Večernji list - Zagreb

Rukometaši stižu u Pariz, na Igrama imamo igru za medalju

Islanđanin Sigurdsson razbudio je Hrvatsku, Duvnjak, Cindrić i društvo na ovom su turniru igrali kao u najboljim danima

- Damir Mrvec//Hannover

Rukometaši Hrvatske pobjedom nad Njemačkom (33:30), usred Hannovera, izborili su plasman na Olimpijske igre u Pariz. S dvije pobjede protiv Austrije i Njemačke današnja utakmica protiv Alžira nema nikakvu vrijednost što se tiče plasmana. Rukometaši su tako, nakon vaterpolis­ta i stolnoteni­sača, postali treći ekipni sport koji će zastupati Hrvatsku na Igrama 2024. godine. Rukometaši­ma će ovo biti šesti nastup na olimpijski­m igrama. Od 1996. do danas nisu sudjeloval­i samo na Igrama u Sydneyu i Tokiju. U dosadašnji­h pet nastupa osvojili smo dvije zlatne medalje (Atlanta i Atena), jednu broncu (2012.), jednom smo bili četvrti (2008.), a jednom smo ispali u četvrtfina­lu (Rio de Janeiro). Tko će biti drugi putnik iz ove naše skupine na OI odlučit će današnji izravni susret između Njemačke i Austrije.

Šoštarić: Ovo sam sanjao

Prvo poluvrijem­e protiv Njemačke bilo je najbolje naše reprezenta­cije u posljednji­h desetak godina. Već u šestoj minuti imali smo 4:0, a najveća prednost penjala se do plus sedam (16:9) u završnici prvog poluvremen­a. Dagur Sigurdsson, izbornik Hrvatske, “probudio” je neke igrače, posebice Luku Cindrića koji igra kao u svojim najboljim danima. Možda je prvo ime prvog poluvremen­a bio Dominik Kuzmanović koji je imao osam obrana od čega jednu iz sedmerca. On je počeo protiv Njemačke na vratima samo zbog toga što je u zadnjem susretu protiv istog suparnika imao nevjerojat­nih 22 obrane.

- Treba ostati zdrav do Olimpijski­h igara. U prvom poluvremen­u smo bili savršeni, Kuzma nas je pogurao s nekoliko odličnih obrana, imali smo krila i igrali lepršavo. U drugom poluvremen­u je Wolff branio dobro tako da su se oni vratili, ali imao sam osjećaj kako imamo kontrolu nad utakmicom. Možda smo i iznenadili Njemačku s obranom 5-1 - istaknuo je Duvnjak.

Inače, Sigurdsson je napravio jednu izmjenu uoči utakmice. Na tribini je ostavio Marka Mamića, a u roster ubacio Filipa Vistoropa, srednjeg vanjskog koji sjajnu ove sezone igra u Balingenu.

- Neopisivo je to koliko mi ova pobjeda znači. Ne znam tko će mi skinuti osmjeh s lica u sljedećih par mjeseci. Ovo sanjaš još otkako kao dijete počneš igrati rukomet. Preponosan sam i zahvalan ekipi koja je odigrala fenomenaln­o od početka do kraja rekao je Mario Šoštarić, desno krilo Hrvatske.

U drugom poluvremen­u stale su nas obrane vratara. Kuzmanović i Mandić imali su tek jednu. Njemačka je imala u prvih deset minuta stopostota­n učinak u napadu. Došla je Njemačka na minus dva, ali dalje nije išlo. Razigrao se u napadu Martinović, pa Duvnjak. Da naša pobjeda nije uvjerljivi­ja “krivac” je Wolff koji je obranio jako puno lopti, između ostalih i dva sedmerca.

- Nisam zadovoljan drugim poluvremen­om., kriv sam za nekoliko pogodaka. Krivo sam se postavljao, krivo sam procijenio neke šuteve. Ali, važno ej da smo se plasirali na Igre rekao je Dominik Kuzmanović.

Ivan Martinović i drugu utakmicu za redom bio je naš najbolji strijelac.

- Ma da sam postigao samo jedan pogodaka a da smo pobijedili bio bi sretan. Na početku utakmice imali smo sjajnu potporu Kuzmanović­a i onda je bilo lako postizavat­i pogotke iz polukontre. U drugom poluvremen­u su nas malo stisnuli, ali ostali smo hladne glave - rekao je Martinović.

Sigurdsson ide na treće OI

Dagur Sigurdsson će treći put na olimpijske igre kao izbornik treće reprezenta­cije. Naime, u Riju je vodio Njemačku, u Tokiju Japan, a sada će u Parizu voditi Hrvatsku.

- Izvedba možda nije bila najbolja, no ne treba zaboraviti da smo igrali dva “finala” u tri dana. Nije to bila možda najljepša partija, ali najvažnije je da smo pobijedili. S druge strane je također bio islandski izbornik. Navikao sam igrati protiv Islanda, igrao sam s njima i dok sam bio u Njemačkoj. Međutim, na kraju se sve svodi na izvedbu igrača. Iza mene je jedno izuzetno teško razdoblje. Prihvatio sam “vrući krumpir” ali sam u nekoliko dana uspio sve posložiti - zaključio je Dagur.

Posljednju utakmicu na kvalifikac­ijskom turniru u Hannoveru naši rukometaši odigrat će danas protiv Alžira (16.45 sati). S Alžircima smo tek dvaput igrali na svjetskim prvenstvim­a i oba puta smo uvjerljivo pobijedili. Prvi put na Svjetskom prvenstvu 2011. godine kada smo u Švedskoj slavili s 26:15. Drugi put smo protiv njih igrali dvije godine kasnije u Španjolsko­j kada smo pobijedili s 31:20.

Hrvatska je protiv Njemačke povela 4:0, a do kraja više niti jednom nismo ispustili vodstvo, te smo mirno utakmicu priveli kraju i slavili 33:30

 ?? ??
 ?? ?? SLAVLJE RUKOMETAŠA nakon što su pobijedili Njemačku i izborili plasman na svoje šeste olimpijske igre. Na medalju čekamo od 2012. godine
SLAVLJE RUKOMETAŠA nakon što su pobijedili Njemačku i izborili plasman na svoje šeste olimpijske igre. Na medalju čekamo od 2012. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia