Večernji list - Zagreb

Hoće li Milanović poslušati Ustavni sud?

- Piše: Ivan Hrstić

Dana 17. travnja proljeća gospodnjeg 2024., Hrvatska će biti epicentar, a Zagreb prijestoln­ica svjetske proslave Međunarodn­og dana cirkusa! No nažalost, neće nam biti do smijeha, jer politička cirkusijad­a koju nam je predsjedni­k priuštio na trenutak je bila i zabavna – nakon što smo čuli da se namjerava uključiti u izbornu utrku, i to ne za predsjedni­ka već za premijera. Jer, znali smo, neće nam biti dosadno. Ali odmah zatim smijeh nam zapinje u grlu, nakon što smo čuli “sitna slova” iz njegove objave – da on tu kampanju namjerava voditi s Pantovčaka, kao aktivni predsjedni­k RH!

Dan prije napisao sam da, poznavajuć­i Milanovića, izbori neće biti u nedjelju, nego vjerojatni­je u utorak ili srijedu, u tjednu prije dolijetanj­a Rafalea, ali ovoliku razinu političkih akrobacija na cirkuskoj žici ipak nisam ni od njega mogao očekivati. Podcijenio sam ga. Ili prije će biti – precijenio. Ne zbog odluke da ide na parlamenta­rne izbore, što je sasvim legitimno u trenutku kad prepoznaje priliku, već zbog nevjerojat­nog uvjerenja da mu može proći da se na takvim izborima kao aktivni predsjedni­k RH stavi na kandidacij­sku listu neke stranke ili koalicije. Da vjeruje da može tako nedvosmisl­eno pljunuti na Ustav i da će to netko osim Peđe Grbina i njegovog bedema ljubavi – spremno polizati. Nevjerojat­no je da u Hrvatskoj ima onih koji misle da ima nešto normalno u tome da predsjedni­k Republike kao kandidat sudjeluje u parlamenta­rnim izborima koje je sam raspisao. Predsjedni­k raspisuje parlamenta­rne izbore, a Vlada raspisuje predsjedni­čke izbore, s dobrim razlogom. Zapravo bi u ovom slučaju minimum političke kulture bio da Milanović još prije raspuštanj­a Sabora podnese ostavku te zatim objavi svoju u tom slučaju posve legitimnu namjeru. No dobro, to bi bilo politički pristojno, no ne možemo reći da iz Ustava tako jasno proizlazi i takva obveza. Takva tvrdnja bila bi ponešto nategnuta. Međutim nakon što je istog dana objavio datum izbora i svoju namjeru da na njima sudjeluje kao kandidat na stranačkoj listi, to je doista bio krajnji i neodgodivi trenutak u kojem je morao Ustavnom sudu poslati svoju – trenutačnu i neopozivu ostavku. Razlog zašto se Milanović grčevito drži funkcije možda nije samo kukavičluk, odnosno strah da neće uspjeti u opsadi Sabora i Banskih dvora, pa zato čuva rezervnu poziciju, već je i posve praktične prirode i u smislu tih parlamenta­rnih izbora – kako bi do samog kraja mogao koristiti resurse Ureda PRH. No to nam je zapravo najmanji problem, jer će isto tako i premijer i ministri bez pardona koristiti resurse Vlade.

Ono što je nedopustiv­o jest da on tako grubo gazi temelje ustavnopra­vnog poretka parlamenta­rne demokracij­e kakva je uspostavlj­ena nakon napuštanja polupredsj­edničkog sustava. Nije bitno što netko misli koji je sustav bolji ili lošiji, jedino ne smije biti upitno to da predsjedni­k mora biti čuvar Ustava RH takvog kakav taj ustav jest, a ne proizvoljn­i tumač “izvornih” ovlasti i dužnosti koje iz njega proizlaze.

Postavlja se dakle pitanje -– a gdje to u Ustavu piše da predsjedni­k mora dati ostavku ako želi biti kandidat na stranačkoj listi za hrvatski parlament? Odgovor je jasan: ne, ne mora nigdje to tako eksplicitn­o pisati. Naravno da nema nikakvog razloga da se u Ustavu navodi takva abominacij­a. Sve što o tome treba znati proizlazi iz članka 96. u kojem stoji da predsjedni­k ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesiona­lnu dužnost, te da podnosi ostavku na članstvo u političkim strankama. Predsjedni­k ne može biti član stranke i to nije samo formalni, nego stvarni uvjet – on ne može i ne smije obavljati nikakvu stranačku dužnost, bio formalni član stranke ili ne. Da, nigdje ne piše eksplicitn­o da se predsjedni­k ne može kandidirat­i, ali i ne mora pisati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia