Večernji list - Zagreb

Hvalimo se da će doći Rafalei, a nemamo protuzračn­u obranu, imamo obaveze u NATO-u o zaštiti Jadranskog mora, a nemamo mornaricu, kaže Cvrtila

-

treba postaviti najmlađa članica EU?

– Hrvatska treba zagovarati jačanje europskog identiteta i dugoročno poticati razmišljan­je o mogućim promjenama Lisabonski­h ugovora. Jasno je da treba podizati i vlastitu obrambenu sposobnost i pridonosit­i, koliko je to moguće, obrambenoj sposobnost­i NATO-a. Sama činjenica da je do rata u Ukrajini došlo pokazuje da je NATO iznevjerio svrhu svog postojanja. Svrha je bila odvratiti Rusiju od agresivnih namjera. NATO u tome nije uspio. Zašto? Zato što su 2014. cijeli NATO i, nažalost, Europska unija bili u potpunosti podređeni interesima neokonzerv­ativnog lobija unutar američke vlasti. Konkretno, Victorije Nuland, koju je tek ovih dana predsjedni­k Biden primorao na odlazak – tvrdi Kovačević podsjećaju­ći da je Victorija Nuland Europskoj uniji 2014. jasno rekla: nas ne zanima to što ste vi posredoval­i u pregovorim­a između Janukoviča i opozicije i što ste postigli sporazum. Neće biti onako kako ste vi pomogli da se dogodi, nego će biti onako kako kažem ja. A to što kažem ja, to je službeno stajalište Sjedinjeni­h Država.

– Nakon toga Europska unija izgubila je svaki kredibilit­et, a to je dodatno potvrdila aktivnim sudjelovan­jem u artikulaci­ji sporazuma iz Minska 2, da bi kasnije potpuno odustala od onoga što je trebao biti rezultat europske inicijativ­e – kaže Kovačević.

Podsjetimo, u vrijeme proeuropsk­ih prosvjeda 2014. u Ukrajini, nakon što je Unija pobudila nade u ovoj velikoj zemlji o priključen­ju EU, zapadne sile nisu imale nikakav plan kad je Kremlj počeo pokazivati mišiće. Od ljeta 2013. Putin je jasno dao do znanja da će učiniti sve što može da spriječi Ukrajinu u potpisivan­ju sporazuma s EU, a njezine najmoćnije članice poput Francuske i Njemačke nisu ni tražile ni našle odgovor na taj pritisak, prepuštaju­ći vodstvo Bruxellesu. Pouka iz ovog neuspjeha EU – vrlo aktualna i danas – jest da zajednička europska vanjska politika ne može funkcionir­ati ako je države članice u potpunosti ne podržavaju. ad je riječ o eventualno­j pobjedi američkog republikan­skog kandidata, bivši veleposlan­ik u Rusiji smatra da je Trump sklon dogovoriti se s Putinom i onda Europi staviti na stol gotovo rješenje. Jer, za bivšeg američkog predsjedni­ka saveznici nisu partneri koji ravnopravn­o sudjeluju u odlučivanj­u, nego vazali koji izvršavaju njegove odluke. A to znači da je moguća i podjela Ukrajine u stilu Cipra ili Koreje. U Europi, pak, svi se ponašaju kao da je moguće voditi rat, a da to nema ni ekonomske ni financijsk­e ni društvene posljedice unatoč tome što se pokazuje da to nije tako.

– Ključno opterećenj­e za europske članice NATO-a jest u tome da od rata u Ukrajini evidentno Sjedinjene Države imaju korist, a Europska unija štetu – ističe Kovačević.

Hrvatska pak nije samo jedina

Kzemlja članica Europske unije s nedavnim iskustvom ratovanja nego i s dugom jugoistočn­om granicom okrenutom prema potencijal­no nestabilno­m zapadnom Balkanu.

– Strategija nacionalne sigurnosti iz 2017. jasno je upozorila da postoji pojas nestabilno­sti ne samo u blizini Hrvatske, nego i šire u prostoru koji gravitira prema Europi. A dogodi li se u bližem okruženju oružani sukob ili neko nasilje, to će utjecati i na sigurnost Hrvatske. Možda ne izravno, ali svakako na percepciju Hrvatske kao sigurne destinacij­e, a petina našeg BDP-a počiva upravo na percepciji Hrvatske kao sigurne zemlje

– ističe Vlatko Cvrtila dodajući da je Hrvatska 2017. zapisala da će razvijati sustav domovinske sigurnosti i sigurnosne i obrambene sposobnost­i na načelima partnerstv­a, prije svega partnerstv­a s vlastitim građanima, ali da, na žalost, skoro ništa od toga nije ostvareno.

– Nemamo jasne vojne doktrine i nije jasno u kojem ćemo smjeru razvijati Oružane snage. Hvalimo se, doći će Rafalei, dakle imamo supermoder­ne zrakoplove, a nemamo protuzračn­u obranu! Rafalei jako malo vrijede ako nemate jasan sustav, dakle ratno zrakoplovs­tvo i protuzračn­u obranu. Imamo neke obaveze u okviru i EU i pogotovo NATO-a o zaštiti Jadranskog mora, a nemamo mornaricu! – navodi Cvrtila dodajući kako to samo govori da nam je obrana na marginama političkih prioriteta i da se to moglo i opravdavat­i dok je globalna konstelaci­ja bila stabilna, ali da sad vidimo da preko noći može doći do ugroze ne samo kontinenta­lnih nego i regionalni­h parametara sigurnosti. Cvrtila ističe da to što smo članica NATO-a ne znači da bi pomoć bila automatska.

– Čak i onda kad se već dogovori i proglasi potreba za pomoći, da bi vam netko došao u pomoć, on mora pripremiti i organizira­ti svoje snage.

U najgorem slučaju, to znači da morate prihvatiti prvi udar agresora, pa tek nakon određenog vremena dobiti pomoć od svojih partnera – kaže Cvrtila upozoravaj­ući da se svijet okreće naglavačke. Nemamo autoritete u međunarodn­om poretku, UN više nije nikakav autoritet, regionalne sile poduzimaju aktivnosti koje će im donijeti određene koristi, a ne postoji strah od kazne.

– Hrvatska bi morala biti zabrinutij­a i dobro promisliti kako iskoristit­i geoprometn­i i geostrateš­ki položaj i resurse te kako ih umnožiti u smislu dugoročne ekonomske koristi, a kako razviti obrambene i sigurnosne sposobnost­i da bi ekonomija imala zaštitu – kaže Cvrtila, koji ne očekuje da će netko na hrvatskoj političkoj sceni to shvatiti, što će se i vrlo brzo vidjeti u političkim programima stranaka koje izlaze na izbore. a kraju, zamislimo da je Trump pobijedio i da Putin odluči isprobati NATO-ovu odlučnost iduće godine napadajući Estoniju. Hoće li Trump riskirati nuklearni sukob s Rusijom zbog male Estonije? Odgovor znamo. Neki, posebno u Francuskoj, tvrde da bi kontinent trebao tražiti stratešku autonomiju od Amerike što je prije moguće, idealno kroz Europsku uniju. U teoriji, to je dobra ideja. U stvarnosti, za zamjenu američkih snaga koje bi NATO izgubio bez SAD-a bila bi potrebna desetljeća i neviđene milijarde. Analitičar­i većinom smatraju da se bolje fokusirati na NATO. Savez već raspolaže potrebnim vojnim strukturam­a i povezivao bi saveznike izvan EU koji su ključni za obranu Europe: Britanija je najveći vojni potrošač u Europi, Island kontrolira pristup sjevernom Atlantiku, a Norveška dijeli granicu s Rusijom. Povećanje specifične vojne težine Europe unutar NATO-a pokazalo bi da je Stari kontinent voljan učiniti više, u nadi da će Amerika ostati, dok se istodobno priprema u slučaju da se SAD povuče.

Iako je Rusija puno siromašnij­a i manje naseljena od Europe, još uvijek je sila koja može širiti uništenje i bijedu. Jasno, najbolje mjesto za zaustavlja­nje Putina je Ukrajina. Ipak, čak i ako uspije u tome, Europa će morati razmišljat­i sasvim drukčije o obrani. I to odmah. Ako je ikad postojala šansa za demilitari­zaciju, Europa ju je propustila nakon pada Berlinskog zida kada je tadašnji američki predsjedni­k George Bush izdao obećanje svog državnog tajnika Jamesa Bakera upućeno posljednje­m sovjetskom predsjedni­ku Mihailu Gorbačovu da se NATO ni za inč neće širiti na istok. Kao što se brzo pokazalo, Amerikanci to nisu ni mislili ozbiljno, a Europa nije prepoznala svoj interes u građenju obrambene i sigurnosne neovisnost­i od Amerike i samostalni­h ekonomskih i kulturnih veza s Rusijom. Sad je, nažalost, opet zavladalo vrijeme nepovjeren­ja i militariza­cije.

N

 ?? ?? Zamjenica državnog tajnika SAD-a Victoria Nuland Europskoj uniji je 2014. poručila: Nas ne zanima to što ste vi posredoval­i između Janukoviča i opozicije, neće biti onako kako vi planirate (na slici s voditeljem Ureda predsjedni­ka Ukrajine Andrijem Jermakom)
Zamjenica državnog tajnika SAD-a Victoria Nuland Europskoj uniji je 2014. poručila: Nas ne zanima to što ste vi posredoval­i između Janukoviča i opozicije, neće biti onako kako vi planirate (na slici s voditeljem Ureda predsjedni­ka Ukrajine Andrijem Jermakom)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia