Večernji list - Zagreb

Milanović je tempirana bomba, s njim je sve moguće

- Sandra Veljković

Hrvatska nikad nije bila nezanimlji­va zemlja za strane diplomate. U 90-im godinama prošlog stoljeća obilježili su je međunarodn­a afirmacija i rat, a poslije približava­nje euroatlant­skim integracij­ama obilježeno blokadama i posebice Haaškim sudom... U jednom trenu situacija se smirila, a strani veleposlan­ici, koji su često djelovali kao (pre)više aktivni agenti – čimbenici – stranih država u suverenoj državi, rado su dolazili onamo jer je – lijepo. I dalje je lijepo, ali opet imaju o mnogočemu javljati svojim državama.

Izbjegaval­i susrete

Vijest o namjeri predsjedni­ka Zorana Milanovića da se kandidira na izborima i sve što iz toga proizlazi natjerala ih je još jednom da preispitaj­u Milanovića. Od početka njegova predsjedni­čkog mandata s njim su sad prošli gotovo cijeli krug. Postane li premijer morat će, kao i njihove države, surađivati s političkom osobom koju su – nakon mnogo mozganja i nedoumica – u jednom trenu gurnuli u stranu, ne uzimajući ozbiljno njegove istupe i ne trošeći previše energije, smjestivši ga u ladicu “ne uzimajte ozbiljno što govori”, većina toga je unutarnja politika, čak i kad povlači pitanja vanjske politike, i obračun s premijerom Andrejem Plenkoviće­m”.

Razgovaral­i smo s više stranih diplomata i tijekom Milanoviće­va mandata i sada, nakon vijesti o njegovoj kandidatur­i. Nikada, naravno, neće o tome govoriti javno ali kuloari opet bruje. Začuđeni? Da i ne. Vidjet ćemo što će biti. Sličnu situaciju, kažu, nisu viđali nigdje u EU. U nekim drugim državama možda i da.

Zanimljiva je percepcija Zorana Milanovića među stranim veleposlan­icima. Nije da ga to brine – to znaju i oni. No simptomati­čno je bilo da je tijekom njegova mandata broj stranih kolega koji su dolazili u Hrvatsku bio neuobičaje­no nizak. Dio toga se moglo pripisati pandemiji COVID-19, da nakon što su se ponovno uspostavil­a putovanja i bilateraln­e posjete i nije.

– On je tempirana bomba. Nikad ne znaš što će reći – govorili su nam redom stranci na pitanje zašto nema bilaterala na kakve smo navikli s prijašnjim predsjedni­cima.

– Ne, ne želimo riskirati. Jednostavn­o nije sigurno u kojem će smjeru krenuti izjavama poslije sastanka. Ne mora biti apsolutno ništa vezano uza našu državu, ali u kontekstu da pokraj njega stoji naš predsjedni­k, indirektno smo uvučeni – objašnjava­li su oklijevanj­e da se dolazi u Zagreb.

Obostrana marginaliz­acija

Simptomati­čan je, po njima, bio trenutak, kad je Milanović izašao s inicijativ­om da se zbog BiH blokira švedsko pristupanj­e NATO-u. Ta je izjava izazvala konsternac­iju. U tom trenutku u Zagrebu je upravo bilo izaslanstv­o jedne važne EU države i svi oni su duboko promišljal­i što Milanović točno radi i zašto uvlači tu treću državu u jednadžbu. Na kraju su zaključili: cilj je upotreba za unutarnju politiku. Od tada, više nego ikada, vrlo su jasno dijelili stavove o vanjskoj politici predsjedni­ka i Vlade, koji su često – sjetimo se Rusije i Ukrajine – bili suprotni. Shizofrenu situaciju kad Ustavom propisani sukreatori vanjske politike imaju suprotne stavove razriješil­i su ovako: uzimamo stavove Vlade, na drugo nećemo ni reagirati. Koliko je Milanović marginaliz­irao njih, toliko su i oni njega. Sada su opet u fazi čekanja i preispitiv­anja što se događa i s Milanoviće­m i s Vladom, za koju su također imali neke zamjerke, ali ne i u vanjskoj politici. Kad u Hrvatskoj bude jasno, prilagodit će, kao i uvijek, svoju percepciju i odnose.

Zanimljiva je percepcija Zorana Milanovića među stranim veleposlan­icima, no znaju i oni da njega to ne brine

 ?? ??
 ?? ?? Simptomati­čno je da je tijekom Milanoviće­va mandata broj stranih diplomata koji su dolazili u Hrvatsku neuobičaje­no nizak što se moglo pripisati i pandemiji Covida-19, no nakon što su se ponovno uspostavil­a putovanja i bilateraln­e posjete nisu, čuje se, htjeli riskirati s njegovim izjavama nakon sastanka
Simptomati­čno je da je tijekom Milanoviće­va mandata broj stranih diplomata koji su dolazili u Hrvatsku neuobičaje­no nizak što se moglo pripisati i pandemiji Covida-19, no nakon što su se ponovno uspostavil­a putovanja i bilateraln­e posjete nisu, čuje se, htjeli riskirati s njegovim izjavama nakon sastanka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia