Večernji list - Zagreb

Sigurno nam treba više žena u politici

-

Prvo iznenađenj­e, izbori će biti u srijedu. Drugo iznenađenj­e, predsjedni­k države Zoran Milanović bit će premijersk­i kandidat. Vodi li to i prema trećem iznenađenj­u, pobjedi ljevice na izborima?

Odluka da se izbori održe u srijedu svakako je iznenađuju­ća, ali smatramo da je motiviraju­ća za veći izlazak birača. Još veće iznenađenj­e je kandidatur­a predsjedni­ka države Zorana Milanovića za premijera. To definitivn­o unosi novu dinamiku u političku arenu Hrvatske i može se smatrati značajnim potresom na političkoj sceni. Milanoviće­va kandidatur­a može mobilizira­ti sve one birače kojima je jasno da su ovo izbori – ili HDZ ili Hrvatska, što potencijal­no vodi prema “trećem iznenađenj­u”’, odnosno pobjedi koalicije centar-lijevo na izborima.

Slažete li se da su netom raspušteni deseti saziv Sabora obilježile – zastupnice, pogotovo one koje su prvi put dobile priliku biti u parlamentu. Čime su to one u javnosti ostavile takav dojam?

Rad Sabora je, bez sumnje, obilježila prisutnost zastupnica, osobito onih koje su prvi put sudjeloval­e u radu parlamenta. Na početku smo pokrenule i inicijativ­u zastupnica za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja, čime smo pogurale promjene Kaznenog zakona. Angažirano­st zastupnica, odvažnost u raspravama i spremnost da se uhvate u koštac s temama od društvene važnosti ostavile su snažan dojam na javnost. Dokazale smo da su žene ne samo sposobne za kvalitetan politički rad, već i da mogu unijeti svježinu i inovativno­st u političke procese, često se usmjeravaj­ući na pitanja koja su prije bila zapostavlj­ena.

Vi, Dalija Orešković iz SSiP-a, koja je neko vrijeme bila i dio Centra, te Anka Mrak-Taritaš iz Glasa činile ste prvi ženski zastupničk­i klub u povijesti Sabora. Ima li šanse da nakon izbora taj klub opstane i dalje ili...?

Naš klub je pokazao da je moguće prijeći stranačke granice u cilju ostvarivan­ja zajednički­h ciljeva. Sada su naše stranke dio koalicije koja zajedno izlazi na izbore i nadam se pobjedi. Vidjet ćemo kako će se posložiti Sabor nakon izbora i koji će se klubovi formirati. Nadam se da smo svojim radom ohrabrile mnoge djevojke da se aktiviraju u svojoj zajednici, pa tako i u politici, jer nam u njoj sigurno treba više žena. (Božena Matijević)

 ?? ??
 ?? ?? članica predsjedni­štva stranke Centar
članica predsjedni­štva stranke Centar
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia