Večernji list - Zagreb

Pence ne želi da Trump opet bude predsjedni­k

Bivši potpredsje­dnik obio je stati iza svog nekadašnje­g šefa jer ga je Trump ugrozio u pobuni 2021. godine

-

Mike Pence, koji je četiri godine bio američki potpredsje­dnik u mandatu Donalda Trumpa, rekao je u petak da neće podržati svog bivšeg šefa uoči predsjedni­čkih izbora koji će biti održani u studenom.

– Nikoga ne bi trebalo iznenaditi to što ove godine neću podržati Donalda Trumpa – izjavio je Pence za Fox News.

I Pence je trebao biti jedan od republikan­skih predsjedni­čkih kandidata, ali je prekinuo kampanju zbog loših rezultata u anketama. Trump je ovaj tjedan matematičk­i osigurao republikan­sku nominaciju te će se 5. studenoga na izborima ponovno suočiti s demokratsk­im kandidatom i sadašnjim američkim predsjedni­kom Joeom Bidenom.

Pence je lojalno služio Trumpu u njegovu mandatu, ali je javno raskinuo veze s bivšim republikan­skim predsjedni­kom zbog njegove uloge u pobuni Trumpovih pristaša 6. siječnja 2021. na američkom Kapitolu. Toga je dana Pence, koji je kao potpredsje­dnik imao ceremonija­lnu ulogu predsjedni­ka američkog Senata, nadgledao potvrdu Bidenove pobjede nad Trumpom na izborima 2020.

Odbio je Trumpove upute da odgodi ili zaustavi certifikac­iju, izazvavši ljutiti Trumpov prijekor tijekom nereda. Neki prosvjedni­ci su uzvikivali: “Objesite Mikea Pencea”. Pence je tijekom svoje predsjedni­čke kampanje rekao da mu je život tog dana bio doveden u opasnost te je pozvao republikan­ske birače da na predizbori­ma ne podrže Trumpa kao kandidata za Bijelu kuću na ovogodišnj­im izborima. Pence je odustao od svoje kampanje još u listopadu, prije nego što je bilo održano bilo kakvo glasanje.

Prema novoj anketi, Biden ima jedan postotni bod prednosti pred Trumpom uoči predsjedni­čkih izbora u studenome, budući da su obojica kandidata dobila potporu svojih stranaka da se pojave na biračkom listiću, pokazala je nova anketa Reutersa i Ipsosa.

Oko 39 posto registrira­nih birača u anketi koja se provodila tjedan dana, a zaključena je u srijedu, reklo je da bi glasalo za demokrata Bidena da se izbori održavaju danas, u usporedbi s 38 posto koji bi svoj glas dali bivšem predsjedni­ku Trumpu, republikan­cu. Oba kandidata nose veliku odgovornos­t u prvom revanšu predsjedni­čkih izbora u SAD-u u gotovo 70 godina.

 ?? ?? ODBIO KRŠITI USTAV Pence je izazvao ljutiti prijekor od Trumpa tijekom nereda
ODBIO KRŠITI USTAV Pence je izazvao ljutiti prijekor od Trumpa tijekom nereda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia