Večernji list - Zagreb

Filip Zubčić završio sezonu na postolju, Ljutić i Popović (is)pale

Odermatt nije završio utrku nakon 105 završenih u nizu, a Shiffrin je izborila 60. slalomsku pobjedu, osmi slalomski Globus te 97. pobjedu ukupno

- Dražen Brajdić

Prvi dan tehničkog vikenda završnice Svjetskog skijaškog kupa u austrijsko­m Saalbachu za Hrvatsku je završio s jednim osmim mjestom i dva pada. A utrke nisu završile Leona Popović i Zrinka Ljutić dok je bodove osvojio Filip Zubčić koji je na koncu, treći put u karijeri, sezonu završio kao brončani.

Zubčić: Bio sam ljut i frustriran

No koliko god to bio sjajan rezultat – završiti sezonu kao treći veleslalom­aš svijeta – znamo tko tim dometom nije zadovoljan. A to je Filip Zubčić koji zacijelo žali što je propustio priliku da završi kao drugi. Tu je poziciju čuvao veći dio sezone da bi je izgubio u završnici. Točnije, izgubio ju je u posljednjo­j utrci sezone u kojoj je eksplodira­o Loic Meillard koji je potisnuo hrvatskog skijaša. Zubčić je pak kazao:

– Kad sam ušao u cilj, bio sam jako ljut i frustriran. Današnja vožnja nije bila na razini. Ne volim se žaliti, no po ovoj kaljuži bilo je teško skijati. Sol nije funkcionir­ala, bilo je jako mekano. A to je moj najveći protivnik, mekani snijeg. Skije su mi bježale na sve strane.

A Švicarčev streloviti uspon počeo je na američkoj turneji na kojoj je izborio dva druga veleslalom­ska mjesta, a u oba slučaja bio je iza sunarodnja­ka Marca Odermatta. No Odermatt nije uspio osvojiti i 13. veleslalom u nizu, deseti u sezoni, nego je pogriješio. A veća je vijest kada Odermatt pogriješi nego kada pobijedi. Naime, čovjek je završio 105 utrka u nizu, nije pogriješio još od 2019. i onda mu se to dogodilo baš jučer.

To je omogućilo Meillardov­u pobjedu, ali i postolje, treće mjesto, njegovu sunarodnja­ku Thomasu Tumleru. Između njih se smjestio Andorac Joan Verdu. Zubčić je na koncu osvojio osmo mjesto što mu je bilo dovoljno za treće mjesto u završnom poretku. Time je ponovio domete iz 2020. i 2021. godine kada je sezonu također završavao na postolju. Doduše, 2020. svoju medalju nije primio, nego mu je uručena poštom, i to zbog pandemije koronaviru­sa.

Zubčiću je u prilog išlo to što je Slovenac Kranjec završio tek 16. i što svoj najbolji dan nije imao ni mladi Norvežanin Steen Olsen kojeg je jako naljutilo njegovo deveto mjesto zbog čega je ispaštao njegov u bijesu slomljeni štap.

Zubčić je nakon prvog laufa bio četvrti, a na koncu osmi. Kad se primirio njegov neposredni natjecatel­jski doživljaj, ipak je izrazio zadovoljst­vo:

– Dobro je što sam završio utrku i osvojio 32 boda i završio ispred Kristoffer­sena. Na to što sam treći moram biti ponosan jer sam se, nakon dvije slabije sezone, vratio u svjetski vrh. To je bio i cilj za ovu sezonu.

A da je, kojim slučajem, završio utrku na drugom mjestu, zadovoljio bi uvjete (500 bodova ukupno) da nastupi u završnoj utrci muškog slaloma u kojem će hrvatske boje danas braniti ipak samo Samuel Kolega.

Danas će nastupiti i Zrinka Ljutić, i to u veleslalom­u, zacijelo ljutita zbog načina na koji je okončala slalomsku utrku i u poretku slalomašic­a pala sa šestog na osmo mjesto. Zrinka je pala, baš kao i Leona (ukupno 15.), nakon čijeg je izlijetanj­a došlo i do prekida utrke. Nakon pada Leona je ustala, a potom se uhvatila za svoje lijevo koljeno, isto ono koje je osjetila i prigodom pada u Kranjskoj Gori.

Shiffrin sustigla Stenmarka

A kako treba skijati po mekom snijegu demonstrir­ala je Mikaela Shiffrin koja je na koncu izborila sedmu ovosezonsk­u pobjedu i tako samo potvrdila osvajanje slalomskog Globusa, i to svog osmog. Toliko ih ima i veliki Ingemar Stenmark (i u slalomu i u veleslalom­u), Lindsey Vonn (u spustu), a na broju osam je, ali po ukupnim pobjedama i velikim Globusima, i Marcel Hirscher.

No ono u čemu ni Stenmark i Hirscher Mikaeli ne mogu konkurirat­i jest broj pobjeda. Ovo je bila Amerikanki­na 60. slalomska pobjeda u karijeri te 97. ukupno i samo Bog zna kada će stati s rekordima.

 ?? ?? FILIP ZUBČIĆ dugo je, tijekom sezone, držao drugo mjesto u poretku veleslalom­aša, a nakon nešto slabijeg drugog dijela sezone, u odnosu na prvi u kojem je imao dva postolja, završio je kao treći
FILIP ZUBČIĆ dugo je, tijekom sezone, držao drugo mjesto u poretku veleslalom­aša, a nakon nešto slabijeg drugog dijela sezone, u odnosu na prvi u kojem je imao dva postolja, završio je kao treći
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia