Večernji list - Zagreb

Brod nade doplovio do gladne Gaze i iskrcao 200 tona hrane

Netanyahu je odobrio potencijal­ni napad na grad Rafah u Pojasu Gaze, na samom jugu razorene palestinsk­e enklave

- Hassan Haidar Diab

Dok iz cijelog svijeta stižu upozorenja izraelskom premijeru da ne pokreće ofenzivu na grad Rafah, jer bi to moglo izazvati veliku humanitarn­u katastrofu, brod katalonske nevladine organizaci­je Open Arms doplovio je do obale Pojasa Gaze i iskrcao 200 tona hrane od koje se može pripremiti 500.000 obroka. Hranu je poslala organizaci­ja World Central Kitchen (WCK).

Humanitarn­i rad

”WCK iskrcava pakete neophodne hrane, a oni su stigli putem naše prve pomorske pošiljke u Gazu u sklopu Operacije Safeena”, priopćio je WCK koji je osnovao španjolski kuhar Jose Andres. Istaknuo je kako je to njihov međunarodn­i napor kako bi se Palestinci­ma dostavila pomoć u što većoj mjeri. Open Arms je objasnio da se pošiljka sastoji od “brašna, riže, graška, graha, tune i ostalih osnovnih namirnica”.

”Nikada nećemo zaboraviti ovaj trenutak. Ovo je povijest”, napomenula je organizaci­ja. Uskoro stiže još jedan brod koji se puni i priprema za slanje pomoći ljudima u Gazu. Istodobno, visoki predstavni­k Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell komentirao je slučaj rekavši da ovaj brod predstavlj­a “tračak nade u mračnim vremenima”. Također je istaknuo potrebu da humanitarn­a pomoć stigne u Gazu brzo i svim mogućim sredstvima, posebice kopnom, kako bi se spriječilo širenje gladi. Na društvenim mrežama osvanula je dramatična snimka na kojoj je palestinsk­o dijete snimljeno kako moli egipatske vojnike za hranu nakon što se popelo na električni stup kako bi se uzdiglo iznad ograde na južnoj granici Gaze.

UNRWA, UN-ova agencija za palestinsk­e izbjeglice, već je upozorila da je jedno od troje djece u Gazi neuhranjen­o i da ondje “prijeti glad”. Prema procjenama Ujedinjeni­h naroda, više od polovine stanovništ­va Gaze pati od ozbiljne nestašice hrane i lijekova. Zanimljivo je da je to prvi brod humanitarn­e pomoći koji je stigao u Pojas Gaze od 2005. godine. U pozadini toga nije bilo potpore Ujedinjeni­h naroda ni bilo kojeg svjetskog lidera, već je to zasluga poznatog američko-španjolsko­g kuhara Josea Andresa, čija je dobrotvorn­a organizaci­ja World Central Kitchen surađivala sa španjolsko­m grupom

Arms” kako bi dopremila oko 200 tona hrane u područje koje je pogođeno glađu.

Novine su istaknule da je Andres stekao slavu zahvaljuju­ći svojim kuharicama i poznatim restoranim­a koje je posjedovao, ali je također postao poznat po putovanjim­a u područja koje su zadesile katastrofe i sukobi, kamo su uz pomoć organizaci­je čiji je suosnivač dostavljan­e zalihe hrane. U Washington­u je ostvario uspjeh u svijetu kulinarstv­a, nadzirući novi restoran Gallio od 1993. godine, te je pokrenuo više od 30 restorana, većinom u SAD-u, prije nego što je osnovao Global Central Kitchen 2010. godine.

Istodobno, kako arapski i izraelski mediji pišu, očekuju se novi pregovori Izraela i Hamasa o posredovan­ju u prekidu vatre, koji počinju u Kataru u nedjelju poslijepod­ne. Razgovori dolaze u vrijeme kada Izrael razmatra prekid vatre i sporazum o razmjeni zarobljeni­ka koji je predložio Hamas.

Poziv na odgodu napada

U međuvremen­u, Netanyahu je odobrio potencijal­ni napad na grad Rafah u Pojasu Gaze na samom jugu razorene palestinsk­e enklave, kamo se sklonilo više od polovine njezinih 2,3 milijuna stanovnika nakon pet mjeseci ratovanja. Svjetski saveznici i kritičari Netanyahua su pozvali da odgodi napad na Rafah zbog straha da će biti mnogo civilnih žrtava. No Izrael tvrdi da je riječ o jednom od posljednji­h uporišta Hamasa, a obvezao se da će ga uništiti, te kaže da će stanovnici biti evakuirani.

 ?? ?? NEOPHODAN SADRŽA Nevladina organizaci­ja Open Arms objasnila je da se na brodu nalae brašno, riža, grašak, grah, tuna i ostale osnovne namirnice
NEOPHODAN SADRŽA Nevladina organizaci­ja Open Arms objasnila je da se na brodu nalae brašno, riža, grašak, grah, tuna i ostale osnovne namirnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia