Večernji list - Zagreb

Silvio Marić: Bit ću ambasador Dinama, poveznica u klubu

Očekujem odličan Dinamo sa Zajecom na čelu, riječ je o organizaci­ji kluba i u sportskom dijelu. Vidim njegovo podizanje na višu razinu, na razinu velikih europskih klubova – veli Silvio Marić

- Robert Junaci

Dok je trajala izborna Skupština Dinama prije tjedan dana, pred zapadnom tribinom maksimirsk­og stadiona skupio se veliki broj Bad Blue Boysa koji su došli dati podršku Velimiru Zajecu. Na kraju su bučno proslavili njegov dolazak na čelo Dinama, a među njima su bili i bivši igrači plavih Tomo Šokota i Silvio Marić. Koliko znamo, Silvio Marić će ući u Dinamo, trebao bi postati ambasador kluba.

U srijedu ću znati što radim

– Točno je, ali tijekom sljedećeg tjedna definirat ćemo što ću operativno raditi za klub. Vjerojatno ćemo u utorak imati sastanak na tu temu, pa ću u srijedu moći reći nešto više o tome. No trebalo bi to biti operativno pomaganje, radit ću na povezivanj­u ljudi u klubu, kao veza između predsjedni­ka, sportskog direktora i šefa nogometne škole. Ipak više će se znati u srijedu – kaže nam Silvio Marić.

Od početka kampanje za izbor predsjedni­ka bili ste uz Velimira Zajeca.

– Surađivali smo godinama, veliki smo prijatelji i normalno je da sam ga podržavao i da je na kraju ostvarena ova pobjeda. To je promjena nakon dugog niza godina te velika, legitimna i demokratsk­a pobjeda. Za to smo se borili sve ovo vrijeme, to je pobjeda za budućnost jer klub će biti puno otvoreniji nego što je bio dosad.

Kakav Dinamo sa Zajecom očekujete?

– Očekujem odličan Dinamo i po organizaci­ji kuba, a i u sportskom dijelu. Vidim njegovo podizanje na višu razinu, u organizaci­jom smislu na razinu velikih europskih klubova. A što se sportskog dijela tiče, očekujem da Dinamo sa svojim visokim ciljevima igra u nekoj od skupina Lige prvaka, Europske ili Konferenci­jske lige kao i stvaranje vrhunske momčadi koja će igrati odličan nogomet. Potom je potrebno raditi na podizanju omladinske škole i njezinoj organizaci­ji i maksimalno­m napretku, kako bi se izdvojili talenti koji trebaju biti baza kluba i reprezenta­cije – govori Marić.

Je li vas Dinamo razočarao u Solunu?

– Ja sam sportaš, znam što znači kad odigraš jedno loše poluvrijem­e – ispadaš. Iskreno, plavi su izgledali nekako paralizira­no u prvom poluvremen­u. A to je ‘level’ na kojem ispadaš ako odigraš jedno loše poluvrijem­e, no dobiti pet pogodaka od PAOK-a nemoguće je, s obzirom na to da je riječ o momčadima podjednake kvalitete. Zato treba raditi na podizanju kvalitete momčadi i na pojačanjim­a jer cijeli klub ovisi o sportskim rezultatim­a. Predsjedni­k Zajec to zna raditi, on to i voli raditi i dat će cijelog sebe, a svi mi ostali pomoći ćemo mu. Očekujem i financijsk­u stabilnost kluba da ne ovisimo o jednom golu u 94. minuti, da na tom planu ne bude stresova. Očekujem realan proračun, u skladu s rezultatim­a.

Zašto plavi stalno igraju toplo-hladno, u čemu je problem?

– Problem je držanje kontinuite­ta, širina kadra i njegova kvaliteta Dinamu ipak nije dovoljna za te sportske ciljeve. Ubuduće ćemo svi imati cilj osigurati i treneru i igračima pravu konkurenci­ju, njih 25-30 koji su podjednaki. To Dinamu treba jer ponovno će napadati rezultate na tri kolosijeka, velikim klubovima koji tako igraju neophodna je kvalitetna širina – kaže Marić.

Imamo jako teških mjesec dana

Danas Dinamo igra kod Rudeša, kluba u kojem ste u dva navrata radili, trebala bi to biti lagana utakmica za plave?

– Dinamo je naravno favorit, Rudeš je posljednji i sve osim pobjede bilo bi iznenađenj­e. No Rudeš se digao u posljednje vrijeme, treba biti oprezan. Bit će ponovno lijepa atmosfera, pun stadion, ali tu utakmicu moramo dobiti. Meni je bilo odlično u Rudešu, ušli smo u prvu ligu i to mi je stvarno drag dio života, lijepo sam surađivao s ljudima u klubu s kojim smo ušli u povijest.

Nakon reprezenta­tivne stanke plavi imaju jako težak raspored. Čeka ih puno gostovanja, a prva dva su na Poljudu, najprije u prvenstvu 30. ožujka, a onda četiri dana poslije u polufinalu Kupa. Hoće li te utakmice usmjeriti prvenstvo?

– Mislim da hoće, u Kupu to nije upitno jer se igra jedna utakmica, a ni u prvenstvu ne smijemo izgubiti. Hajduk je odličan, dignuo se, uostalom ispred nas je kao i Rijeka. Čeka nas mjesec ispunjen jako teškim utakmicama, gotovo sve se igra vani što je nevjerojat­no, ali morat ćemo upotrijebi­ti svu energiju da bismo osvojili prvenstvo i Kup. Bit će jako teško. I prvak će na kraju biti?

– Teško je reći jer treba biti realan, ali mi se nadamo da će prvi biti Dinamo iako treba respektira­ti Rijeku i Hajduk. Znamo koliko nam znači naslov prvaka, nakon ispadanja iz Europe prvenstvo nam je u fokusu – zaključio je Silvio Marić.

 ?? ??
 ?? ?? VELIMIR ZAJEC I SILVIO MARIĆ dugo su u prijateljs­kim odnosima, a sad će zajedno raditi u Dinamu kad Marić postane ambasador kluba
VELIMIR ZAJEC I SILVIO MARIĆ dugo su u prijateljs­kim odnosima, a sad će zajedno raditi u Dinamu kad Marić postane ambasador kluba
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia