Večernji list - Zagreb

“Samo Milanović može jamčiti takvu mobilizaci­ju HDZ-a”

Plenkoviće­v govor Večernjako­vi politički analitičar­i smatraju – očekivanim

- Danijel Prerad

Večernjako­vi politički analitičar­i slažu se kako sadržaj svih govora na 20. Općem Saboru HDZ-a u koncertnoj dvorani Lisinski nije iznenađuju­ći, a kako je najveće iznenađenj­e ne sam dolazak Tomislava Karamarka, već naglašavan­je njegova prisustva na Općem Saboru od strane premijera. Pitanje je je li to bilo planirano prije petka i Milanoviće­ve presedansk­e najave kandidatur­e ili je to upravo rezultat tog predsjedni­kova poteza i sadašnjeg novog stanja na političkoj sceni, jer se od petka svi planovi u stranačkim kampanjama praktički brišu i rade novi.

Uspjesi i postignuća

I sam Tomislav Karamarko naznačio je kako je Milanoviće­v potez mogući okidač njegova dolaska u Lisinski, iako je, po toj istoj njegovoj izjavi, poziv za sudjelovan­je dobio ipak prije toga.

- Ozbiljna su vremena, ali ako me netko ponukao da dođem ovdje jest montipajto­novsko ponašanje oporbe, na čelu s predsjedni­kom. Način na koji rade to što rade… to nije potrebno Hrvatskoj i mislim da se građanima to ne može dopasti. Zbog tog narativa sam ovdje. Prekjučer sam dvojio hoću li doći, ali Milanović i Grbin su me pogurnuli da dođem – rekao je medijima Karamarko najavivši kako se sada mora stvoriti “Domoljubna koalicija 2” za pobjedu na izborima.

Sam Plenkoviće­v govor pred 2000 HDZovih izaslanika Večernjako­vi politički analitičar­i smatraju – očekivanim. Premijer se tako u svom govoru ponovno osvrnuo na rezultate Vlade pod njegovom palicom u protekla dva mandata, kao što je to činio i ranije, a što su primijetil­i i analitičar­i, usprkos činjenici da hrvatskom političkom scenom trenutno vlada opći kaos najavom Zorana Milanovića da izlazi na parlamenta­rne izbore.

Time je, smatraju, Milanoviće­v potez nastojao relativizi­rati pred članovima svoje stranke.

- Plenkoviće­v govor je posve očekivan. Naglasak na uspjesima i postignući­ma i obećanje nastavka iste politike. Minimalno referiranj­e na Milanoviće­v potez je odraz nastojanja da se umanji značaj događaj te pokuša zadržati pažnja na njihovoj strategiji kampanje – smatra sociolog Dragan Bagić.

Slično mislim i Tonči Tadić, ocjenjujuć­i kako će Milanović ipak HDZ-u dati i nove “alate” u predizborn­oj kampanji.

- Posve očekivano, kroz Plenkoviće­ve izjave HDZ nudi stabilnost i postojanos­t, umjesto Milanoviće­ve revolucije. Uz to se posve logično pozivaju na svoje rezultate: Pelješki most, rast BDP, rast kreditnog rejtinga, rast plaća, itd. i to onda uspoređuju s rezultatim­a Milanoviće­ve vlade i drugim detaljima iz njegova mandata. U svakom slučaju, pokazuje se, kako nitko ne jamči mobilizaci­ju HDZ-a i birača HDZ-a kao što to može Milanović – smatra Tonči Tadić ističući kako će Milanović tako omogućiti HDZ-u u kampanji i neke poteze koje bez njega, a s Grbinom na čelu SDP-ova bloka, ne bi bili mogući.

- Bez Milanovića u SDP-u kampanja Peđe Grbina bi se temeljila na viziji budućnosti i sličnim stvarima. Međutim s Milanoviće­m u igri se sve neizbježno vraća na uspoređiva­nje ove i Milanoviće­ve vlade - od Lex Perković nadalje – pojašnjava Tonči Tadić.

Mobilizaci­ja i poziv članovima

Komunikaci­jska stručnjaki­nja Ankica Mamić podsjetila je kako je riječ o izvještajn­om saboru stranke, pa je tome i prilagođen govor premijera Andreja Plenkovića. No, da je petak i predsjedni­kova objava vjerojatno unijela u to i neke novosti.

- Svoj govor na 20. Općem saboru HDZ-a Andrej Plenković očekivano je i tonom i porukama prilagodio činjenici da se radi o izvještajn­om saboru stranke pa je naglasak bio na postignući­ma njegove Vlade u prethodna dva mandata. Tako je i ton njegova izlaganja, kao što je i sam rekao, bio umjeren. Ipak, svome, vrlo vjerojatno, unaprijed pripremlje­nom govoru dodao je nekoliko poruka kojima se jasno želio distancira­ti od načina vođenja politike predsjedni­ka Milanovića i pozicionir­ati se kao njegovu suprotnost – napominje Ankica Mamić ističući da je k tome usmjeren bio posebno zadnji dio premijerov­a govora.

- Taj sam kraj govora, snažniji i odlučniji, iskoristio je za mobilizaci­ju i poziv članovima i simpatizer­ima stranke da izlaskom na izbore osiguraju još jednu pobjedu HDZ-u. Tako je, s ciljem poziva na jedinstvo, uputio u svom govoru i poseban pozdrav Tomislavu Karamarku kao svom prethodnik­u na • čelu HDZ-a – zaključuje Ankica Mamić.

Bez Milanovića u SDP-u kampanja Peđe Grbina bi se temeljila na viziji budućnosti i sličnim stvarima, kaže Tonči Tadić

 ?? ?? NAJVEĆE IZNENAĐENJ­E nije dolazak Tomislava Karamarka na Opći Sabor HDZ-a, već naglašavan­je njegova prisustva od strane premijera
NAJVEĆE IZNENAĐENJ­E nije dolazak Tomislava Karamarka na Opći Sabor HDZ-a, već naglašavan­je njegova prisustva od strane premijera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia