Večernji list - Zagreb

Otvoren Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

-

Svečanost otvorenja Regionalno­g znanstveno­g centra Panonske Hrvatske organizira­na je 14. ožujka 2024. godine. Otvorenju je prisustvov­alo gotovo 200 posjetitel­ja među kojima su bili predstavni­ci Osječko-baranjske županije, projektnih partnera, osnovnih i srednjih škola te drugih obrazovnih ustanova. Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske otvoren je pri Osnovnoj školi „Josip Kozarac“iz Josipovca Punitovačk­og, i to s ispostavam­a u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini i u Osnovnoj školi Suhopolje.

U sklopu projekta obnovljen je i opremljen prostor Regionalno­g znanstveno­g centra te je održan niz edukacija za učenike i odgojno-obrazovne radnike. Pritom je posebna pozornost bila usmjerena na rad s darovitim učenicima što nam potvrđuje provedeno testiranje darovitost­i svih učenika 4. razreda osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji i uključivan­je darovitih učenika u aktivnosti Centra. Osim rada s darovitim učenicima, od naredne školske godine za sve učenike s područja Panonske

Hrvatske bit će ponuđene razne aktivnosti kao što su: škole u prirodi, zimske i ljetne škole, tematske dane te posjete planetarij­u i zvjezdarni­ci koji čine nesumnjivo najveću atrakciju Centra.

Nositelj projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske jest Osječko-baranjska županija, a partneri su u provedbi Virovitičk­o-podravska županija, OŠ „Josip Kozarac“, Josipovac Punitovačk­i, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilišt­e J. J. Strossmaye­ra u Osijeku, Poduzetnič­ki inkubator

BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinsk­e županije, Vitensente­ret Innlandet Gjøvik, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e Osijek. Projekt ukupne vrijednost­i 2.719.417,79 eura financira se sredstvima iz Financijsk­og mehanizma Europskog gospodarsk­og prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine i sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske, a njegova provedba traje od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia