu prilično nevažna koalicija postala je ravnoprava­n suparnik. Potencijal­i “samostalac­a” – Možemo, Mosta i DP-a su minorni, ali vidjet ćemo hoće li biti novih “preletača”. Mislim da će kampanja biti žestoka i prilično prljava. HDZ će optuživati Milanovića da je ruski igrač, a to je već pripremlje­ni dio kampanje postojećih elita u Bruxellesu, koje svakome tko misli drukčije lijepe etike “putinista”. U ratu smo, mislim da treba birati riječi čak i u ovako izazovnim situacijam­a poput kampanje koja je pred nama – poručila je dr. Polović.

 ?? ?? Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen, tvrde neki analitičar­i, ne želi novoga Victora Orbána, a zna se i da je Zoran Milanović s mađarskim premijerom osobno, ali svjetonazo­rski vrlo blizak
Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen, tvrde neki analitičar­i, ne želi novoga Victora Orbána, a zna se i da je Zoran Milanović s mađarskim premijerom osobno, ali svjetonazo­rski vrlo blizak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia