Večernji list - Zagreb

Trenerski kolodvor HNL-a, a tek 18% smjena se isplati

- Karlo Ledinski

Početkom tjedna u Supersport HNL-u dogodila se već 13. trenerska smjena od starta sezone. Posljednji nesretnik bio je dojučerašn­ji trener Gorice Dinko Jeličić, koji je tako na klupi izdržao 21 utakmicu, što je ustvari – uspjeh! Naime, više utakmica u kontinuite­tu u istom klubu od njega ove sezone u HNL-u skupila su samo trojica trenera – Lokomotivi­n Silvijo Čabraja (maksimalni­h 27), Rijekin Željko Sopić (23) te Dinamov Sergej Jakirović (22). Kada pak pogledamo ovosezonsk­i trenerski prosjek, ispada da je prosječno zadržavanj­e na klupi hrvatskog prvoligaša ove sezone 11, 5 utakmica.

Najgori smo u Europi

Da, dobro ste pročitali, 11 i pol utakmica! Toliko o viziji čelnih ljudi hrvatskih prvoligaša. Doduše, ima i iznimaka. Silvio Čabraja jedini je trener koji je od početka sezone u istom prvoligašu, a strateg Lokomotive ne samo da je lokose vodio na svih 27 utakmica sezone, već je na klupi kluba s Kajzerice neprekidno dvije godine i devet mjeseci, odnosno 108 utakmica. Trenera vjerojatno ne bi mijenjao ni Varaždin, no zbog bolesti Kovačevića na klupu su bili primorani postaviti Šafarića. Baš kao i Rijeka, kojoj je trener Jakirović “otet” nakon četiri kola.

Negativni rekorderi, kada govorimo o ligaškim utakmicama, ove su sezone Dinamo i Istra 1961, koji su otkaze svojim trenerima, Bišćanu i Karoglanu, davali nakon svega tri prvenstven­e utakmice početkom sezone! Istra je negativni rekorder i po tome što je, uz Rudeš i sada Goricu, na klupi od početka sezone imala tri različita trenera. Gledamo li pak čisti prosjek, hrvatski klubovi u dosadašnje­m su dijelu sezone imali po 2,2 trenera na klupi.

Ili, još gore, trenera je mijenjalo čak 90 posto hrvatskih prvoligaša, što je najveći prosjek u Europi ove sezone. A koliko HNL klubovi mijenjaju, najbolje pokazuju usporedbe s drugim ligama. Prvi do nas, po trenerskim promjenama su – Srbi. Naime, od 16 klubova u Srbiji, njih 13 mijenjalo je trenere u ovoj sezoni, što je prosjek od 81 posto. Svi naši susjedi mijenjali su manje – u Sloveniji 6 od 10 (60 posto), u BiH 9 od 12 (75 posto),

Čak devet od 10 HNL klubova na klupi nema trenera s početka sezone. U Engleskoj su pak trenere mijenjala svega 3 od 20 klubova!

a u Mađarskoj 6 od 12 (50 posto).

Uzorak je ustvari jasan, što je liga bolja i uređenija, to je manje trenerskih promjena. Tako su u Engleskoj ove sezone trenera promijenil­a svega tri od 20 klubova (15 posto), u Njemačkoj i Francuskoj 4 od 18 (22%), u Španjolsko­j njih 7 od 20 (35 %), a u Italiji 8 od 20 (40 posto).

Zašto hrvatski prvoligaši imaju toliko malo strpljenja s trenerima, teško je reći, no brojke od posljednji­h 10 sezona jasno pokazuju da se te nagle smjene rijetko isplate. Naime, čak 63 posto trenerskih promjena nije rezultiral­o nikakvim poboljšanj­em rezultata. Njih 82 posto je unutar promjene od +/- jednog mjesta na ljestvici, što znači da svega 18 posto otkaza trenerima u HNL-u ima smisao!

Ono što brojke pokazuju je i to da su klubovi u posljednji­h 10 sezona najveće uspjehe ostvarival­i kada su im treneri imali kontinuite­t od barem dvije sezone na klupi. Pokazali su to primjeri Zorana Mamića i Nenada Bjelice u Dinamu, Matjaža Keka u Rijeci, Samira Toplaka u Interu i sada pak Silvija Čabraje u Lokomotivi.

Smjene umjesto vizije

Ono što su ozbiljna istraživan­ja u drugim ligama pokazala, a mi nažalost proteklih godina potvrdili na primjeru HNL-a, česte trenerske promjene osim kratkoročn­ih šok-efekata ne donose dugoročno pozitivni utjecaj na uspjeh kluba. Ralf Rangnick, trener koji je od RB Leipziga godinama stvarao velikana, a na kraju to i uspio, rekao je: “Uspješni klubovi se grade godinama, pa i desetljeći­ma; neuspješni se grade svake godine iznova, s novim trenerima.” Ako je ta izjava točna, onda su hrvatski klubovi većinom – neuspješni.

 ?? ?? PRVI I (ZASAD) POSLJEDNJI OTKAZ Karoglan je još ljetos bio prva trenerska žrtva HNL-a, Istra ga je potjerala nakon samo tri kola, a Jeličić je pak otkaz na klupi Gorice dobio početkom ovoga tjedna
PRVI I (ZASAD) POSLJEDNJI OTKAZ Karoglan je još ljetos bio prva trenerska žrtva HNL-a, Istra ga je potjerala nakon samo tri kola, a Jeličić je pak otkaz na klupi Gorice dobio početkom ovoga tjedna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia